[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
學到野
正評先
支持鐵膠
點只兩三餐,瘋狂食松屋都夠
食鰻魚飯都夠食4次
黐線 樓主又飛
鰻魚
知你唔食但我食
DAY2
連登電腦版個UP相功能時得時唔得,想點

酒店有免費早餐,有四款包+果汁+三款湯任飲,過得去

食完就出發去拎之前經Smart EX訂既東海道新幹線飛,比就咁買平dd

NOZOMI ,真.N700A

唔駛一粒鐘就到名古屋

之後即刻去名鐵名古屋駅買飛,全車特別車既μ-SKY,μTICKET無論遠近一律360YEN (簡單講姐係全車指定席,指定席券一律360YEN,抵過JR)

有特別車專用月台,因為佢得3面2線,姐係咁

落車個陣會開對住1/4號月台既門,然後再開對住2/3月台既門畀特別車既人上落,非常有效率,而班次係非常密,差唔多係全日本最密班次既車站
CONT.

車到,名鐵2000系,μ-SKY ,同時佢都係擺式列車,利用空氣彈簧可以最大傾斜2度,從而係多彎既常滑線可以快5-15KM/H過彎
位就同新幹線普通車差唔多,日本D特急列車好難唔好坐

有車CAM+速度顯示,但唔係經常有

幾個小朋友細細個就自己出去玩,正

唔駛半個鐘就到中部國際空港

一出站就大大塊野指你過去

原來有高速船直接去到三重縣既津市

沿住條路一直行..........

到了
Smart EX 我都有個apps 但未用過
拎飛都係東海道個acc拎飛?
8日去到咁多地方
好辛苦囉......值得咩
好辛苦咩?唔覺喎
通常都係十二點前訓七點幾起身
咁樣貨金坐 會唔會仲貴過買全國pass
唔會,同埋全國pass坐唔到NOZOMI/MIZUHO,呢樣山陽山陰北九州好d
東海道.山陽新幹線有SmartEX嘅售票機就得
https://smart-ex.jp/en/entraining/ticket/place/
入密碼果套 好似開信用卡既密碼
跟相…又係6000yen 飛走了… 揸全國pass搭Mizuho
用app訂左飛去返SmartEX既售票機入返登記左個張信用卡就得
我寧願坐Sakura
miss咗上一班Tsubame為趕行程要追返
其實只要你想劃一班爆咗指定嘅
站長好人可以出特許俾你Mizuho唔使補錢
而且Tsubame343同Tsubame345成日爆
又見巴打出高質深度日本遊記,留名支持
幾時玩埋北海道同四國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞