[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
夜景嚟講香港一定係世界第一

btw 樓主有錢到坐Green DX
CONT.
DX GREEN係2005年由JR九州推出既新服務,係787系電車獨有
應該係第一款比GREEN CAR更豪華既等級,當年同而家GRAN CLASS一樣有專人服務+和果子/飲料任飲 ,不過係2010年全面取消哂,得返張櫈

當然喇DX GREEN係比GREEN CAR更貴 (長崎~博多GREEN料金要2950YEN,DX GREEN要4050YEN),另外因為而家d 787系電車既編成拆到亂哂,所以唔係所有787系電車都有DX GREEN,不過有DX GREEN既班次時刻表會註明,放心

LEGROOM唔駛講喇

重有張木櫈仔可以拉出黎

有幾個掣可以控制張櫈
CONT.

張櫈可以平放到咁 ,應該有140~150度左右,比GRAN CLASS更多 ,同埋後面有衣架畀你掛野

畀兩張之前坐既GRAN CLASS做比較(上係E5下係E7)

重有插頭,算係咁

全程真係訓著左,同訓床無太大分別
不過係有D搖,張櫈都開始舊喇.......
試下嘛,本身係暑假試GRAN CLASS個陣坐埋,不過行程改左先唔成事
我都想試
不過係咪要俾埋特急同Green卡料金
對,特急費+DX GREEN料金
其實萬2yen
樓主可以問下d指定席有無full先,
其實指定席好少會full 除左博多去鹿兒島方向果d 8卡新幹線,或者觀光車。
無full 就即場買返張pass 再拎飛。
full左可能買green car都抵過萬2來回。green卡實唔會full。
都係個句,臨近年末年始我唔敢搏,特別見識過暑假盂蘭盆節Green同Gran class都爆哂之後

我自己都有上ekinet check有無位,有d即興出既飛我都係用ekinet睇完有無位我再去劃,除左DX GREEN個張我就咁係售票機買

同埋要嘔萬二yen最主要係因為我計錯日子,重有計返last day由小倉去關西空港既車費貴得多先咁樣取捨
出文啦
收2200
收左工喇喎
可能我去嘅時候壞左纜車冇乜人上去所以間餐廳都冇人窗口位任坐
但我寧願佢冇壞,我覺得搭纜車先夠過癮
唔坐纜車無乜意思
CONT.

DX GREEN同GREEN CAR都叫做隔開左

就咁整張貼紙不如唔好整.....

返到博多就轉車返小倉,885系白SONIC

座位好似又有D唔同,舒服既
CONT.

不過途中停左十分鐘,聽唔清楚係踏切確認定點,結果返到小倉遲左三個字,連帶其他列車都一齊DELAY

東海道新幹線因為大雪而延遲.......又係關原地區
兩班NOZOMI遲左35分鐘

好喇食完個松屋再行過新幹線口,都重有兩班車DELAY緊,跨日新幹線

之後就返酒店,完左最後一晚
係咪準備返關西機場啦
last day其實無乜好講,今晚應該出得哂掛
對於一個飛機膠嚟講,Last Day都係重點
Green DX好正
張hitachi貼紙仲hea過依家d e500 mmc 水牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞