[鐵膠獨遊][長氣多字]聖誕西日本北九州8日

668 回覆
27 Like 2 Dislike
輕力一推
CONT.
繼續J下800系

車廂入面用2+2座位,櫈背睇落好薄,但坐落其實唔錯

800系係JR九州第一款新幹線列車,基本上沿用左700系既技術(慳時間慳成本嘛),而為左應付新幹線最大斜度既路段(築紫隧道,博多~新鳥栖之間,有千分之35),所以用全動車設計 ,6輛編成出力同8輛編成既700系E編成(HIKARI RAILSTAR)一樣,不過極速得260KM/H

而車廂設計係水戶岡銳治操刀底下,同其他款式新幹線明顯地唔同
大量利用木材質,包括櫈背、枱、扶手等等,配埋西陣織布樣式既櫈墊,成個和式設計就出哂黎

枱仔都係用木,重有800系LOGO

櫈背都係木,LEGROOM一流
CONT.

窗簾用竹造,同以前D有錢人坐橋用既竹簾一樣,成件事grand哂

地板都好靚

只係坐到久留米就落車
CONT.

賀年

在來線月台

轉在來線返鳥栖,811系電車

兩個站就到 ,而新鳥栖同久留米係跨縣既新幹線站距之中最短
CONT.

搭787系返到博多,本身想轉SONIC,點知見到咁撚多人
企到出open area

最後上返新幹線月台排MIZUHO自由席,多人但起碼有位坐
咁又完一日
如果去廣島,我會留一日尾道散策
如果落雪散策好樂意,無就麻麻地
885系かもめ係咪全線開振子?
有FD坐完全程話想嘔咁濟
係,會唔會太誇張
黎緊去廣島 我放棄左吳市
DAY6
無乜人睇,不過爛尾好似好衰仔

又係酒店早餐,今日有肉丸

今朝再坐883系特急SONIC,米奇耳仔好得意

窗簾都好靚

接近一個鐘到博多,比新幹線慢接近3倍

811系有「NEW RAPID TRAIN 」之稱,新快速?
可能食緊野掛...唔知佢
CONT.

福北豐線既817系電車,其實係指將篠栗線全線電化+築豐本線其中一段+鹿兒島本線其中一段既合稱,係除左鹿兒島本線以外往來博多~黑崎既另一條通勤路線

新幹線月台上的500系

今日主角到了,觀光特急由布院之森
勁多人坐,重有台仔成團人坐

位同一般特急差唔多,但勁多人
假日先至咁爆架?
CONT.
由布院之森可以講係最多遊客識既觀光特急,亦係JR九州最多外國人坐既觀光特急(超過7成乘客係外國人),本身得一抽由KIHA58+65改造既KIHA71(第一代),但實在太受歡迎既關係,1999年新製一抽KIHA72(第三代,中間有用過KIHA183改造過一抽出黎(第二代),而家改左做ASO BOY! ),另外係2015年新造左一卡放落KIHA72上面,所以而家由布院之森有分4輛(KIHA71)、5輛(KIHA72)編成

早一個月上EKINET劃定位,成功劃到車頭位
隔離有個一家泡菜,除左坐得衰D霸道D無乜野,
最嘈係後面堆香港人,特別係小朋友,老豆老母又唔柒理,屌你老味

車上售賣MENU,要買請去3號車

不過係排到仆街的
聖誕假去可能真係會爆D,不過平時都係差唔多架喇
CONT.

順帶一提,KIHA72其實係升高左地台的,所以車廂間既通道係窄D

終於排到去小賣部,重有落地大玻璃可以畀人坐係度食下野

指定動作,拎紀念乘車証+蓋印

買左D野+布甸,幾好食既

久大本線沿途其實幾靚,難怪咁多人去
提多樣久大本線2017年因為九州北部暴雨而中斷左一年,期間由布院之森要兜小倉個邊上由布院,需時5粒鐘
CONT.

不過我唔係由布院落車,而係上個站豐後森

駅舍都幾靚

不過之後就出事喇,本身想劃埋回程由布院之森既飛,但綠色窗口只能隨機派位畀我 ,唔知係咪因為豐後森係業務委託駅,套系統同直營駅唔一樣
最後搞左好耐先出到飛,但已經MISS左本身PLAN個班巴士

過左去觀光案內所問有無其他方法去,好彩有個姐姐識識地英文 成班如臨大敵咁好認真幫我打電話問

結果知道飛的要6千幾YEN,或者等個幾鐘有下一班巴士,所以決定等巴士
想問紀念乘車證係咪九州既觀光特急都有 問拎個拎
唔清楚,今次係由布院之森上面就係3號車小賣部對面張BAR枱拎
呢架885系嚟架喎
我上次係鳥栖返熊本就係搭去久留米轉
大部分都係自己係小賣部/公共空間拎,SL人吉就Check飛時派
我係話搭787系去到博多,之後想轉885系既SONIC,但因為太多人先坐新幹線
不過我都係POST錯相,唔係呢張
同埋小倉~博多無論在來線新幹線都唔少人坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞