[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
去行個圈先
工程機仲有無?
PAF day 2
原來大學生免入場費
總體黎講無咩特別stunning
onkyo 有隻桐木耳機,音色中正幾好,不過細節唔夠,聲場偏細
focal 隻stella 低頻速度同impact 幾好不過都係封閉式咁,聲音有啲"打唔開"
然後就係我有啲期待嘅thror 平板,配chord tt 黎推。首先聽佢啲hifi 試音 track,低頻有質有量 ,有彈性有密度係耳機中算係頂級嘅bass,聲場偏小,音色偏暗都係audeze 果類嘅平板聲,但細節足夠,係幾好聽。但hifi track 得兩成係人聲作品,所以我用自己source 光纖out ,跟著就出事,播pop 嘅時候人聲質感變左幾千蚊耳機level , 睇黎thror 對 track 質素要求幾高。

之後又聽左我係打手巴講果檔耳塞,又真係幾得意,cu1聲場打得開,人聲又自然,貴啲果對低頻速度幾爽,細節又足,不過兩對耳塞高頻都幾agressive, 刺耳,兩對唔帶得好耐就除左。工程機都好好,如果賣300蚊真係做爛市,不過我最鍾意都係cu1

K1000 好多人排隊聽,但係個個都唔將單元掤開咁就叫聽過K1000

全場最小人聽係檔stax 無乜人有興趣。我走左去試D10+009,發覺其實唔差低頻力大速度快,係人聲唔smooth ,但都已經好好
係,我聽左一首lalaland ost 就走左
啱啱係Sennheiser聽左HD800S聽到濕曬
冇留意
其實都係果啲野,av show 多野睇十倍
今年比20淨係見證ar:tio做爛市已經夠開心
PAF day 2

R.I.P. L300
已經比人玩到一邊冇聲

分唔到安橋隻木headphone係難玩定部u05問題,個setup只啱聽jazz. 效果好微妙。高頻申展唔錯,聲貼耳,高頻分析力強所有聲都好有力。高頻有染色唔夠自然,低頻大力但分析力差小小。整體而言要夾歌同唔耐聽。

Sandy audio對平板賣4千幾,扺玩過Mr. speaker. 聲底似t60rp而比較自然通透

終於試到koss esp 95x,ok抵玩。我用dpx1做source,人聲唔怪,有靜電個種自然同細節。不過音場細,低頻量多但分析力唔夠。覺得sr001(未聽過002)抵玩d
想問吓用咗啲咩黎插ap2000ti?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞