[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁玩得700以上 起碼要搵咩推先得?
sound card?
dac+amp?
巴打有冇玩開喇叭或者耳麥?
基本上幾百ohm的headphone都要amp先推得好
直插電腦會有聲,但應該唔會好聽
而家唔啱玩sound card,除左creative之外都冇廠出新野,而且打機用唔一定啱聽歌
你可以諗電腦出dac+amp,甚至dac同amp分開兩部機
巴打有幾多budget同準備用咩headphone?

如果係新手,唔建議用HD800開始,除非你好有錢
HD800出名難玩,準備番同HD800正價差唔多budget買amp啦
喇叭用audioengine a5+ 但都係直插電腦
耳筒用緊astro a40 想升級下
可能都係買返HD 700
a5+唔錯呀,active speaker本身有amp所以直插電腦係ok
如果你真係想直插電腦用headphone,唔啱用難高阻抗headphone
即係HD700都唔好,可能HD58x啱d
同埋,電腦個hd audio sound chip好雞,唔會好聲

巴打你認真聽的話就預d錢買個dac+amp
起手唔洗貴,一千左右都有好多選擇
留意下massdrop,時不時有d抵玩野
可以睇下大陸排子例如上幾個comment提到個Topping、SMSL、aune 等等
淨係用部dac+amp出a5+可能已經有明顯分別
head correction headphone
應該唔平
software做
waves nx, Smyth realiser, can opener等等。
暫時近年我都係用waves nx
有冇咩dac+amp 型號推介? 可能平平地1千2千內
另外個D咩一體機會唔會有兩個位比我插speak+headphone線
thx bro
利申, 我冇玩過呢個價位dac amp一體機,所以冇特定推介

Topping DX3 上幾個comment有巴打介紹過,可以參考下
另外諗到:
Topping D50(香港有賣)http://www.deskfi.com.hk/topping-d50?search=topping
Aune X1S
以上3部都有RCA pre out同headphone out, 連a5+冇問題

SMSL就可能over budget, 要2千幾
teac 503夾唔夾hd800
TEAC狗也不屌
why
好多年前試過ud503夾HD600,中高頻清過HD-DAC1不過bass唔得
而家諗落如果夾HD800應該會好多齒音又冇bass
去聽下咪知 垃圾中的垃圾
用返原廠穩陣d,唔會變聲
如果買嘅話買tb 耳罩唔好買真皮+記憶綿,肯定變聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞