Football Manager 討論區 (2)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
各位用tm既師兄build up係咪一定會用pump ball into box

可唔可以講下點用
我16開始買黎玩
但都係未係好知d instructions點set先好

我係見人上腳就 more closing down, stay on feet加tight marking 傳波為主就get stuck in加 closing down less至sometimes

人哋鍾意打反擊就唔好壓前防線control為主同tempo low 人哋壓逼勁同防線高就打through ball出 advanced forward,唔好work ball in the box

打look for overlap我通常最少一隻complete wing back

仲有好多要再摸索

我覺得初頭可以上網搵戰術睇下人地大約點set 如高普既多仔 施蒙尼既防守 巴塞既tikitaka 球員既instruction 再自己微調鑽研下再train幼幼落去做你既核心 我覺得呢三個算係幾明顯實現到出黎 我係咁玩

我最想鑽研米蘭聖誕樹 但每次都係輸到仆街 有冇巴打有研究分享下

我自己係睇實際賽事/Review再Set番一模一樣
上集玩過聖誕樹
重點係要搵到球員做卡卡個Role,現役既選擇好少,個陣我用奧斯卡
戰術主打低節奏控球滲透,多D比攻中組織攻勢或者盤扭過人
各位用tm既師兄build up係咪一定會用pump ball into box

可唔可以講下點用
我16開始買黎玩
但都係未係好知d instructions點set先好

我係見人上腳就 more closing down, stay on feet加tight marking 傳波為主就get stuck in加 closing down less至sometimes

人哋鍾意打反擊就唔好壓前防線control為主同tempo low 人哋壓逼勁同防線高就打through ball出 advanced forward,唔好work ball in the box

打look for overlap我通常最少一隻complete wing back

仲有好多要再摸索

我覺得初頭可以上網搵戰術睇下人地大約點set 如高普既多仔 施蒙尼既防守 巴塞既tikitaka 球員既instruction 再自己微調鑽研下再train幼幼落去做你既核心 我覺得呢三個算係幾明顯實現到出黎 我係咁玩

我最想鑽研米蘭聖誕樹 但每次都係輸到仆街 有冇巴打有研究分享下

上集玩過聖誕樹
重點係要搵到球員做卡卡個Role,現役既選擇好少,個陣我用奧斯卡

2你會set ap-a? 我覺得卡卡個role似9號半
意丙帕爾馬窮到仆街,原陣打4-1-2-2-1,借左意甲隊一啲幻幻幫手提高下速度,但啲中場能力都係11/12咁無咩突出,所以都係就咁一個bwm-d加兩個cm-s就算,前面兩隻邊打if-a加tm-s,結果係兩隻邊入球率好高前面三隻都係借將: capone (阿特蘭大)、lo faso (巴拿莫)、mazzochi(阿特蘭大)。全季贏足24場和8場輸6場第一升班
呢家意乙未開季但有個嚴重問題就係得78k轉會費,結果要續借果啲幻幻同係免簽埋手暫時後防免簽左個祖記青訓Masi、中場簽左前疤B隊長Riverola簽左兩個人之後就發現wage capital已滿,簽咩人set key player都係得最高750 pounds一個禮拜睇黎意乙都要護級。不過其實帕爾馬原來啲人已經好勁,好多都有意乙水平希望入到前10打playoff搏上意甲

Parma 情意結

好有心機
意丙帕爾馬窮到仆街,原陣打4-1-2-2-1,借左意甲隊一啲幻幻幫手提高下速度,但啲中場能力都係11/12咁無咩突出,所以都係就咁一個bwm-d加兩個cm-s就算,前面兩隻邊打if-a加tm-s,結果係兩隻邊入球率好高前面三隻都係借將: capone (阿特蘭大)、lo faso (巴拿莫)、mazzochi(阿特蘭大)。全季贏足24場和8場輸6場第一升班
呢家意乙未開季但有個嚴重問題就係得78k轉會費,結果要續借果啲幻幻同係免簽埋手暫時後防免簽左個祖記青訓Masi、中場簽左前疤B隊長Riverola簽左兩個人之後就發現wage capital已滿,簽咩人set key player都係得最高750 pounds一個禮拜睇黎意乙都要護級。不過其實帕爾馬原來啲人已經好勁,好多都有意乙水平希望入到前10打playoff搏上意甲

Parma 情意結

好有心機

意丙兩季就上到意甲
英格蘭非聯賽個d堅冇心機

[img]https://na.cx/i/E1zOJ27.jpg[img]
[img]https://na.cx/i/za83946.jpg[img]
[img]https://na.cx/i/ne5zn7w.jpg[img]
[img]https://na.cx/i/20tSMao.jpg[img]

btw background有 icq好好笑

嘩屌 Cesar Arzo已經十年
仲見到有MSN
G.Rossi; Nilmar; 07應該未黎? Nihat應該有?

Parma 情意結

好有心機

意丙兩季就上到意甲

集集意乙有d隊既scout特別勁 好似有Bari份
利申:多集兼職意粉國家隊領隊

上集玩過聖誕樹

AP ATTACK/SUPPORT
卡卡係似九號半,但個Role要搭假9先好用,同埋我偏向佢拉空位組織多過攻門
所以AP會好夾D

上集玩過聖誕樹

卡卡係似九號半,但個Role要搭假9先好用,同埋我偏向佢拉空位組織多過攻門
所以AP會好夾D

Ap-a同am-a好似又冇咩分別

Parma 情意結

好有心機

意丙兩季就上到意甲

但係意甲太少錢

臭閪12m炒兩個, 反cup再被和,

上集玩過聖誕樹

所以AP會好夾D

Playmaker會多D現位拎波,組織中場,少起腳射門,適合打短傳,某程度係依賴呢類球員既表現
AM就好睇你點Set佢,可以Set到好有攻擊性或者只係派牌
本身能力要求低,能力差D既球員都可以踢

上集玩過聖誕樹

所以AP會好夾D

Playmaker會多D現位拎波,組織中場,少起腳射門,適合打短傳,某程度係依賴呢類球員既表現

老老實實 個role評分低係咪冇影響 搵d翼打右cf都幾有表現

上集玩過聖誕樹

所以AP會好夾D

老老實實 個role評分低係咪冇影響 搵d翼打右cf都幾有表現

我覺得影響不大
用3中堅2翼衛
生波屈人數對面屌極唔入
失5球全部死球 點拆
用3中堅2翼衛
生波屈人數對面屌極唔入
失5球全部死球 點拆

可能係犯規多,落腳狠得濟
用3中堅2翼衛
生波屈人數對面屌極唔入
失5球全部死球 點拆

可能係犯規多,落腳狠得濟

應該唔係呢個問題
係守死球多人但守唔到

意大利盃入到8強已經好堅, 我岩岩重要作客攪掂A米入埋4強, 我只係乙組仔

Parma 情意結

好有心機

意丙兩季就上到意甲

但係意甲太少錢

岩岩1月FREE左2個法國中場

全力爭升班

意盃唔小心入左4強, 未知對邊隊...但應該會放水專心聯賽
意乙陣容

想打5-3-2, 但唔識SET, 有無巴打有心得
今年咁興3後衛都想試下玩

未試過
玩FM先知道自己係幾咁硬頸
死用一個唔掂既陣/幾個踢得廢既球員
就算成績唔好都堅信終有一日會好轉
係到就比人炒先會轉陣

我都係,玩咗咁多年都係4231。仲要攬死正選,我個Angel Correra連續十幾場得6.5分以下都正選

意大利盃入到8強已經好堅, 我岩岩重要作客攪掂A米入埋4強, 我只係乙組仔
想問下呢大家去通常點樣研究/制定戰術同埋邊到可以詳細了解到每一個role,覺得自己玩得好差,又成日買唔到人

如果係想砌戰術我係會上YouTube睇人地d戰術分析再跟住set
如果唔係我就load戰術包(有時係以前set好,有時係抄人地)再微調
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞