市建局「煥然懿居」港人首次置業先導項目申請討論 (4)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
如果銀行就真係唔理你
但MC 對高成數按揭的資金來源其實Check得好緊
上YouTube 搵吓就有人分享過 mc check 得有幾嚴格

如果將借來的錢,用作付買樓首期可以嗎?當然你可以這樣做,但是銀行很大機會拒絕批出按揭,因為在審批按揭時,銀行會顧及一些重要因素,包括評估借款人還款能力、供款佔入息比率,以及考慮借款人的信貸評級及紀錄。
屌落多幾個擔保人搞撚掂拉,成班on9
如果有人肯幫你擔保咪得囉
兄弟姊妹可能都要上車,好難再幫手擔保
有冇人收到信?
我收到封信叫我見佢地
但我編號8千幾都有得見?
要一堆擔保人先掂已經代表差太多
而二居就算升十倍都係冇得轉按甩擔保的
即使枱錢(補地價再𨍭按)甩擔保都要等五年
即係如果好似個天材咁寫一大堆擔保人
除非你肯定你可以人工短期(一兩年內)至少加一兩倍
而銀行又信係真收入而你份真收入又有報稅
又或者擔保人已上岸
否則就係一將功成萬骨枯
擔保人一上會先知玩完

要剔除「擔保人」並不複雜,最常用方法是透過「轉按」移除擔保人身份。若樓價升幅可觀,借款人經濟條件有改善,可向銀行申請「轉按」,提供新的入息證明通過壓測。「轉按」除了可移除擔保人外,還可調整按揭計劃,如減少按揭成數、更改按揭年期等,而「轉按」亦可享有銀行提供豐厚的現金回贈,足以抵銷律師費及其他開支。如想將原本擔保人變回「自由身」,但借款人收入未足以獨力通過壓測,另一個折衷方法是找另一位收入相近、但沒有按揭在身的親友為新擔保人。
不過,要注意擔保人亦要承受一定程度的風險,皆因在法律之下,擔保人所承擔的責任與借款人相同。當借款人未能供款時,擔保人便須履行還款的責任,甚至借款人在同一銀行進行其他借貸,如卡數、私人貸款、透支額等,擔保人亦有可能自動作了擔保。另一方面,由於已有擔保在身,若擔保人打算置業時申請按揭,亦須通過較高標準的供款與入息比率及壓力測試。最後一點,擔保人難以單方面取消自身的擔保資格,須由借款人向銀行提出。因此,筆者呼籲各位,為他人的物業按揭作擔保前需要三思。
唔親嘅唔會做保亦未必受保
兄弟姐妹未買樓嘅唔會
供緊樓嘅唔得
供斷嘅會再買
所以通常都係老豆老母
要仍然有收入無乜負債不能太老
而且個人頭未被其他仔女用咗

諗返都好好笑
每次睇樓啲AA都好醒咁提醒我唔駛擔心壓測
加老豆老母落去做擔保就得
但其實佢連我老豆老母有有無收入都唔知
個個人都會安排面見的~但揀樓次序都係會跟番個抽簽結果~至於排到八千幾仲值唔值得花時間去見…你自己可以衡量下
會約見全部申請人,但唔係人人有得買。
不過排8千幾,都無希望,見黎有D洗時間。
係咪每月供款額大過你每入息一半就借唔到?
咁按揭保險費(月供)呢part 又計唔計
其實除左太老唔得之外
仲有好多條件先可以
如果唔可以唔係擔保完可能仲少左

文章日期:2019年1月21日

【明報專訊】樓價高企,即使有父母墊支首期,但對於事業未有成的年輕人來說,每月收入或不足以讓銀行批出貸款,需由父母做擔保人協助上車。作為按揭擔保人也要背負一定風險,事前要與子女好好溝通,並好好考慮下列要點。
倘視作第二間物業 按揭成數須降低

如果父母本身物業的按揭未完成還款,又同時為子女的物業按揭做擔保人,子女的物業就被視為第二間物業,按揭成數上限需降低10%,即要多付一成首期,供款入息比率的上限也會由50%降至40%。中原按揭經紀董事總經理王美鳳建議,父母決定當擔保人前,要考慮自己的收入水平、退休時間、儲蓄、年齡及債務水平等,也要估計子女的收入。如預期將來難以卸下重責,就要衡量究竟可背負這重擔多久。如要避免因子女斷供而令自己遭到連累,子女及父母雙方都應保留相等於6至9個月工作收入的備用現金應付供款。
你是家庭?因為6:4,加上2萬份申請中都大約4:6,家庭總數可能不到8千份,所以你咪8千幾,當中夾左好多單人

搭車經過
幾靚咁喎
慳返時間及車錢 不用去
https://t.me/joinchat/DpJ32hThHRRM8mqflEHtyg
效法凱樂苑開左個煥然懿居巴絲谷
有興趣可入來參與討論
唔計壓測供款比率都過半嘅話真係比較過份
想請問單人係咪可以收皮?
position in the category:114X
batch no. 28x
我份人工有部分係獎金
MC唔信,要我拎份入職contract 佢睇,但份野無寫銀碼(獎金無銀碼好正常呀,年年都唔同架啦),佢唔收貨,最後要hr 寫封證明書先得,堅on9
話說居屋未補價係加唔到擔保
基本供款比率同壓測都係只計業主而唔係好似審批咁計晒所有家庭成員

分別係新居屋有政府擔保所以無問題
但唔知二居會點
最壞情況係只計業主入息唔夠就無
樓上巴打話加擔保都做唔到
你都算好
唔少主要收入靠佣金同分紅嘅人就算收入高都申請唔到按保
其實按揭資料好似大家仲係估估下咁,幾時先落實?
去到揀完比首期,帶份臨約去銀行做審批咪知囉
有時買樓就係唔想比公司
宜家啲老細知晒
求助!請問我3千單人幾未有信係咪有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞