市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
同無係無乜分別

揀完會再check
揀之前有成萬人每個人check 完全唔經濟效益
純粹簡單short list 左先
揀完450戶遂戶詳細check 都好快
通常近地鐵站嘅盤就會起少啲車位
但呢個盤又唔係真係好近
所以兩頭唔到岸
仲有隔離啲盤好似啟岸咁都係無車位的
我想問正職 23k
加兼職6000

咁計得唔得?

但兼職係現金出糧,係咪填salary cert
就可以

上年未有做pt同升職人工得18k所以上季稅單未meet 到

pt 係咪返到揀樓完樓個日就ok

(由申請日開始計過左28k,)
有車位可唔可以抽居屋
Pt 有報稅就OK
冇報又交supporting = 你同政府講你逃稅
partime應該唔係固定月薪啦,即係要用過去6個月既平均收入去計
由申請日開始返,9 月先報稅都叫逃稅?
固執返星期六日,固定pt 所以固定月薪
望10年?
隔離d舊樓已講定收樓+起樓
即係到時景觀又無,又對大馬路
再過d係工廠大廈
10年都唔會有咩改變啦
紅磡廣場,岩行岩食都叫做好處嘅
Pish
咁兄弟你買唔買?
正路係計PT 但你諗過覺得咪得囉
我又唔知你前前後後有冇其他嘢
到時上會銀行計唔計又係你諗你

個人意見
排得後就無謂搞
排得前咪試下lor

交左就要諗下填報稅表點填la
1. 固薪係計扣mpf後收入…23000扣mpf後係21850,就算計曬你6000pt收入都只係27850…而入場最底要求係$28501

2. 關於你Pt收入,無稅單即使過到房處,銀行申請按揭都好大機會唔會計…好多全職自顧人仕申請按揭都有困難~
已扣mpf

Pt唔係自僱,都係公司出糧
其實不如你問下銀行按揭做到幾多先

比你計掂個資格但銀行唔批咁多比你既話到時仲大鑊
佢諗到用短期part time去trick巿建
應該係另外有資金幫佢畀樓價吧
高成數按揭一定過MC
MC唔你咁易trick到
我意思係應該有人幫佢出一大筆首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞