[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(17)

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
好不安
阿水應該回禮返枝番梘水畀阿龔浪口
我覺得一開始寫阿龔執到usb只係為咗鋪280佢攞usb要脅jenny自己出錢買返多咗嗰19架車
當時一早就預咗阿龔280退場,本身阿龔個定位就係一個短期角色知道呢個秘密而帶住呢個秘密退場
係迴響太大呢個角色先成功回水
唔知係咪都係因為咁,回水之後除咗386有口頭提過之後大家都集體失憶
熊家出品必屬佳品
走去google真係有人跌打酒誤當酒飲
仲話味道正常
點解我屋企嗰樽咁大浸味
不過個阿伯飲成樽都未死得
但最驚係廢老根唔知加咗咩料
loop完一次503又有新諗法
喺公園阿水喺原地睇住阿龔行去見傑叔嘅呢一幕,就好似暗示緊阿龔有啲嘢係阿水無法踏足,阿水冇辦法參與阿龔嘅過去,佢能夠做嘅就只係喺背後默默睇住,之後跟喺佢後面嗰幕都係咁,就好似隔住玻璃門睇住對方痛苦失落但係又無能為力
然後阿龔打籃球嗰幕佢除咗件西裝褸,我理解西裝褸係代表住佢平時返工嘅時候戴住嘅面具,而佢喺阿水面前除咗佢就代表住喺阿水面前卸下防禦,親自打開困住自己嘅玻璃門,等門外守候嘅阿水可以見到佢最原本最真實嘅一面
之後阿龔亦同阿水提起往事,同最後喺佢最信任嘅人面前安然入睡,表現阿龔對阿水嘅完全信任
阿水都執起阿龔件西裝褸,暗示佢願意接納同踏入阿龔嘅內心世界
以上唔知係咪ff過度
阿水好似安眠藥咁解決身邊唔同人嘅睡眠問題,先有fish而後有阿龔
今朝早先講完baby blue好耐無出場,今日即刻出現眼前
ff 傑叔求龔友原諒,阿龔同水水係外圍睇住,龔友原諒傑叔,阿龔好感動咁同水水講多謝佢呢段時間陪伴,跟住捉住水水隻手講「做我女朋友」
直至宜家,計埋直播已經睇左4次,但都唔夠喉,感覺好快完
大家一齊推上35
應該兩個都會計
尾隨嗰段真係拍得好好 又有feel
上熊家嗰段以為未完
點知出字幕
呢集唔覺唔覺就一集

唔知做咗幾多下先拍呢
堅係落力
所以如果傑叔講完Jenny就唔咁亂嚟,變返只有佢嘅痛腳係阿龔度,不過今日刻意要出大小姐嬲嬲位,應該之後會講返,唔通真係唔敢喺接龍公開拍拖 不過熊家無所謂龔水可以隨便恩愛
見到大家都咁鍾意今集証明Stanley & 蟹蟹真係做得好好,好帶到觀眾入戲
睇完live我就即刻走去loop咗兩三次,因為老實講第一次睇完之後窩心感動位係有嘅,溫馨細膩detail位都係有嘅,不過我個人覺得對於阿龔緊抱咗成二十年嘅仇恨執念描寫得輕淡咗,以至我有種唔太明之前(主要係463)鋪排到「報仇」呢個議題鬼死咁嚴重到底係為咗啲咩嘅感覺,所以唔太入到戲。但再睇多幾次之後我發現,面對始終堅持信任傑叔嘅阿爸,同埋自己內心深處對傑叔矛盾而複雜嘅情感,阿龔其實已經去到死胡同臨界點,好需要一個出口,或者係一個借口比自己去原諒去放低去前進。所以當見番傑叔,聽到佢嘅所謂「解釋」,儘管個理由幾牽強下,但阿龔都會想嘗試去相信下呢個萬份之一嘅可能。佢問阿水「言下之意,你係唔係勸我唔好憎傑叔」,其實更加似係問緊自己,想得到一個肯定
Sitcom始終唔係830930,「報仇」呢個位嘅處理能點到即止其實都係好事。睇文字預告傑叔似乎會再作死多一次,不過救贖嘅大方向應該都走唔甩。期待聽日之後阿龔能真真正正從「報仇」呢件事上畢業並繼續move on,龔水感情再昇華(雖然兩人已經心意互通到一個點都唔知可以點樣再突破宜家嘅老夫老妻mode )。天使阿水真係好perfect好charm好正 ,總監大人你係時候唔該開始認認真真追人啦!!!
大小姐個位可能聽日會連返去Jenny到

如果二房真係俾傑叔呃

大小姐就可以大大聲講話一早叫左佢地查清楚間公司,Jenny聽日又可能俾大小姐串到生蝦咁跳
夜歸上mytv睇返,追主post 再過嚟睇大家留言,搞到半夜,明天要扮工

同大家感受相同,今集我覺得係最近睇過最舒服的供水主線,比藍調那集更舒服,因為內心描寫很重,水水做主動,兩個無吵鬧,各方面都平衝很好,明明是沉重的一集還是有搞笑位。

願今晚下集保持水準,我FF傑叔跪地道歉個陣,阿龔會突然不自覺捉住水水隻手(因太激動),好啦,我都係諗下

呢個廿年的心結,睇完今集,覺得阿龔要的不在於欠債還錢,而是一個交代,一個解釋,一句道歉。傑叔如同親人,不是普通債仔,佢失蹤廿年仲講到自己想還錢又無錢,又無面見人感覺係大話。

anyway,傑叔這條線今晚好完結了,是時候龔水步入另一階段。
工業表情包Part 4~

嗰個唔會係你啊可

谷鳩氣仲喺度扮撚晒野

見到水水咁傻咁可愛心情仲點會唔好

而家又認得我啦咩

呢啲咪叫報應囉

唔使再喺度搏同情啦,我以後都唔會再信你
安眠水
阿龔第時都會鐘意聽到阿水嘅鼻鼾聲
有阿水,連有潔癖都可以喺充滿啤啤味嘅玩具咁好瞓,鼻鼾聲到時應該係安眠曲

有啲好奇究竟阿龔知唔知阿水有鼻鼾 ,話哂喺熊家住過,密室同選戰嗰陣又瞓隔離
全部都係阿龔先瞓著所以應該未知
9估下龔水將來
水:瞓著 (鼻鼾聲行雷中)
龔:媽呢空你有冇咁嘈呀
水:繼續響雷
龔:唔理啦照瞓
龔水:一齊行雷
大小姐仲唔乘機踩多二房兩腳咩 話時話琴晚會議室大小姐Jenny講緊嘢阿龔坐隔離諗緊嘢嗰幾下都做得好好

今晚無論傑叔最後咩下場,大小姐都繼續會放龔燁係復仇排行榜no.1 如果真係玩地下情我希望係龔水有共識講好先,唔好玩嗰啲係初戀café見到大小姐然後阿水即刻fing開阿龔嗰種 長遠嚟講地下情都唔好玩咁多集,要符合阿龔呢個世界仔人設佢唔會任由自己一直做大小姐嘅眼中釘。去到情人節嗰集應該可以有啲轉變
突然間諗阿龔琴日瞓住想講嗰句應該係:白灼蝦
其實要有幾熟嘅「同事」先會咁樣買埋餸上人屋企 仲要無約定自己上 同埋阿龔知道tree gun啲綠色餸食壞人自備食材呢下真係好醒 安仔應該好鐘意二姨丈多啲上嚟就有新鮮好餸食
有威龍秘密網,邊會有秘密,搞唔到地下情架喇
點聽到係 白灼蝦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞