[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
DAY4

新一日,東橫既早餐係食唔慣的

好懷舊既牌,L特急都已經唔存在

SUPER OKI/SUPER MATSUKAZE專用既指示牌,先進得多

都係坐KIHA187,SUPER MATSUKAZE
不過呢班車只係去到益田,而下一班SUPER OKI又太晏,無計

望住運轉士駕駛絕對係享受

SUNRISE出雲既廣告,好想坐一次

到左出雲市之後有兩個職員上左車,重set左舊野,結果就遮住哂
舊野應該係check路軌狀況既儀器

山陰海岸其實好靚,不過落雨......

兩個幾鐘到左總站益田駅
CONT.

等轉車期間買下零食,花生無得輸

益田駅所在既益田市係島根縣西部最大城市,但其實都頗為鄉下,無辦法島根縣都係鄉下地方

不過車站隔離都有間酒店,規模唔細

週邊地圖,附近都無乜好行,比較出名有匹見峽,重有石見神樂
同埋都養住個石見空港,一日有兩班機來回東京羽田

兜左陣因為落雨入返月台影下車,都係KIHA187,等緊返鳥取

三部車放左係留置線

KIHA120,JR西日本放係支線用既小型柴油車,
係北陸、關西、山陰、岡山、廣島、山口地區都會見到佢,不過唔同色
通常都只會一輛編成咁行,但多人既時候就會併結幾架一齊,個樣都幾得意,之前三江線臨廢線之前就係要應付送殯既人流而併結幾架咁行

好懷舊既牌

又上車,今次係山口線開去山口既區間車,又係KIHA47,
重要托住個喼其實坐得唔舒服
經呢邊落去九州用左幾耐
見到堆 KIHA 40 47 120 都唔開胃
一程搭兩個鐘站站停嘅恐怖回憶

如果唔係托埋喼會好好多
6粒鐘
CONT.

漏左講一樣野,山陰本線係益田駅做營運分界,由呢度去長門市既車係疏到仆街 ,但竟然有一班會直通到下關駅,4粒鐘

頂住對腳兩粒鐘,都幾難頂
btw沿途好多學生上落,其實霸左對位係非常唔好意思......

沿途都係山山山同山

兩粒鐘到山口,然後要過對面月台轉車去新山口,都係KIHA47
全車爆滿

幾個字到新山口,然後要極速行過新幹線月台,得7分鐘轉車

車到,N700系九州車,第一次坐,不過只係一個站

幾個字到小倉 ,由松江落黎需時六粒鐘
如果經岡山轉新幹線只要四個幾鐘,不過為左儲里程,試下都值
CONT.

行兩分鐘就到酒店,JR九州小倉酒店 ,間房算闊落

最正係對住路軌 ,在來線新幹線都睇到,不枉我早個幾月sd email request

抖左一陣又出發,小倉駅在來線個邊,不過睇黎駅員唔太識張PASS,要打開埋張PASS畀佢睇先放行

對於JR九州既車,第一個印象就係好多顏色
(呢架係去門司港既415系)

好快就到左門司港,都幾懷舊
CONT.

新既門司港駅舍就黎開放,睇黎幾似大正年代

有個鐘+泉,敲下都唔錯

九州鐵路既起點,就係1891年由門司~玉名之間通車

平成築豐鐵道門司港觀光線「潮風號」既路軌,可惜冬天佢唔開
如果唔係去關門行人隧道就方便得多

作為鐵膠當然要去九州鐵道紀念館喇,盛惠300YEN
門司港駅舍裝修唧
我知,都叫大整喇
睇到「新既門司港駅舍」嚇到
以為有座新嘅起出黎
『翻』新既 漏左sorry
搞grand open證明好重視

兩粒鐘到山口,然後要過對面月台轉車去新山口,都係KIHA47
全車爆滿

キハ40嚟架喎
咦係喎.....雖然都係一樣
鐵道館有pass唔係八折咩
300yen姐,唔駛八折喇下話
臨瞓一推,追更的社畜
追文一推
文呢
今晚收2200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞