[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
CONT.

影返過對岸

條橋係點樣起的....

呢一邊都有休息站

沿住呢個牌行去展望台,沿路有dd積雪,重有個香港家庭係度玩雪
CONT.

上到高點再影返過去吊橋,落緊雪
本身諗住係山陰會見到雪,反而係九州見到,都好呀

BTW部A7粒電黎到呢個位頂唔順,自己關埋機,落山暖返之後又正常

呢度都有間餐廳,但好似無開

行過D有個兩層樓既展望台,行出去要100YEN ,當然唔入去喇
CONT.

咁凍既時間又要暖暖粟米湯出動喇!日本最好就係週圍都有自動售賣機

九重夢大吊橋既少少資料

耶穌光
咁遠都有香港自由行家庭
CONT.

行完條橋,買埋張相,就去食野,順手取下暖
有野豬肉漢堡食,但我都係食返最傳統漢堡扒算
返到香港有去過自駕遊既同事話野豬肉漢堡好食

架社區巴士有排先到,外面風又大,好彩有候車室,入面乜都好,但總好過係出面食風
BTW有堆中年香港人大大講哂粗口係度煲煙,屌

架社區巴士係咁既樣,如果好似我咁戇鳩要坐的話認住喇
我觀察起碼有一團+幾家自駕遊
CONT.

沿途D路都相當路窄多彎

返到豐後森駅,再行過舊豐後森車庫,開始日落,好靚

架蒸氣火車頭畀人加左兩支國旗
咁就玩左一日
真係搭車都用唔少時間
無計實在太遠,同埋用公共交通係麻煩D
所以上次去放棄咗大吊橋, 只係去咗由布院半日遊
幾值得去
CONT.

KIHA125形氣動車,JR西日本KIHA120既兄弟車種

月台上的鳥居

車到,又係由布院之森,KIHA72形
我去果時成車八成香港人其他係台灣人
點解唔試下鹿肉漢堡?香港食唔到喎
反而聽唔到任何普通話/國語,一係就廣東話一係就日文

鹿肉漢堡個陣賣哂
同埋我對食呢d特別既肉好有戒心
以前係會津食馬肉我都淆淆地
我見你都好似好小人搭巴士咁,我果時坐滿人
搭巴士上山時有無派飛?
無,去程計埋我得兩個人,另一個人重要唔係去大吊橋;回程全程車得我一個人
除左金麟湖仲有咩行?
對肉有戒心?唔放心食定點
唔放心
係驚唔知食左咩動物?
腸胃太差,驚食左唔知乜會奶野
CONT.

今次坐另一卡,位又有D唔同,重有行李架+車內WIFI

又行去小賣部,個姐姐應該得閒得濟,用翻譯機同我傾左陣計

重有乘務員自己整有關由布院附近既觀光資訊
仲以為九州應該無咩機會見到雪
我都以為成個旅程都無機會見到,因為今年暖冬
不過好似28號開始有寒流
總算有dd雪見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞