市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
人人都係價位問題㗎啫
單人申請者一向都無人權……Number後我100既家庭都揀樓先過我啊……
都冇所謂至慘係仲有堆偽家庭爭單人位
但明明政府要封漏洞其實好易(零成本搞掂)
不過又係冇人嘈冇人理
一個家庭上樓至少解決兩個人嘅住屋問題
喺政策角度嚟講係化算好多嘅
我同意只係果部份假2人家庭另件事好唔公平姐
明明單人又扮家庭
無人討論?係唔係之後都無人去見?
等5/6月啦
未有咁快有消息
下一個消息應該就係官方出通告話已經見晒啲人
有幾多人合資格
幾時按排揀樓
之前打過去問,會5月開始通知揀樓
知唔知5月中定尾?
好期待兩/一房頭幾日賣完之後,開放式日日都無人去畫面
我覺得會好多"得返開放式買唔買好"嘅reply然後個個狗衝晒買
留意下其他盤D開放式既成交就知…當出面開放式210尺都開4××萬既時候…真係得番開放式時你真係可以諗都唔諗唔要?更何況最大開放式同最細一房尺數只係差個露台…
億京250呎開放式梗廚 350萬
雖然白石角
無用o架
大家未去到揀樓都唔會死心退而求其次揀開放式
畀我如果單人冧巴過千一定會入票海日搏一搏
開放式 家庭真係買唔過
當2公婆買 要用晒2個人個名
5年內唔租得出去
5年後想換樓
補埋地價呎價仲貴過佢身邊啲私樓
都唔知有無人買
排萬幾都叫我去審查
用你個諗法,單人都唔洗買啦,買完仲那有錢再買,如果有咁多錢,邊洗買佢。諗住補地價換樓都一樣啦,可以一次過拿補地價38%,邊洗買劏房。變相一買就一世,咁單身買左唔洗結婚啦,因為結左就係家庭,一樣唔夠住
包尾都會叫,一直審批到最後一個
家庭定單人?幾號去?
家庭,30號
其實大部分人唔係儲唔到
係唔想儲咁耐同埋資產追唔上樓價升幅

上咗車就係幫你資產追住樓價升幅去
然後就可以慢慢儲
你依家拎幾十萬首期
5年後供咗50零萬本
賣返出去套現球幾就可以上車私樓細單位
而樓價升幅會leverage咗

相反你就咁儲5年錢
無特別投資途徑就未必追得上樓價

一層換一層呢個就係所謂自住買樓階梯

當然呢個好視乎你睇好定睇淡
你睇淡的話就咩都唔會買了
低能...我排萬幾都收到信
你講既係以前而且係有100%業權,供款頭幾年係供息多,仲要之後會升,而家係納米樓,唔係2房,呢幾年升得咁勁,之後仲會唔會升都死問題,指納米樓,而且仲只有62%,邊個會用5球幾6球買開放式(未計升,計升既話要7球以上),諗下都知有無可能
你㩒下按揭計數機
開頭係息多但4球按9成5年就已經還咗50幾萬

補價係無關係
只要你搵到買家由買家補咗就得
你一樣會套現到球幾出嚟

最後都係嗰句
如果你睇淡就點都係唔買嘅
但仲喺度考慮買邊度就應該都係睇升吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞