[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(17)

1001 回覆
28 Like 7 Dislike

38. 如果咁樣下集都仲誤會兜圈,真係會嬲!
又返轉頭嘅話佢地去做和尚同尼姑算啦

+1
主post講過但係翻睇之後忍唔住講多次
賓館搵傑叔嗰個長鏡頭真係世界級
由14:49開始到16:16(中間加插咗個回想)0ng一鏡到底
首先好佩服劇組諗到呢個表現方法,咁做真係表現到各種箭在弦上千鈞一髮嘅緊張感同臨場感
其次台前幕後都非常配合,阿蟹stanley唔洗講,傑叔、其他演員同cameraman都配合得天衣無縫,尤其係cameraman,運鏡純熟同流暢已經讚過無數次就唔多講
最後好想再讚一次stanley嘅表現,真係超晒班
好鍾意入賓館嘅時候推門嗰下同見到傑叔之後掟紙衝過去搵佢嗰下,呢兩個moment真係氣場全開,完全感受到嗰中怒火中燒嘅感覺,同埋真係型到痴線
淨係呢一分幾鐘就值得我無限loop呢集
那一刻
我覺得龔爸嘅失憶係扮出嚟
我好想係mytvsuper買個呢兩集佢
瘋狂loop
啱啱都loop完,由推門入去到衝埋去個下來回咗好幾次
真係好型啊
用耳機聽,嬲到震把聲好沉好好J
呢一幕loop幾多次都唔會厭
開頭睇有啲暈

呢段龔燁個氣勢強到我以為睇緊第二套劇
但成段都好smooth
掉紙同踢門嗰吓

不過真係無預過處景劇會用到呢種拍攝手法
呢二集其實個感覺好唔處景劇
好驚喜
多謝絲打提醒 我要用耳機再再重溫啊
一直都好鍾意阿龔把聲
開頭鏡頭搖晃係為咗表現阿龔嬲到震同失去理智嘅心境
佢逢人就捉住話係傑叔就知道佢個心已經亂到一個點
雖然係暈咗啲但係都係為咗達到表現角色心境嘅效果
其實阿龔亂成咁,如果冇阿水喺隔離阻止佢,真係唔知黑化又喪失理智嘅佢會做出啲咩,好在有阿水將佢從瘋狂嘅邊緣拉返返嚟
呢度體現嘅性格互補正正就係龔水線最引人入勝之處
龔友表示:
我買咗
原來得6日觀賞期限
計唔計收視嫁?
龔友:今次仲唔剝哂你地排牙
瘋狂地loop
最終贏家
長鏡頭真心好評,可以感受到個種緊張同逼迫感,
又因為呀龔既情緒令到我地好易入戲!
以後多啲依啲長鏡頭就好啦.
我應該同樓上一樣,將依兩集買起黎慢慢loop.
龔水個食花生mode
花生要及時食!食得好!
真正解脫啦
龔:終於可以安心去追雙下巴天使啦
佢去搵傑叔呢段衝動過吳卓羲
連坐監佢都唔理就知佢真係豁哂出去
好在水水將差啲就誤入歧途嘅龔燁拉返出嚟

佢地除咗本身性格可以互補
仲有頭先大家都提到嘅不知不覺間受對方影響嘅改變
心機世界仔開始相信人間有愛
天真水都開始識玩等價交換
一段好嘅關係就係可以令兩個人都成長
啱啱mytv睇完504
我決定今個星期都要狂loop 503同504推高個收視!!!
齊齊推到35點
太多PO追唔切,聽日慢慢追返。
只想同大家講聲Good night

(credit: KFCCoffee)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞