[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
睇緊+1
睇緊+2
對飛機唔熟
求樓主勿怪大家
CONT.

行左陣就行過OASIS21,名古屋電視塔

重有橙紅色既葉

中間重有個溜冰場,好熱鬧

返到近鐵名古屋駅,極速用自動售票機買左名阪特急URBAN LINER既飛,Deluxe seats
需時耐好多,但平過新幹線好多

近鐵30000系電車,VISTA CAR,1978年用到而家

今次坐既近鐵21020系電車,URBAN LINER NEXT
2002年投入服務,已經係近鐵特急車隊第二新 (最新係50000系)

座位配置可以話2+1,但其實叫1+1+1比較貼切,因為三排櫈之間闊度差唔多

閱讀燈同電動控制既櫈

側面可以拉張櫈出黎,唔算大

頭枕可以拉高拉低

都有車頭CAM,但都係間唔中先有

會話你知通過既大站(呢班車只停津、鶴橋同大阪上本町)
臨瞓前出多篇,追更好辛苦

突然醒起未食野,就係車上面買個便當,1030YEN,好味過新幹線車上賣個D

重有新幹線名物,硬過石頭既雪糕
btw原來URBAN LINER車內販賣得星期六日公眾假期先有,同埋要兩條友一齊賣,都幾高成本

兩個鐘就到鶴橋

係近鐵站可以直接去到JR鶴橋駅既月台,非常方便

今次坐環狀線內環方面,211系大和路快速,但係大阪駅之前都係各停

係大阪落車去埋梅田間POKEMON CENTER
又係多人到仆街,排隊畀錢都排兩三個字

真人版比卡超,我屌

支那癲貓國際

鏡頭一轉,又到左京都既POKEMON STORE
係梅田坐阪急特急係最直接最快

京都街頭都算有聖誕氣氛呀

好大個月亮
CONT.

又好快返又去到出町柳,再試京阪特急PREMIUM CAR

好鍾意京阪特急個LOGO

1+2座位,唔錯,同埋有專人招待,可能因為太多人白撞而要請佢地過主

48分鐘到京橋駅,對面就係JR京橋駅

去京橋就係為左食自己好鍾意既天下一品
拉麵個湯落埋蛋黃煮,又濃又「杰」,加埋個炒飯真係人間極品
重口味人士一定鍾意

食完好滿足既拉麵就返京橋遊下車河,原來而家211系既方向幕將回送試運轉放埋一齊

去到大阪轉新快速 ,雖然企足全程
但130KM/H既感覺好爽

黎到西明石駅,當然為左新幹線喇

去三原既KODAMA,用直通九州新幹線個隻N700系

車到,500系V編成
特登劃6號車

點解特登劃6號車?因為呢卡係由舊既16輛編成GREEN CAR改裝而成,拆左腳墊等等,不過都比其他位闊落d

500系真係百看不厭,到而家個樣都唔會過時,太有型喇
遊完車河就返酒店又完一日
出入都坐USKY
唔係,入去先係,出去坐普通特急,有分別的
係坐特別車(指定席車廂;μ-SKY全車指定席,特急/快速特急係兩卡指定席)要μ-ticket(指定席券,無論遠近一律360yen),幾抵玩呀
同埋就算坐μ-SKY價錢同坐特急特別車一樣的,除非坐一般車喇,咁就唔駛畀360yen
你第二日已經開pass用
係,所以第二日係唔抵的
你去到最尾嗰刻先開
其實你計埋買東海道新幹線同去福井既錢,你應該可以買全國Pass
FLGHT OF DREAMS
得就一定得,但坐唔到NOZOMI/MIZUHO嘛
其實唔係大阪去東京,坐唔坐到Nozomi冇咩所謂啦,至於Mizuho,一日得幾班,坐Sakura都夠啦
好簡單一個問題 點解第一晚唔住福井
sakura有時一小時都冇一班

藍色唔係Sakura

不過唔check都唔知原來山陽段都係一個鐘一班,加埋Hikari都係咁疏車,都係收返買全國Pass個建議
下點解要住福井,我上一上去拎飛咋喎

上下午繁時係可以個幾兩小時一班
6:25 6:50 7:15 8:04 8:11 9:14
我果張博多時間表
我睇緊新大阪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞