[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我返去睇睇
但係trs to rca應該hardwire咗內置amp?
補充返,adi-2 pro本書係建議xlr to rca個時pin 3 (-ve signal)唔駁任何野,講明pin3駁ground會大noise
可能實際上連magni都唔洗用
adi-2 pro個headphone out應該好過magni,除非同你對headphone唔夾聲
要diy?
direct dsd一定要line-out
不過我聽唔出direct有咩分別
HE1 都收皮
邊個打手吹咁大呀
adi-2 dac個head amp點都好過部magni掛 direct唔direct呢啲冇所謂啦
自己上headfi睇
配部貴野後級,咩耳機都收皮。
headfi班人講野,信3成😂
鴨記d細鋪頭有,買之前問清楚pin3有冇斷開,幾十蚊一邊

再唔係就自己做或者揾人做
係咪heasfi ID Z 字頭果個

佢吹到咁大,send出嚟啲圖成張產品圖咁渲染過,仲要Headfi, 貼吧同erji.net 都有文。做打手洗唔洗做到咁揚
我自己買過嘅轉插拆開睇都係pin3 接地,我估訂做走唔甩
我都係睇headfi咋
有個鬼佬變賣wa33同1266就有個變賣009s+bhse

未聽過唔評論真假,不過都算見證耳機歷史上最強耳機
點解我唔一早買部貴啲, 主dac嘅一體
幾時香港有得試
咩HE1收皮我就唔信嘅不過如果可以好聽過K1000 我覺得佢已經成功左

聽過佢係target 聽speaker 嘅用戶
正常headfier 點會有100w 功放
https://benchmarkmedia.com/products/benchmark-xlrfm-to-rca-adapter-cable-pin-3-floating
Need pin 3 floating, as per ADI-2 Pro manual

一般Neutrik XLR to RCA Adapter Pin3 and Pin1 are connected to ground
其實一隻耳機仔,洗唔洗成100w amp
有無人計到,真係食到咁大功率仲勁過書櫃speaker
根據erji個篇文,呢對野用高音鋁帶單元做全頻,出低頻可以食8-90w,我睇以headphone而言效率好低
似乎係將speaker單元放入headphone殻,唔係因應headphone重新設計個鋁帶單元

睇完篇文,我覺得靜電個設計真係好好,簡單高效
我都後悔買咗舊asgard2 熱撚到飛起
無煲過,前後都聽唔夠5粒鐘
換咗條線
都係要搵定條線換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞