[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
請教有冇巴打試過Topping DX4 DSD ? 啱啱入咗等運到,推唔推得起HD800s ? 主要聽開古典音樂,屋企大機唔方便長開想搵隻靚聲嘅耳機,先謝過
試過吓,高頻好有特色,不過幾重bass吓,音場又唔算大,個調音幾pop向吓

同埋幾易overdrive, 配搭要俾啲心機

我覺得算幾特別嘅野
結果都係收返埋隻esp等佢覆email, 攞返隻amiron出嚟用
btw搵到啲咁嘅嘢, 估唔到真正嘅flat eq係咁嘅聲, 好難聽
https://www.reddit.com/r/headphones/comments/9o2f5n/psa_oratory1990s_list_of_eq_presets/
幫推
巴打有冇玩開iem/喇叭/其他headphone?
flat eq指oratory1990s個eq setting?
定係flat frequency response?
Maximum output power 293 mW (32 Ω)
114 mW (300 Ω)
Frequency response 20 – 100,000 Hz (± 0.55 dB)
THD+N (@1 kHz) < 0.0009% (32 Ω, 1 kHz, 140 mW)
< 0.0037% (32 Ω, 20 – 20,000 Hz, 140 mW)
< 0.00046% (300 Ω, 1 kHz, 57 mW)
< 0.0005% (300 Ω, 20 – 20,000 Hz, 57 mW)

原來係隨身amp
太低power啦,數字上就推唔郁Hd800s。上台機啦
我買咗隻Topping DX3,買返黎個幾日高音會變到有D混音聲
我一向都唔好罪大聲,不過佢哋以前有好多獨特技術同概念令我佩服
好似生物振膜、Walkman
都係一d好日式鑽牛角尖到令人佩服既野
話時話,巴打用dx3配660s效果如何?
我唔叫得玩headphone,近年都係用Bose QC25坐飛機用,QC30去街用,仲有隻陳年Technice RP HV100不過少用到,本身聽開大機幾十年,呢幾年,費事阻住屋企人有少少退燒直到幾日前見到Massdrop啲耳機廣告,又挑起條筋,諗住整個私人天地試下,喺淘寶見到解碼器用9038,就即管買嚟試下,我會先試手頭上嘅耳機先,再揀定一個升上去,而家心大心細唔知揀邊個耳機好
frequency response sor
除咗頭幾日唔知點解有混音聲之外冇咩特別野,冇聽過貴機唔知點比較
順耳就得

巴打一黎就打大佬,我諗portable dac amp唔夠,要加部amp
portable amp的話唔知headamp pico或者aroma a10得唔得
Fun巴打都噉樣講,即係唔夠力機會好大,今鋪真係庸人自擾,如果我入Koss Esp950,推力應該冇問題,唔知各位點睇呢隻耳機?
呢個post3位巴打買咗esp95x,全部到手之後兩邊單元都有沙沙聲要ship返廠。不過又唔多見其外國人話有問題。可能呢batch個QC麻麻。

聲表現唔錯,正常靜電個種自然感覺不過唔係stax聲
抵玩
不過要花d心機配搭

因為係靜電野,所以要注意下防潮防塵
當相機/鏡頭咁保存就得

仲有就係校volume個時要小小特別技巧。因為個volume係分左右,是但一邊扭多扭少都會偏聲,要兩邊一齊扭
如果係咁,l700加353x應該都得
可能007t都得
我就係睇到呢樣嘢,寄返美國都幾大劑,massdrop500美金個價好吸引,但諗返QC問題啊有啲驚驚地唔敢試
唔該巴打先,噉我又要做功課
以前細個睇音響書Stax,簡直係高不可攀我搵日去ECT,睇下撳唔撳得住個荷包
咁如果學甜蜜遊戲巴打講stax係你射程就上stax好d
我自己唔想玩hd800咁煩所以轉玩stax

其他牌子仲有Sony MDR z1r, beyerdynamic , AKG k812, 鐵三角 5000x等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞