[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
長洲係咪九州熊本縣個長洲
CONT.

沿住海邊行開始天黑,又一間稻荷神社

就係沿住國道9號(由京都出發,基本上同以前既山陰道相近)行

日本共產黨

赤間神宮

春帆樓,全日本第一間合法提供河豚料理既餐廳,而更出名既係當年馬關條約就係呢度談判同簽署 ,本身棟野係盟軍轟炸日本本土燒毀左,而家呢棟係戰後重建的,到而家仍然係一間高級和式料理餐廳+旅館

隔離有棟建築物就係「日清講和紀念館」,陳列當時談判既資料,不過去到太夜關左門

李鴻章道,當年李鴻章就係經呢條路來往佢住既地方同春帆樓
而李鴻章曾經係呢條路上畀刺客用鎗射傷塊面,據講成為第一個照X光既中國人
係指江戶時期既長州藩,大約係而家既山口縣
CONT.

之後行到唐戶市場,不過已經收左

摩天輪,上面望出去應該幾靚

敦煌海鮮酒家

聖方濟·沙勿略紀念碑,作為天主教傳教士佢曾經係印度、馬六甲、日本等地方傳教,呢度就係佢登陸本州既地方

之後搭巴士返下關駅,然後再去劃位,結果綠窗口位哥哥仔左望右望張PASS,搞左好耐先出到張飛,明明張PASS上面都列左喇
btw原來佢地有本天書講有d咩pass既

經在來線返小倉,係過關門隧道前會經歷交直流電轉換既過程,幾得意

日田彥山線既KIHA147+KIHA47混合編成,其實外觀上兩者無分別
KIHA147只係換左引擎同變速機既KIHA47
CONT.

之後搭新幹線過博多,再去JR博多城間POKEMON CENTER

之後係博多駅影下車,885系真係好型

之後突然醒起想試下博多南線,即刻行返新幹線月台個邊
用既係700系E編成,HIKARI RAILSTAR

全車自由席,好多人坐,好似真係第一次坐呢款車

8分鐘就到博多南駅

博多南線本身只係畀山陽新幹線列車回送返博多綜合車輛所既接駁線(部份路段同九州新幹線共用),唔載客的,但隨住附近發展成為人口密集既住宅區,又無乜大眾交通工具接駁福岡市區,幾經爭取之後係1990年JR西日本將新幹線用車當通勤列車咁用,雖然佢係用新幹線既車,但分類上會當佢係在來線

JR西日本將呢條『在來線』上面運行既列車當係全車自由席既在來線特急咁收錢,姐係除左基本運費(200YEN)要加特急費(100YEN),成為全日本最平既定期「新幹線」列車 (重有上越新幹線支線,越後湯澤~GALA湯澤,收得重平,240YEN,不過冬季限定)

列車分等上會當係山陽新幹線既KODAMA,同時佢係JR集團唯一只用數目字稱呼既特急列車;講多最後一樣,因為博多南駅只容納到8卡車,所以JR東海既16輛編成列車係唔會行走博多南線既
885感覺好似河蟹號
CONT.

返到博多,又影下車,883系又係好型既車

之後特登坐我覺得最型既車,787系
無論飛機既波音787同鐵道既787系一樣咁型

今次坐在來線特急KIRAMEKI

好鍾意呢隻燕子LOGO

座位算好坐,亦少有普通車都有閱讀燈;另外歷經唔少次改造之後,787系有唔同輛數編成出現,最新有4輛編成用係普通列車

有同飛機差唔多既頭頂行李櫃

另外有GREEN個室,4人用
應該咁講,885系個樣似ICE-3,而西門子賣ICE-3(Velaro)技術畀支那整左CRH3
CONT.
繼續J爆787系 ,難得KIRAMEKI唔算多人坐,又GREEN CAR以外自由席,任行任J

都幾多呢D空間,幾好

自動售賣機

有當年RELAY TSUBAME(九州新幹線全線開通之前行走博多~熊本既在來線特急)痕跡,而家轉哂叫AROUND THE KYUSHU

有近畿車輛造既車卡

其中幾卡係車廂中間有行李架

其中一卡既位又有唔同,應該係以前RELAY TSUBAME用?

CONT.

另一卡有呢隻SEMI-COMPARTMENTS

有HITACHI造既車卡

個感覺真係似搭飛機

拎過獎

btw去到門司港總站就搭返普通車去小倉

北九州MONORAIL

最後松屋宵夜 重有張牛肉定食減70YEN+期間任用既COUPON,所以之後晚晚都食
食埋就返酒店,旅程過左一半
上次去咗邊11日九州,差架九州橫斷特急未搭到
DAY5
本身plan左去津山+錦帶橋,但因為突然知道個同事一家係廣島,咁就不如見個面食個飯,所以行程大改

酒店早餐,唔錯唔錯......

今轉坐MIZUHO,小倉直飛廣島唔駛一粒鐘

之後轉路面電車去埋廣島間POKEMON CENTER

有呢隻蛋既5週年紀念展覽

之後行去原爆DOME,作為原子彈爆炸倖存既建築物,有唔少人黎憑弔或者參觀,唔少鬼佬tim

第二代相生橋,當年搭載「Little Boy」原子彈既B-29轟炸機「Enola Gay」就係以呢條T形橋作為目標,點知投下個陣歪左600米,結果就係島醫院上空爆炸,成就左人類第一次既核攻擊,死左超過十萬人,不過無得怨,戰爭就係咁

而第一代既相生橋亦同原爆DOME一樣因為處於爆炸中心附近,受既破壞相對細,所以倖免於難,重KEEP住用到1983年先重建今日見到呢條橋
CONT.
本身想去埋廣島城(雖然去過,無乜野睇),但因為就夠鐘,所以無去

因為約左人係廣島駅食飯,所以搭返路面電車返廣島駅,新舊電車

最後係廣島駅是但搵間野食,唔錯喇
btw同事個仔非常可愛得意,平時根本無機會見到

之後講起吳市好正,想睇軍事野可以去,所以就要係錦帶橋同吳市取捨,最後揀左吳市
廣島真係好正,同埋廣島去博多新幹線超快,真係日日即日來回都冇問題
其實只係個同事咁啱去廣島先過去,平時好難見到面
女同事
人地仔都生埋
我知呀,你話人地個仔得意
經上海轉,平過直航?
平過非LCC直航,LCC狗也不屌
都要後生過我
女同事
人地仔都生埋
我知呀,你話人地個仔得意
重要後生過我
地方媽媽
想睇 BB相
長假期間去日本都可以睇到好多可愛BB
人地小朋友無謂放喇

上年暑假去京都同大宮鐵博見到成堆bb黎參觀,超可愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞