有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
聽人講聞完氣之後,醫生會叫你數一至十,但數到三四到就會瞓著

利伸未試過,但到底堅唔堅?
有冇巴絲試過可以分享下?
係數三二一個陣比你聞一聞就訓左
照腸鏡試過,隻手種完豆,打完麻醉藥落隻手到,五秒後突然訓著(毫無預兆,唔係慢慢訓著係突然斷片),第六秒已經做完檢查醒番。
我都係 數到邊都唔記得
試過做隻腳做手術要全麻
記得等緊入手術室個時D護士叫我麻醉個時同醒返個時深呼吸
推到入房幫我消左毒,比野我聞我就開始深呼吸
好快就冇左知覺,最後個感覺係醫生幫我扎止血帶

再有番知覺已經係推番我出去等上病房
我諗應該係靜脈注射嗰個
其實咁樣突然斷片再醒返就做完嘅感覺係咪好恐怖
唔知有冇用錯呢個詞語,係手部既靜脈吉一個造口,可以用黎注射鹽水(會feel到血管突然涼浸浸),亦可注射麻醉藥
做過大手術
聞左幾下氣,左手一打麻醉入豆個陣會feel到痛
跟住已經無知覺
半醒已經係喺手術完個觀察室
迷迷下,護士同我講做完啦唔好訓呀
個陣都feel唔到痛同唔係好清醒
過左半日到就feel到痛到仆街
一醒返狂嘔
做完番到病房麻醉未散清
狂嘔最撚辛苦
我覺得半身麻醉仲恐怖喎
你諗下你有個意識望住班醫生護士劏開你但又feel唔到佢地劏緊你
同你去睇牙醫幫你剝牙然後幫你局部麻醉個種恐懼感一模一樣
應該係鎮靜劑黎

照腸鏡試過
但成條喉塞曬入去先幫我打
咁我個麻醉師幾勁
較到啱啱好
做手術要全身麻醉
果時仲係𡃁仔
個醫生隊舊野埋黎 叫我索下佢
索完feel到有啲攻鼻
唔夠2秒就冇左知覺

訓左已經見到媽咪係我隔離陪緊我
昏迷左7個鐘
每個人反應唔同
份量係跟體重、身體分解、排出能力決定
試過一次全身麻醉
當時訓係手術室 佢一針吉落我手到
然後醫生就隨口問下我今年幾歲個D
如無意外係10秒內就會訓左
咩FEEL都冇直到藥效過
其實好輕鬆 咩痛楚都無
會比緊張同好奇心分散注意力
好快就被人麻醉左
我就做完手術就比護士叫返醒 無嘔無盛咩都無
大覺訓到第二日
做完手術等麻醉過個陣第一句問
姑娘,唔好意思,我想問依加幾點?

麻醉未過,成個人on99咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞