[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
玩靜電仲多個因素係單元本身有問題變成左右聲不平衡
所以Stax個volume+balance VR咁重要
明白了
LM
所以話
設計D10同D50 嘅edifier 真係唔熟悉靜電
玩開靜電就知道個balance 有幾重要

不過我都係想stax 用返 以前 main volume 同 balance 分開調較嘅設計。兩個knob, 一個好似平時耳機嘅volume,一個就係balance, 平時指著12點方向,要用先向左向右調。咁樣可以知道耳機偏音有無嚴重左,轉用唔同耳機之後重新set 過又方便啲。呢個設計sra-12s 之後就無左
話時話,kgsdhv都冇得校balance
其實會唔會係平衡輸入個balance太難揾parts?
係,stax 都係批量搵ALPS 訂先有,其餘無廠做
見你哋都係講靜電耳幾多
將來中高檔係咪都係靜電耳機天下
No,只係靜電愛好者比較喜歡靜電,自成一角。

而家係平板既天下。
我覺得未必,最有可能會比而家普及
Stax唔係叫自己product做 headphone,而係ear speaker
咁嘅話,speaker同headphone兩者冇必要相爭
而speaker亦繼續獨立於headphone
有趣嘅係,Stax咁啱做到speaker有headphone外表而普遍發燒友都視ear speaker為headphone

用一個教壞人嘅講法,Stax advance lambda系列個headband可以完全拆走就係比人將對單元正式當speaker用

將來隨技術改進,靜電系統變得更易入屋同出街係必然,Shure做左一個好好示範,Stax出D10(被迫?)同為SR001/2/3出close back 殼係回應潮流
而同headphone市場唔同,靜電開發entry barrier太高,一係大廠玩得到,一係本身有經驗到好似Mr Speaker咁先可以由零開始自己造新野賣街,唔係就好似KG教授咁玩DIY,同發燒友一齊問心交流下
比起用圈動鐵,太少廠有條件玩。Shure玩到因為佢有出電容mic,技術相近。
而且動圈動鐵普及好大程度係成本唔高同OEM服務一條龍。靜電好似冇OEM,好多野要由零開始。少product,少曝光就少人知,難普及

不過如果講聲,未有系統個原理贏到靜電。如果將來平板個技術做到個振膜同靜電一樣,靜電就難贏,始終平板可以直推,靜電一定要有amp(我唔計駐極式係靜電)
見你哋都係講靜電耳幾多
將來中高檔係咪都係靜電耳機天下
我覺得未必,最有可能會比而家普及
Stax唔係叫自己product做 headphone,而係ear speaker
咁嘅話,speaker同headphone兩者冇必要相爭
而speaker亦繼續獨立於headphone
有趣嘅係,Stax咁啱做到speaker有headphone外表而普遍發燒友都視ear speaker為headphone

用一個教壞人嘅講法,Stax advance lambda系列個headband可以完全拆走就係比人將對單元正式當speaker用

將來隨技術改進,靜電系統變得更易入屋同出街係必然,Shure做左一個好好示範,Stax出D10(被迫?)同為SR001/2/3出close back 殼係回應潮流
而同headphone市場唔同,靜電開發entry barrier太高,一係大廠玩得到,一係本身有經驗到好似Mr Speaker咁先可以由零開始自己造新野賣街,唔係就好似KG教授咁玩DIY,同發燒友一齊心交流下
比起用圈動鐵,太少廠有條件玩。Shure玩到因為佢有出電容mic,技術相近。
而且動圈動鐵普及好大程度係成本唔高同OEM服務一條龍。靜電好似冇OEM,好多野要由零開始。少product,少曝光就少人知,難普及

不過如果講聲,未有系統個原理贏到靜電。如果將來平板個技術做到個振膜同靜電一樣,靜電就難贏,始終平板可以直推,靜電一定要有amp(我唔計駐極式係靜電)
其實我覺得壓電技術都好有潛力發圍
之前唔係話假靜電?d聲差d?
我覺得靜電耳機得兩家,stax同老森。但老森唔出平民級,得返一家
咁搞法你玩唔到好多風格,太偏科。

mr s同wifiman都係抄襲+少少魔改。但質素同價錢都係比唔上stax。
24/192版都爆到七彩,推爆哂無得救,係得overture 係正常

唔講市場普及率講客觀音質,2萬樓下平板同靜電並排,2萬up 開始係靜電天下,vintage 同現產都係。top 嘅 平板例如1266,sus, lcd-4 我唔覺得做到009s 009 omega 大奧個質素。真。頂級耳機我覺得只有HE1,大奧,omega,009/s,007, r10, qualia-010, 1266(希望無數漏),呢個level靜電數量真係比起動圈平板多

至於點解靜電咁好聲不外乎結構簡單,振膜輕同大。平板就要永遠受線圈走線pattern,磁石佈置,線圈重量影響,做唔到靜電咁通透。唔講便利性穩定性,理論上靜電單元性能最好。不過當價格有限時,平板易生產嘅優勢就出晒黎。當靜電單元要清塵/膠水邊,coat振膜仲要做埋音壓配對果時,平板單元砌好就係。而且美國佬好多bass head, 平板天生音色岩晒佢哋,令靜電耳機嘅市場佔有比進一步縮小。只可以話靜電曲高和寡。
同埋amping,靜電耳放成本高好多好多,靜電amp 要高壓cap/components,又要行平衡, 仲要行A類,又要搞constant current source,所以靜電amp價格門檻落唔嚟之餘理想嘅靜電amp仲要係天價。所以真正hi-end 嘅靜電system(phone+map) 2 萬 都汶水,2萬up 先開始係靜電天下。

我覺得earspeaker = headphone. stax 70 年代or 更早就用 呢個terms, 我諗都係標奇立異啫,想sell 佢哋耳機嘅quality 媲美 stereo setup。 stax佢哋70 年代嘅靜電客觀黎講有現代400-1200 蚊耳機嘅level(我覺得已經好撚勁)。但係同時期其他廠仲係用緊 paper cone 單元/超厚嘅polymer 單元,sennheiser 當時都係得hd414,咁音色幾垃圾可想而知。ear speaker 呢個term 都係想當時嘅準買家對headphone 改觀姐。

如果靜電耳機當喇叭用後果好嚴重。振膜會痴埋去電極到(靜電吸力同距離嘅關係二次square,所以振膜喺大聲壓下接近電極多少少所增加嘅吸力已經係多好多),好有可能破壞振膜。 我諗起有次用normal bias 230v 嘅 sr-sigma 聽出名低音拍邊嘅telarc 1812 overture,到炮聲時突然一邊好細聲嚇到我鳩縮,最後要猛headphone 插頭先好返,果時有一種搣膠紙嘅吱吱聲,其實就係講緊痴住電極振膜離開電極嘅一瞬間。所以靜電唔支持大聲壓。
http://20cheaddatebase.web.fc2.com/STAX/SR-sigma.html
link入面係sr sigma 嘅歷史document, 對比下說明書1 同2, 2 關於耳機當speaker 用嘅部份被掩住咗,我估當時stax都知道將呢樣嘢印喺說明書都on9

至於點解呢個po多靜電耳機嘢我估小小係因為我淨係熟靜電,我係打手巴又係靜電發燒友,講下講下交流咗唔少者,如果有平板動圈燒友不妨po下野比唔多玩呢範嘅我學嘢
平板好似無線圈
動圈既問題係振膜分裂振盪。平板問題係雙極板阻撓氣流。

我覺得透明度係頂級耳機既分野。你睇stax旗艦係明顯一級級咁提升。
聽返原版好過
長知識
有興趣知多啲
透明度呢樣嘢好正
Sorry 我懶,我直接當平板震膜上嘅佈線當線圈
我唔太熟不過我聽有人話過磁石係音響單元嘅樽頸位,磁石質素好難控制。咁又係,磁場嘅uniformity 會影響震膜嘅linearity.

有時可惜嘅係對於一啲headfier 來講佢地對頂級耳機嘅眼光就只去到hd800,t1. 好易誤以為hd800 果種粗糙,grainy,而且過多嘅高頻 就係分析力高,通透。但我覺得hd800先係最唔通透嘅耳機。高頻量小都可以通透例如平板,stax 007
想請教下巴打們
有邊款headphones相對上比較舒服?
我用緊對sennheiser hd650 帶1個鐘左右
個頭已經唔係好舒服,好似夾住咁
HD700
用緊HP-A4BL配he400 想升級加乜amp好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞