[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

半開放式其實比起開放式點樣?
有啲興趣
點解我條RCA好似浸過精咁黐笠笠
暴露年齡501停產左廿年

其實當年旗艦係KK定501?
用緊58x 搭 schiit modi 3 dac 同 jds lab atom amp, 開心使用中

個人覺得58x係唔錯入門選擇
想問下低音多唔多
用緊m50x有時覺得過多
第一對耳牛,唔太識。我覺得還好唔會太勁bass,始終開放式
a4bl仲加唔加amp好?定係一炮過升級
比太陽晒過定用過酒精抹過黎定係
呢個問題就好似問而家senn 期艦係HE1 定係 hd800s 咁

之前睇過做kk 果個負責人訪問話kk 本身唔係AKG 公司 propose 嘅project 黎, 係入面幾個工程師私下設計左之後再由AKG 落實生產先有得賣
無呀
佢本身嚟嗰陣摸落去有層粉, 關唔關事
乜撚嘢話
就t60rp黎講,你會得到好過close back的開放感,不過仍然有d焗聲
t60rp以平版而言係好野,有位放的話我都想買對
要真正open back的話就可以試下t500rp,抵過mr. speaker
睇你budget幾多
錢唔係問題的話一炮過升級,budget唔多的話加amp有得諗
我個人會選擇加amp,一來冇乜錢,二來多個headphone output比我可以時不時做下兩部機對比仲有趣,又可以加深對自己個system了解
呢d係好典型膠老化,唔同膠有唔同方式老化,同暴露紫外光有關
有d會直接爆線皮,有d會變黐笠笠
其實只要唔爆線皮就ok
黐笠笠的話我通常會用火酒同紙巾抹到唔黐為止(雖然我好相信呢個方法唔係正確處理)
陰公, 買咗唔夠半年
半年就咁
通常好幾年先老化
巴打條線點放?
我覺得HD58x低音個量唔算多,不過sub bass比較重/突出
幾年前聽過m50x,覺得同HD600 bass量差唔多(可能多d)
而HD58x bass 量多過HD600
一直用緊, 部機喺個mon隔離
其實買返嚟嗰陣嗰層粉已經黐黐地
當年K501同A900係我面前,我揀咗A900
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞