[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
食物圖呢
783去長崎好慢
係咪因為冇振子
有冇影橙色783車廂?
無,無特登行過去
得松屋啱唔啱
其實食左幾日都係五花牛定食+多一份五花牛,埋單1000yen

松屋
CONT.

抽車去到早岐駅就會解結,無得落車睇,所以去到佐世保先影到
783系貫通車頭都有D似KIHA187

接近兩個鐘到左JR最西端,佐世保駅
不過真正最西端而家係沖繩MONORAIL既那霸空港駅,而本土最西端係松浦鐵道既田平平戶口駅
CONT.

一行出車站,係海呀
雖然好大風 ,同埋感覺唔太似日本

重有隻海上自衛隊既Amakusa(天草)艦
佢係海上自衛隊既多用途支援艦,所以平時係無配備武裝的
CONT.

駅舍都幾靚既

有人做緊採訪

側邊有條路去松浦鐵道既月台

簡陋的車站,JR佐世保駅係後面連住
因為松浦鐵道就係由國鐵松浦線轉換既第三SECTOR公司
CONT.

MR-600形氣動車,一架造價1億YEN ,松浦鐵道最新既車種
係國家+長崎縣+佐賀縣沿線自治體出錢幫手換的

愛稱「肥前WEST LINER」
好彩係用英文

另一架MR-600形,塗裝好毒
CONT.

行左陣就上車,大村線區間快速「SEASIDE LINER」,KIHA66形
國鐵急行色 ,呢款車係九州獨有,同急行型氣動車性能差唔多,所以成本高D,不過因為國鐵財政問題,所以無放落其他地方
亦只有呢一抽編成上左國鐵急行色,其實都上左SEASIDE LINER色/豪斯登堡色

大村線係沿住大村灣而行:望住個海

豪斯登堡
CONT.

都幾多人坐,同埋有介紹架車既資料

一個鐘三個字到諫早,本身得幾分鐘轉車,
但因為將會坐個班特急KAMOME遲左好多先到,所以可以HEA一陣+連帶之後所有列車都DELAY

對面有SEASIDE LINER色既KIHA66
CONT.

諫早駅有另一條地方鐵道,島原鐵道

KIHA2500形氣動車

又有自由席特急券售票機

車到,特急KAMOME,885系電車
兩份兩份咁叫
我真係特別鍾意呢啲車型,特別係車頭夠晒方
一份唔夠喉嘛,兩份剛剛好,五花牛真係好正
就算係松屋都好,我都好肚餓
CONT.

頭位,幾舒服,不過度門成日自己開

窗邊都有KAMOME既LOGO

張枱都有
885系好正

btw 我未去過長崎,好想下次飛福岡去埋長崎佐世保佐賀,咁我就玩晒成個九州
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞