[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
樓主有米
點解又揀係支那轉機?
平d,同埋唔想坐LCC
應該係講住福井 第二朝開咗pass先番大阪 可以慳番少少車費
DAY3

又係新一日,CHECKOUT之後就行返去新大阪駅,假期完左好似少返D人

今次坐直通九州新幹線既SAKURA號,JR西日本N700 S編成
同其他N700(A)(16輛編成既N700已經改哂同N700A一樣,起碼性能上係)唔同在於普通車都係2+2座位,舒服D
btw頭頂行李架放得落29吋喼,突左dd出黎

唔駛一粒鐘就到岡山

之後過在來線月台轉特急YAKUMO,國鐵381系電車
1973年投入服務,而家得返伯備線特急YAKUMO重用緊

381系係國鐵第一款量產既擺式列車,可以透過車身最大傾斜5度,最高可以提高過彎速度20KM/H ,亦都係日本現存最後一款用自然傾斜裝置列車,因為過彎個陣太搖,令乘客覺得唔舒服,甚至暈車浪 ,所以而家大部份擺式列車都轉左用其他方式既傾斜裝置

坐得舒服,行車又靜,係張枱細左D
CONT.

岡山駅月台買既便當,日本雞真係好好食

伯備線沿途風景

備中高梁駅,其中一個多人落車既站

無人坐既GREEN CAR,所以入去望下
lm 先
CONT.

備中川面駅,架車會係度做列車交會而唔會開門上落客,姐係所謂既運轉停車,車掌通常都會提乘客會停一陣 ,而列車交會係單軌路段入面非常常見,因為可以避免相反方向列車行駛係同一段路軌而對撞

過左伯耆大山就轉入山陰本線,行得爽快好多

3個鐘到終點出雲市

隔離月台去濱田既KIHA120柴油車

有裝到IC CARD用出閘機

又黎喇,出雲市駅,天氣非常好,心情都好

重有隔離既一畑百貨店同一畑電車既電鐵出雲市駅
為咗唔坐lcc可以去得幾盡 貴我都可以接受,大陸轉機真係不了, 好驚delay
一嚟樓主係大時大節先有得飛,LCC係呢啲日子一樣貴,二嚟佢一去去10日,頭尾冇一日都唔覺

至於我呢啲可以搶到平機票、每次去都係3-5日既就相反,寧願LCC都唔轉機
CONT.

電鐵出雲市駅既時刻表,唔算密車

一畑電車係島根縣一間小型私鐵公司,最初為左方便d人去一畑寺參拜而興建,到最後可以由出雲市去到松江同出雲大社
而比較令人留意既係佢曾經大力支持《49歲的電車夢》呢套電影,因為故事入面主角兒時夢想就係成為故鄉一畑電車既駕駛員
另外想搭鐵路去出雲大社亦要靠佢

站入面都算簡陋,列車開出前10分鐘先會放人入閘,ic card係用唔到的

買左往復乘車券,係無平到的

火水爐取暖

DeHaNi 50型電車體驗運轉活動,架車係1928年製造,到而家重行得,重借過出黎拍戲
多謝你幫我補充

不過認真,自己係支那轉過四五次機都無delay,去日本個程都早左到,算係咁
CONT.

《49歲的電車夢》同類系列電影最新一套,背景係九州既肥薩橙鐵道,
女主角做運轉士

上得月台,高架化月台同山陰本線出雲市駅既月台並排

一畑電車最新款列車7000系,2016年開始投入服務,由JR西日本既子公司後藤工業+近畿車輛製造,一共有4架
個樣似JR西日本225系+JR四國7000系合體

有隻咁既野係車廂中間

好快就到川跡,要去出雲大社要係呢度轉車

係川跡駅可以見到大社線+北松江線來回列車一共三架車做列車交會,都算奇景,可惜影唔哂

上左大社線既列車,5000系電車,前京王電鐵5000系電車
我聽朝先幫你推
島根幫肥薩賣廣告的
假期多先可以任性, 去得幾日嘅連影張相都要快手
去日本我好鍾意用到啲時間好盡,臨上機都要遊車河/睇飛機
無咁好心機去捕機票
同埋去同返黎時間基本上fix左,好難改
所以唔同需求俾唔同既人
用盡張jr pass 新幹線當地鐵坐 唔係鐵膠,但on到個搭車schedule都好有成功感
因為同一個系列電影掛.....
日本D機場通常都有展望台,好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞