[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
通常一開館就要去排,好快就爆
即係要住附近先得 同早起
我兩次去都未爆,不過個籌要等到差不多收館先排到
唔知開咗新館之後係咩情況,不過我玩嗰次係可以排到即刻嘅section(因為如果人多係會派之後時間嘅整理卷)
講緊係下晝三點幾
E5 sim
上次去差半分鐘就排到
我上次去門司個博物館
個811系sim任玩
仲可以喺樓上睇埋實時電腦系統,睇附近2個站有咩列車行緊
CONT.

有個舊門司駅既駅名標,其實1942年之前門司港駅就係叫門司駅,之後先改左名

舊既0里標記,九州鐵道既開始
值得一提係九州鐵道紀念館隔離就係門司港駅既留置線,新舊車放埋一齊既場面幾有趣

之後就飛的去下一個目的地,關門行人隧道
其實有巴士既,不過送車尾 ,盛惠1000YEN
呢條就係關門橋,1973年啟用,曾經係日本最長既橋

和布刈神社既鳥居

對面就係關門行人隧道九州入口
CONT.

搭𨋢落去個陣有D注意事項,同埋單車同電單車通過隧道要收20YEN,重有要熄匙

關門隧道作為國道2號既一部份,同鐵路用既關門隧道(在來線)+新關門隧道(新幹線)一齊貫通關門海峽,連接本州同九州
而關門隧道有趣既係特登整埋行人隧道,可以用腳彈出彈入九州同本州之間

出發行路過本州

其實行人隧道呢PART大約得800米

人流唔算多,同埋算多人跑步

去到福岡縣同山口縣分界,彈出彈入

河豚同八爪魚?

到終點,山口縣下關市
CONT.

關門突破,睇落好似好勁

有車過隧道請磅水

本州個邊既入口

關門隧道既建設紀念碑,由1939年開始挖掘主隧道,中間經歷左二次大戰而停工,去到1952年復工,再整到1958年先正式通車,認真大工程

壇之浦之戰紀念像,作為源平合戰既最後一場戰役,,一邊係源義經最出名既「八艘飛び」(姐係連續跳過八隻船);一邊係平知盛「碇潛」(姐係拎埋舊錨碇跳水自殺,因為驚死唔去),代表住源家勝利平家滅亡
我上次去門司港唔夠時間(下晝6點機返香港),所以冇去到關門隧道
比我想像中行得快
可能因為黃昏去
上次下晝先去
乜撚都唔洗排
最後仲揸得慢所以俾站嘅哥哥用個對講機催我返去 <- same here
好多野行,唐戸,春帆樓,赤間

9-6都未夠
有啲傻仔研究我個名
用箱收錢真係日本先work
唔同嘅pokemon centre各有咩限定野買?
大宮鐵博只要平日兩三點先去就會少人
其實無,只係存貨有唔同
所以一定會再去
會再去x2
輕輕一推
CONT.

馬關開港百年紀念碑,紀念幕末時期四國聯合艦隊(英、法、美、荷)炮轟封鎖關門海峽既長州藩守軍(其實係長州藩實施攘夷政策,襲擊外國人同封鎖關門海峽在先 )
之後講和條件就係容許各國可以係關門海峽自由通航同賠錢 ,而馬關變相對外國人開放 (之後美國將自己收既賠款還返畀日本 ),而長州藩亦明白到攘夷係無可能,轉而親近英國擴充自己實力

亭入面都有支炮,呢支長州砲係天保年間鑄造,原本裝備係下關既炮台,係四國聯合炮轟馬關之後畀外國搶左,最後由出身山口縣既外務大臣交涉之後拎得返

都係長州砲,八十斤加農砲,長州藩主力用既加農炮,但同外國既比就差得遠

由本州望返過九州

關門橋底,都幾宏偉

零零舍舍突左舊野出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞