[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
咁樣轉機去來回幾錢?
我見有時UO直去都差唔多價
咁好的
我有好多朋友都話北九州唔好玩,但係我去左咁多次日本,覺得北九州係最舒服同最靚
四千三;同期UO連行李差唔多,但我對LCC說FUCK
不要說了,最想去北海道,但實在好貴
四國點睇?再平啲抵啲
想去埋除左丸龜之外其餘三個現存天守
丸龜城好近JR去埋唔難
丸龜去過喇,無謂再去
四國唔夠大,如果自駕,北九州可以玩到10日,四國5日都差唔多了~
四國開車都應該要8日
瞓前一推
CONT.
事前已經係官網買左飛,用佢sd畀你個QR code嘟一嘟就入到場

一入場就見到主角,全世界第一部波音787
好震撼,第一次咁近距離見到波音787

講返dd背景,愛知縣(名古屋週邊地區)係日本既工業重鎮,最出名當然係TOYOTA
其實航天工業都係愛知縣既主要產業,而波音787有一部份組件就係愛知縣生產,然後經中部國際機場運返去美國既波音工場組裝
而波音公司亦將波音787初號機送左畀中部國際機場,係2018年10月正式公開展出,同時有商場、食肆等配套,就係FLIGHT OF DREAMS

787初號機既勞斯萊斯引擎
好鍾意佢個蓮花型引擎罩 ,好似可以降低嘈音

好大對轆

波音787既駕駛倉
CONT.

其中一part係模擬波音工廠既運作,而波音787可以講係全世界製造
而對翼就係出自三菱重工

787模擬器,可以事前預約(要錢),又或者現場抽(唔駛錢),可惜可惜
https://www.youtube.com/watch?v=RyFgBJX_p44
自己睇開有個架仔youtuber就玩左,可以參考下

而另一個特點就係同teamLab合作有一個燈光藝術表演,可以去高處欣賞,好似半個鐘定一個鐘一次(要拎抽選卷),大約8分鐘

重可以摺飛機然後飛入指定既位,會有唔同既音樂

重有間波音官方鋪頭,點會唔買野呢.......

樓上既餐廳,同隻機翼幾接近
(呢度已經離開左要入場費既部份,呢度有三層樓,得第一層要收錢,其餘d食肆係唔駛錢入場,所以純綷想J下隻787/打卡既話係唔駛錢的)
我搭車玩左兩次,一次4日一次3日
CONT.

行完FLGHT OF DREAMS,當然要行下中部國際機場喇
POKEMON CENTER點少得

中部國際機場都有展望台,唔駛錢,重有無限量西北風供應

國內線個邊既STARFLYER A320,幾時飛香港姐.......
(btw條鐵絲網 )

JETSTAR JAPAN既A320

三隻737-800(搭多隻A320)

芬蘭航空既A330

AIRASIA JAPAN既A320

重有隻貨輪

遠處有隻747-LCF Dreamlifter

重有隻伏爾加-第聶伯航空既AN-124

重有隻海上保安廳既AgustaWestland AW139直昇機,都係要經跑道降落

重有好熟悉既AIR HONG KONG貨機

最後有ANA WINGS既龐巴迪Dash 8-Q400

太大風,吹到人都飛走咁濟
結果影完就拿拿聲跑返入客運大樓
你好多嘢應該冇咩興趣深度遊
四國睇風景一流
我有興趣架,冇咁多假咋
聽到都覺得慘
我們都是香港人
無人睇,不過開左頭又唔應該爛尾,繼續吧

食完西北風就出返車站,都係坐特別車架喇

而家多左呢d指示牌,非常方便

今次坐一部特別車,特急,1700系電車,可以停多d站,
聽多d我最鍾意個隻車內放送音樂
https://www.youtube.com/watch?v=GykPj7eiD5k
頭5秒

駕駛室

同2000系差唔多 ,好難唔舒服

之後就去左榮既POKEMON CENTER
多人到仆街
睇緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞