市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
你一炮過比保費 咁得意?
每年比,利息貴好多,本來9按已經揀最高利息,再按保又揀最高利息,再加樓稅,少量裝修,雜費等等,供30年,真係有必要去到咁盡為咁個豆腐咁細既房咩,呢個情況去到最最極端,假如經濟一轉,失業等等,真係唔知點死
我自己會囉…灘長比實在太過份地貴…
咁就要計下依30年
以400萬既樓

經X轉介參考
樓價 $4,000,000.00
總貸款額 $3,600,000.00
按揭利率 2.38%
供款年期 30 年
每月供款額 $13,991.50

按揭保險費(月供) $2,633.33 0.79%

管理費 以煥然一居參考 計算 4蚊一呎, 當佢 350呎
每月管理費 1,400

這基本支出 每月供樓需要$13,991.50 + $2,633.33 + $ 1,400
=$18024.83 ...
咁又係 如果夠錢 一次過比都OK~
超極端,我一定唔會咁做,寧願儲多幾年輕鬆好多,一失業就死得
按保都要過壓測
只係由4m 以上借8成變可借到9成

如果過唔到壓測都借,就真係危險
其實煥然如果做壓測. 佢又有申請入息上限 做9成。 又唔可以過資產12x萬 咁請問點過壓測...
我都想問左好耐,個個都係父幹母幹?咁就買私樓啦
你唔買大一房高層,有1.2球加37k月入,咩都買到。當你有半球,30k月入下限,基本上只可買4球左右,但都供得好辛苦,因為4球要比400k首期,再加樓稅,按保,呢度預300k左右,因為有10個月時間,所以都會儲到200k,之後保證30內唔好失業,唔係就死硬
咁睇黎 上車無望....
果班友一係鳩吹,一係父母有錢,一係借到頂,問朋友親戚借盡上車,再借9成,務求盡地一次,一跌或失業呢班人就死硬
其實如果有一球,我洗鬼買這里...
錯啦,之前好多人話抽到要揀大一房,大一房無一球以上首期,仲要接近月入上限,基本上過唔到
一球買大西北大把揀,有房都有,但好多人話市區新樓喎,出面市區新樓的確1球無咩揀,市區舊式單座都可能仲有
我唔識睇,唔會評升跌,只會以今年去睇,補完地價後,係偏貴,將來無人知
大西北咁平唔係冇原因
日日搭車出九龍都辛苦架
一個唔覺意 東鐵又有人跳軌
Weekend 約左fd 夜少少已經要搵n車/通宵小巴
相傳唔駛係因為呢句嘢
似係講即使過唔到畀多啲保費就得

// 申請人亦須進行利率上升壓力測試,如申請人不能通過壓力測試,有關按揭保險保費須因應風險額外調整。//
無人會年繳㗎
正常做加借
如果實升,首期又夠買私樓,寧願買私樓好過,二居補完地價比私樓貴好多。
本來買政府樓,貪高成數按揭和政府擔保(樓價跌唔洗再貼$上會,或被call loan)。但呢個盤似政府比折扣你買私樓,所有附帶條件稅/按保跟私樓一樣。到時樓價跌,會5會被call loan真系5知道。何況按揭果邊,銀行未出具體既按揭plan。
人地政府推出黎就係想比班友自住
但d人成日都諗炒炒炒
利申:家庭客買一房,無$買2房
但將來(十幾年後)會唔會換2房真系唔知,但如果想換樓,真係要補一大筆錢。
又唔係嘅
買樓自住都有買樓階梯
樓價升人工升多另一半分擔
可以補錢一房換兩房兩房換3房
樓價跌就只有繼續蝸居
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞