[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
未見過咁hea既水牌
LAST DAY
最後一日,真係無乜地方去

本身想去埋小倉城先坐新幹線走,點知小倉城天守唔開
所以提早出發,去大阪行下重好

一般N700A3+2座位

29吋皮喼放上頭頂無問題,在於你夠唔夠力抬上去

福山城天守,係新幹線月台附近,不過唔夠三原城咁近
CONT.

2粒鐘多D到新大阪

之後行左陣BIC CAMERA,買左部印相機,連埋相紙都平香港一截

之後坐特急HARUKA去機場,屌都費鳩事

又返黎呢度
CONT.

一去到見到條隊咁撚長,明明已經早兩個幾鐘到,原來大部份都係前一班去北京既人

散左堆人之後就等counter開,地勤搵JAL代勞

checkin完就過安檢,時間尚早就食下野先,對住SQ死肥婆
CONT.

無野做四圍影下飛機,吉祥航空既A320

準備起飛既SQ死肥婆

山東航空既737-800

南航既737-800,其實點解支那D航空公司咁鍾意用窄體機飛日本

等上機,經上海浦東去昆明既MU747,同埋地勤真係會唔畀未叫到既段數既人上機
CONT.

無野做四圍影下飛機,吉祥航空既A320

準備起飛既SQ死肥婆

山東航空既737-800

南航既737-800,其實點解支那D航空公司咁鍾意用窄體機飛日本

等上機,經上海浦東去昆明既MU7478,同埋地勤真係會唔畀未叫到既段數既人上機

CONT.

今程機又係A321,B-6643,9年機齡,係上海航空轉過黎(左手交右手)
目測得七成滿,幾好

飛機餐,日本上餐質素有保證,同埋有東航成日派既花生

兩個幾鐘返到上海,又係outer bay
因為支那冇咁多客又想開咁多線囉
佢地飛香港都係細機多架
欣賞日本地勤嘅堅持!
巴打轉機寧願坐支國機定係韓狗機, 有無試過坐CI/BR轉機日本?
想試好耐,不過通常𨍭機都要等一晚
同埋貴
BR 去日本d機,好早就係台灣飛
一係就下午機

駁到好差下

係得CI 多中午機 好似咁搭,個時間都ok

始終同支那航空貴一截,有機會先試
華航仲危險過支航啦
大嬲貼錢都唔坐啦,個底花到。
即使近十年都無事都不了。
之前好多次去台灣都係華航,感覺幾好喎
wiki下個佢個底先啦,
服務幾好,D囡幾正都不了啦。
搵命博航空
佢D機票平係有原因,
識幾個台灣人都唔係個個夠膽坐
我都知,以前每幾年就整單大野
無計喇窮撚條命係唔值錢
CONT.

另一隻泊係OUTER BAY既A321

轉機都係差唔多手續,不過今次又要排COUNTER,明明上次可以用自助機搞掂
排後面個鬼佬都話支那D野成日一時一樣
之後海關條友西撚哂口面咁幫人做手續,屌你唔撚想做就扯喇仆街

去到候機大堂買杯STARBUCKS飲,雲呢拿星冰樂,但完全唔知自己飲緊乜
得個甜字,完全無雲呢拿味,同之前係弘前飲個杯差天共地

高麗航空,稀客
CONT.

都係坐MU725

重買左支水,估唔到部自動售賣機竟然收張殘到仆街既一蚊人仔

又係上OUTER BAY上機,竟然落雪 ,完全無估到
D港女影到唔停手
其實而家華航好左好多啦
如果講炒過機既,其實Jal/KE/OZ/CA一樣炒唔少
CONT.

上機,今次又係A321,B-8576,兩年機齡,但我覺得舊款A321好坐D

班機應該7~8成滿,不過因為部機要除雪,遲左個半鐘先起飛
結果遲左個幾鐘先到香港

正正常常既飛機餐

返到黎又係漫長既等行李時間,等左個幾鐘先拎到
重要撞正CX D加班機,CALL的士都等左半個鐘先有車
咁就完左成個旅程.......

下次應該係復活節去北海道,不過應該chur到仆街
jl123嗰單野好甘, 唔係個機師堅持半個鐘睇怕全機無人生還 btw 就算有口皆碑嘅星航(sq006)同qantas(螺旋槳飛機年代)都曾經炒過

絕對agger巴打, 其實呢d炒機好多時係源於唔同原因(eg 飛機/機師問題, 天氣因素等等), 如果下下去旅行都將呢d'往績'放上心, 只會全程都唔開心

ps巴打之前有無考慮hx直航(當然依家出現財政困難另計), 有時佢有promo嘅話都會有平機票
同意

空難事件發生機率其實遠低於陸路交通意外,
不過傳媒鍾意放大空中交通事故嘅嚴重性
造成大眾對航空公司嘅負面印象
本身睇中左HX直航既,不過等多兩日之後個價升到傻就無考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞