有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
一陣間你訓著咗會瀨尿 要佢執真係 ,麻醉完bladder control會差咗
係,我數到3就瞓咗,下一刻已經係推咗出手術室,個姑娘叫醒我
我:啲麻醉藥得唔得架 我試下用意志力唔比自己訓先。

醫生:你試下囉。

之後頂咗廿幾秒就訓左
叫你數十 我數咗十 開始懷疑係冇料到
數到十三即刻pass out

十三歲嘅事
Diu exactly same
細個照胃鏡,
無人同我講要麻醉,
戴完罩已經做完檢查

講開又講,醫生成日有d咩都係唔會主動講聲先
照完鏡之後胃痛,問完先知會抽胃組織化驗
又試過一次開完刀,痛到唔係好瞓到,
又係問完先講話會開到神經線,
食止痛先瞓到
如果全身麻醉之後手術失敗會唔會走得有啲遺憾
我記得係數到3就已經無晒知覺
到有意識個時聽到係幫我過緊床
之後開始feel 到傷口有d 痛
中間手術過程完全唔知
好似訓左一覺深層睡眠咁
連夢都無發過
手術完個人好迷糊,我記得手術完第二日有人來探我,同我傾左陣咁。但之後我完全唔記得第二日係邊個來過,第三日開始先有番d 記憶
未做過會覺得恐怖係正常
但我可以話你知佢一數到三你就訓著左
再下一秒護士就會同你講做完啦同你上番房呀
不過最驚都係等入手術室
無事架唔使驚
小學做手術試過 佢會先比你試吸吓氧氣
教你陣間點吸 吸嗰陣係點樣 之後就換藥比你吸
真係臭到仆街 嗰陣好驚做手術 死都唔肯瞓
自己瞓著咗都唔會知 我仲記得啲氧氣清新到仆街
我剩係記得最後畫面好似做戲咁
上面的燈開始曚,跟住就醒左(果陣第一次做全身諗住試下對抗下睇下幾秒訓著,我諗真係三,四秒就訓左 )

不過最好記得做手術前去廁所柯尿
我做左四粒醒番 急到爆, 但藥未散係用唔到力柯出黎,最後柯左成L幾
(護士已經擺底左個鴨仔尿兜係張床比我解決 )
試過3次,腦轉數感覺一次比一次
完全無左回憶仲要係平安夜個時做 訓醒就過完左個聖誕節
訓醒我已經覺得有小小痛楚 慢慢慢慢咁黎
試過3次,腦轉數感覺一次比一次差
數到二就冇左意識
仲記得個罩係黑色
做過兩次全身麻醉,詳情忘了,只知醒時已在病房
少少
但又覺得好奇妙
數到三,Feel到有藥,少少灼熱,之後就觀察室醒咗,勁凍,全身狂震,上番病房話唔食得,但叫屋企人買咗盒叉飯食,因為真係好肚餓
幾年後都係覺得自己蠢左記性又差左
完全記唔起自己係打針定聞氣
聽講有人麻醉左仲感覺到?
爆肺做手術要全身麻醉 個陣同自己講一定唔可以訓著 之後1,2秒之後就自己訓左 成個過程有啲似死完番生既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞