有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
好似好多人唔知訓左會發生咩事咁
剝牙會feel到佢用力拉你隻牙走
其實都幾恐怖
我試過一次吸氣 我以前成日諗如果我死唔合眼係咪可以用意志力保持清醒
原來真係唔得
佢會叫你數十下 第三下基本就已經暈左
下一刻就係醒返個陣 感覺好似過左一秒禁
佢無啦啦話比氧氣我吸 仲叫我吸多啲
出盡力吸左兩三下就眼前一黑

一直都覺得好似比人呃左咁
有冇人係可以靠意志頂超過10秒
你地講個情景

勁似之前套漫畫

http://lih.kg/bdMQMS

麻醉果一刻到醒番感覺只係一秒

訓覺都仲話有夢

會記得個夢同埋知道有時間流動緊

但就咁聽你地既經歷

真係好似去左個混沌既世界咁

但醒番就完全無記憶
試過 醒返條鳩縮細左
係外國咁樣可以告死個醫生
我講完自己個名就訓咗
人生試過兩次全身麻醉
聞氣同打豆各一次

聞氣就小六 要做牙腔割個瘤出嚟
叫我數1到10 每數一下深呼吸一下 係慢慢瞓著果隻

打豆就上個月嘅事 一次過剝4隻智慧齒
打粒豆痛到癲 然後打鹽水 再打藥係無啦啦斷片
數到6
醒返醫生同我講我係第一個數咁耐嘅人
佢唔講我都唔記得數到幾多
佢話開始麻醉之後,會突然一秒訓咗,唔係慢慢眼訓。起身果時係好似沉睡後醒番,過一段時間先感覺到自己有吊住d液,下面有尿喉等等....
我記得嗰次係3秒後突然反一反胃之後就瞓咗
我係係粒豆度打麻醉藥,即刻係咁咳
跟住醫生叫深呼吸數一二三,深呼吸完數左一聲就訓左
外國現在麻醉師係升格做醫生,當然係告做個麻醉個個醫生
我只係記得佢同我講依家麻醉
我就feel到有液體係種豆個隻手慢慢流入身體 大概3秒我就沒知覺 醒返個陣就出咗手術室
雖然我一醒就落咗床 但後尾姑娘話其實唔好咁快落床 好易跌低
唔好講全身麻醉
早排訓唔到覺到要睇醫生,醫生開咗啲安眠藥畀我,叫我一定要確保自己喺安全情況下先食(即係食完去快快手沖涼訓教都唔得),最好第二日放一日假休息
我第一晚食,食完同男朋友講講下野就訓著咗,醒返已經係第二日嘅晏晝,訓咗十幾個鐘完全無醒過。
男朋友同我講返係我講緊野,突然就訓著咗,好似暈咗咁,嚇親佢

同埋第二日起身,個人完全係諗唔到野,動作同反應都極慢

我諗全身麻醉一定好恐怖
之前爆肺做過,係粒豆個度入麻醉藥,我仲記得個醫生問我覺得點,個陣想答佢feel左有陣野衝上個腦度,但係我未開到口已經訓左
剝過兩次牙
第一次剝牙係左邊上排牙
打完局部麻醉之後望住牙醫係咁扯你隻牙
你feel唔到痛但你會覺得隻牙郁緊 成個人都跟住個牙醫既拉扯係到郁
最恐怖個下係隻牙一野飛左去冇局部麻醉既右下
然後feel到隻牙係右邊 最恐怖係呢到
到依家仲記得隻牙係右邊既感覺 陰影
我覺得局部仲恐怖
試過做手術要全身麻醉
個醫生用麻醉藥之前同我講話三秒後就會暈
點知都未數二同三
我已經直接斷左片咁
13歲試過,聞一聞就瞓左
真心係無 醒返個下嘅感覺怪得嚟又會驚驚地
因為唔知發生過啲乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞