[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
慢慢啦,應該剛剛好1001就完
張黑色凳係皮凳?又幾有復古味道

一直都想去廣島行下
點話點好啦
你講885系個張?係皮櫈呀,舒服過毛毛櫈
依啲凳好正
一定好好feel
唔會好似毛毛櫈越坐越焗
冇錯
Exact7ly 試過坐毛毛凳坐到出汗
CONT.

長崎市電360型電車,呢架363號係1962年曾經發生過追撞意外,造成12人死傷

1800型電車 ,其實都好多人坐

JR長崎駅 ,長崎本線既終點

咁樣影上去有D似釜山既甘川洞文化村
CONT.

之後入月台影下車,長崎本線既盡頭

停左係留置線既豪斯登堡色既KIHA66型

停左係另一邊既KIHA66型,SEASIDE LINER色
CONT.

九州新幹線長崎線既長崎駅 預定2022年開幕

KIHA66型同415系1500番台

未開車既885系,上車影下先
CONT.

又係KIHA66,剛剛行完快速SEASIDE LINER

但會解結,得返一卡會行經長崎本線舊線既普通列車
CONT.

重有隱蔽的0番線

817系電車,成日都見

影完車就出返去搵野食,今次食吉野家既一人鍋定食
泡菜+芝士味道又唔錯喎
CONT.
食完就出發去纜車站,可以係長崎駅坐巴士去,
亦都好似我咁,搭市電係寶町駅再行過去,其實有D遠

途中經過浦上川 ,應該感謝天氣咁好

過左橋靠右行,一直沿住行就會見到淵神社

再行入去就會見到長崎纜車既站
夜景
CONT.

要買當然買來回票,除非你想行路落山

纜車設計出自我最愛既設計師奧山清行手筆

纜車望出去長崎市街

好快上到山頂,望出去軍艦島既方向
CONT.

稻佐山既三角測量站,高海拔333米,山頂係出名既觀光勝地
2012年同香港、摩納哥並列世界新三大夜景;另外同函館山、摩耶山並列日本三大夜景,當然公信力如何就見仁見智

山頂有三座發射塔

為左紀念日葡友好450年(應該自葡萄牙商人漂流到種子島起計),里斯本市送左呢舊野畀長崎市,但我睇唔出係乜
CONT.

係呢度有座展望台,非常好

入面有座位、手信鋪、自動售賣機

重有間餐廳可以望住夜景食野,不過FULL BOOKING

重有新既MONORAIL準備啟用
不過係來往中腹停車場同山頂,而家係用巴士接駁的

當然上頂層影下好天氣下既長崎日景
加速
CONT.
係觀景台由曬住到日落再到夜景,正

開始日落

三座發射塔,同時都開始多人黎到
放工一推
唔會坐紅眼啦 Hx Uo都係a320 紅眼 坐死人
CONT.
其實差唔多完......

開始天黑 ,同時觀景台好似旺角咁旺

其實...........我覺得香港夜景靚D
CONT.

另外部A7粒電又凍到痴左線,畀我諗到用暖暖粟米湯黎暖住部機

影完就快快手去返纜車站,沿途用LED燈裝飾既走廊,幾靚

係纜車影返落長崎市街

係纜車站勁多人排隊,食住風黎排隊絕對係折磨
但無得揀一定要排 ,結果排左大約半粒鐘上到車
同埋人多時間纜車會加密行駛,算清客清得快
CONT.

落到山就轉巴士返長崎駅,時間剛剛好

時間剛剛好上車,用787系行走既特急KAMOME

GREEN CAR

GREEN個室,都有人坐
CONT.

GREEN CAR位,睇落幾舒服

不過今次唔係坐GREEN CAR,而係最後得三個位既DX GREEN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞