[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
幫推
記得有巴打玩7xx
巴打 我隻STAX耳機到咗
聽日出去買AMP 除咗DXA 星際仲間有STAX野賣

同埋隻耳機係咪唔洗特別保養 用完笠住封塵袋就OK
巴打 我隻STAX耳機到咗
聽日出去買AMP 除咗DXA 星際仲有邊間有STAX野賣

同埋隻耳機係咪唔洗特別保養 用完笠住封塵袋就OK
咩耳機

香港買多數唔抵
要買可以去tb買,tb 好多時叫佢平啲真係平到俾你。日本網購/日本旅行都ok 不過要考慮電壓問題

保養嘅話除了塵袋可以諗下防潮箱,用電or 唔用電果啲都得
耳機係tb l300 ltd 4000港紙
amp插電嘢買返港行算 353X問過都係差嗰幾舊水

部D50+l300 ltd tb條友賣10500港紙左右
AMP的話可以上ECT試,去之前最好打電話去問下有冇你想試個部amp
買的話DMA唔係成日有貨,訂的話最多等一個月,唔知ECT有冇現貸賣
想試353x但冇的話可以試D50當住先

買amp的話,香港除左DMA同ECT之外我唔知邊度齊d
鴨記高明電子有007t mk2(定係727II , or both,唔準確記得),好似賣萬5左右
Price.com.hk有呢間,我冇接觸過,唔知有冇貸
https://www.price.com.hk/product.php?p=224174&gp=16

亦軒同金聲冇Stax(今日見到金聲有KSE1200

如果香港買要訂,想快就不如上淘寶搵(要試就去大灣區搵實體店,我自己寧願唔試)
Stax amp的話淘寶應該OK
所有自主研發同仿Stax個d就唔穩陣,特別係平過353x正價個d
可以參考下呢個用「自主研發」amp推死L500案例:
https://www.ptt.cc/bbs/Headphone/M.1506015049.A.2C2.html
https://www.ptt.cc/bbs/Headphone/M.1507257177.A.247.html

雖然我推介KGSSHV,但注意:
用3rd party amp係好大機會冇保養
(雖然3rd party amp可以將Stax headphone發揮得比Stax amp好

講講到3rd party amp,最大路就係Kevin Gilmore教授個team人設計又開源的KG系列amp同佢地reverse engineering 個d DIY stax amp (應該得DIY T2,DIY T8000未出)
有能力的話可以自己買料跟住砌,怕的話就要搵人做
比較出名個d KG amp如 KGSSHV, KGST, BHSE有人build好賣街
外國builder賣得貴
https://mjolnir-audio.com/products/

我自己部KGSSHV就上淘寶搵「牛哥」做,比外國builder平幾唔少,需時唔定,因為好多時要等case廠夠單開機
用料同手工有冇差過外國就我自己冇得比較,只係我到貨個時已經送修過1次,搵郵局用EMS運要7百幾,厚鋁case 好重
唔想買左headphone冇得聽都係玩Stax amp最好,易搵又穩陣
初玩Stax都係唔用D系列好,因為冇得調balance
萬一有日對headphone偏聲你仲可以用個balance去work around
引用海膽明太子巴打所講,保養嘅話除了塵袋可以諗下防潮箱,用電or 唔用電果啲都得

其實當相機咁就得

我自己就用hakuba防潮箱加一pack兩合藍珠
藍珠係平不過變色就要叮幾分鐘
講究

講起鴨記高明好撚癲有404同007 MK1 NOS不過好貴

屎忽痕 hd660s有無線好換
自己抄定抄kg呀

其實原廠擴有咩問題,就唔係玩007要大力
明明安全,靚樣,日產,有stax味。
好似同650通用。試下cardas clear
KG冇出353x個電路
原廠擴原全冇問題,仲有得校balance
只係唔係未必最好聲
Stax味唔Stax味就係個人喜好問題
以353x為例,353x個高頻比較硬同乾,而L500本身高頻冇咁sharp,夾埋就啱啱好,不過個bass唔出
KGSSHV夾L500的話高頻雖然冇353x咁清,不過溫柔得黎又有多d同深d bass,亦都好聽
兩部amp之間拺一部夾L300 limited,我一定拺KGSSHV。L300 limited個高頻本身就乾,夾353x的話會更乾,雖然仲接受到。夾KGSSHV個高頻就啱啱好,仲有好d bass

我會話KG amp發揮得好d原因在於bass量同質好過Stax amp同個tone balance自然d
好多時一講推009,d人都係講用BSHE多過講T8000,用得T8000就用passthough mode唔經T8000個 preamp

靜電唔係冇bass,只係Stax amp 唔夠bass
無錯

以前我會,但而家我已經好小介紹3rd party amp 比人

就係你講嗰啲原因
我一直覺得009 bass 係好重,下盤穩但係唔知啲人聽開stax amp 出嘅009 定係啲人對靜電有好強嘅stereotype 竟然可以話009無低頻

hd700 Mod kit到
就係massdrop
如果推007,BHSE係首選。
但009既話,好多人都覺BHSE唔格009。太重bass(KG amp都好重bass)

不過L300就唔洗玩到BHSE掛
吸音棉
有好多喎 有無邊款好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞