[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
儲埋一次過睇姐,唔係唔睇
CONT.

不過我係浦上落左車 ,呢度亦係長崎本線新舊線交匯既地方

高架化工程進行中,好事黎既

駅舍都幾細

長崎市街,其實唔太似日本

長崎市電既維修車
CONT.

長崎西洋館,外表又真係幾西方

SAINT PAUL STREET,好少有咁改名

行到長崎原爆資料館

點知因為年末年始休息
CONT.

因為休息,所以就走,對面有樓梯落下面既公園,途中有個平和母子像,睇落有幾分恐怖

爆心地公園,當年原子彈就係係呢度上空500米爆發

原爆落下中心地碑,紀念當年長崎原爆既死難者

1945年8月6日盟軍對廣島落左人類史上第一粒原子彈之後,日本仍然唔肯接受《波茨坦公告》,而盟軍計過直接進攻日本本土既話傷亡會非常慘重,所以決定再用原子彈

結果係8月9日B-29轟炸機「Bockscar」同其他戰機,向住第一目標小倉進發,點知小倉天氣太差,睇唔到目標,就轉移去第二目標長崎,不過長崎上空既雲越黎越密,睇唔到目標,但突然「Bockscar」機師係雲隙之中見到目標,所以就落左第二粒原子彈「Fat Man」,完成人類第二次,亦係暫時最後一次既核攻擊

但因為長崎地勢多山,造成既破壞比廣島細,大約15萬人死,有4成建築物完全被破壞

借WIKI既圖一用,當年長崎原爆既蘑菇雲
CONT.

保存左當年原爆既地層

隔離有條溪,有種唔尋常既平靜

浦上天主堂遺跡,就係當年原爆位置附近既建築
不禁想問,當年原爆既時候,神去左邊度?
CONT.
話說當時見到有兩個港女係浦上天主堂遺跡影相,重要擺哂POSE影得好開心咁,令我諗起呢D相:

有關原爆破壞既資料
咁唔係Live又唔同既
雖然都唔係咁好
去過兩次原爆dome,d人都會影,但影到咁開心又真係無見過
同埋日本仔係自作自受, 嗰班香港人係無辜…
雖則唔了解呢段歴史而去呢類景點都幾無謂
太開心真係唔太符合現場環境氣氛,但冇得拎馬尼拉嚟比既
講起唔了解,我都發覺自己去旅行冇咩做功課,去完返嚟寫遊記做research先知miss咁多野
純綷見到個刻諗起姐,又無話完全一樣
不過就算日本仔點抵死都好,始終個行為同當地既氣氛係有d唔夾姐
自己習慣去之前會睇一睇個度既背景,當然返黎打遊記會再深入搵
我上次去廣島,真係全部參觀既人都好靜,靜到聽到耳嗚
我都有做,但硬係唔夠深入
係返嚟之黎先知有咁多野miss
第一次去可能太早,無乜人一片死寂;今次去完有堆鬼佬係度講下野,睇落好好奇,同埋見到d日本人係完全無表情,唔似去其他景點咁
深唔深入好睇自己識唔識搵+值唔值搵;
上年去戰鬥民族個陣真係週街見到d野可能都大有來頭,但值唔值得深究就另計
證明我唔識搵
寫遊記除咗係無料案內
仲可以加強你對旅程嘅印象
當你了解埋景點背後嘅事
就會覺得日本真係好有意思
無錯,了解到背後既野就覺得更有意思
不過唔同時候去又可能有唔同體會
所以好鍾意寫遊記
不了
我都未得鬧睇你篇野
得閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞