[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
試過佢一隻closed嘅耳牛覺得麻麻地
變咗講hd6xx啦
massdrop 呢間野改變左low-to-mid end headfi market 好多,做爛市
想試thror
好事黎,唔通真係想出新旗艦就越出越貴,無止境咁上咩

將以前啲中高階變平咪幾好

好多新燒第一句多數問 massdrop xxx 好唔好
massdrop 帶左好多人入黎玩headfi
另一個角度睇,舊中高階 fade out唔到,其實即係冇乜新野填到位
即係行業進步不大?
話時話我好小聽過有人用耳牛聽黑膠但真係好正
睇間廠點做姐
一,可以係將舊旗艦拉低個定位,出新旗艦
二,可以係出新model係舊model中間(hd700),甚至代替佢(hd660s之類,或者好似sony 咁出mark ii)
進唔進步真係睇間廠想點做
有聽過人用黑膠加靜電嘅,不過真係比較少見
行業進步去晒平板到,新嘅動圈產品都係得好貴同好hi end 果堆(hd800s,utopia, ath and sony) 搶眼
咁技術成熟咗之後下放去中階都係一種選擇黎嘅,期待吓囉
動圈發展咗咁耐,個進步放緩都可理解嘅
我覺得ath隻adx5000 真係幾大進步,幾有驚喜
中低價位,最大因素係成本。
HD600,K701,dt880係成本同SQ有極好既分配。
幾乎佔據哂中低價位。平板好難做到咁既CP性。
特別e三強各有千秋,用音染/調音補充返單元既質素。

HD800同009都係頂/高級產品既表表者,食哂個市場。

adx5k係大進步,但無左老鐵味。
同p750u一樣。有大進步但死忠唔受落
headphone 個市場好似比較兩極
一係就中低價,一係就高級
iem仲好d,廠多產品多,可以cover足唔同價位
headphone $4K-9K好似冇乜產品熱門(我只知道focal、mr. speaker、ultrasone)
定係香港太少呢個range產品?
老鐵味…講真ath有好多條line, 條條都唔同聲, 我覺得唔可以一句老鐵味就概括晒嘅。
黎緊都有ap2000ti可以期待

同埋而家都唔係一定要死忠先買得嘛,多啲人鍾意都唔係壞事黎

至於hd800食晒個高級市場就…其實其他廠佔嘅比重都唔太低掛?

我覺得唔係平板好難做到咁嘅cp值,而係因為上面個幾隻動圈,賣得太耐,啲成平越黎越低所影響吧?
耳牛點解咁少新嘢
平板cp值的話其實t50rp/t60rp個d已經好高cp
上世紀平板推出個時成本又好高,所以一路比廠放埋一邊
而家工藝改進,平板可以返生。不過對比動圈,個成本仍然要時間壓低到好似動圈咁。

不過動圈真係好平…
未識Massdrop之前冇諗過而家買HD650仲平過我以前買HD600
平板一日未解決到難推呢個問題,一日都未可以真正普及

其實仲有其他現有技術未做到headphone,好似鋁帶單元同Plasma
其實算唔算叫做有老屎忽頂住仲要做爛市
鐘意用hd6xx多啲
雖然6xx打機真係麻麻地
最新 Massdrop x Hifiman HE35X 做緊 90蚊
正式踩入低階audiophile市場?
第一,he350係動圈黎
第二,其實之前hifiman啲he400i(平板)係大陸啲雙十一之類都平到千零蚊之類
不過我自己覺得he400i麻麻地,he400s好唔少,聽落無咁易有中高頻spike
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞