有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
如果之後要繼續打咪唔掹
姑娘邊到得閒吓吓幫你搵血管喺邊
支針唔係FOR幫條膠導管插入血管之後就唔要架啦咩
粒豆之後只係得返條膠導管係血管到 唔會有針
你不如由頭睇多次單新聞
佢話注射果陣感到痛楚同漏水
護士諗住掹針 但懷疑整斷針頭仲留係體內
我就唔明點解豆都打完 但仲會有支針
注射入麻醉藥嗰時隻手會好乸
跟住吸氣你就訓
幾年前做顎骨手術要全身麻醉
係手術室一路同個醫生姑娘有講有笑 其中一個姑娘原來仲係我中學師姐
後尾比個罩我吸 叫我由10開始倒數 好似數到7已經無知覺
醒番果陣個姑娘同我講我發燒 再唔退燒就要入ICU
我成個喉嚨都損哂 喉嚨勁痛 跟住又勁多血係個口入面 但又嘔唔到出黎 因為我個口鎖住哂
果一下勁辛苦 想飲啖水都唔得 話驚我會嘔
同埋佢會比隻細路仔沖涼玩果隻黃色鴨仔你
如果touchwood麻醉藥唔夠你中途醒左你可以鏈隻鴨仔話比啲醫生聽
聞一聞 數到4左右就訓左
其實係唔記得數到幾多 淨係記得好快
醒返已經係病房
姑娘叫醒我 但我太眼訓唔想理佢(其實已經清醒有意識)
但佢一定要叫到醒為止 勁攰
個次麻醉科醫生係叫我「大大力呼氣」
重覆咗4-5次就訓左
唔似恰眼訓咁, 意識係冇乜彌留嘅感覺
話斷片就斷片
佢俾氣我之後叫我數1至10, 不過嗰時聽唔清楚

我問佢"吓?講咩話?"就瞓咗

一醒醒地就已經俾人推緊入房

其實條野有兩parts既
一part係有針,for拮穿皮膚果時
之後就會拎走入面支針,淨番條軟膠係血管度
而粒豆就係皮膚面果到果part姐

駁住血管入面條軟膠 方便打藥

所以斷係有機會出現,雖然好罕有
而抆粒豆之後都要望下條膠管係咪complete
其實有啲解藥既
做完要嗌醒你果時就會打番啲解藥
姐係佢係打豆果陣斷 ?
我以為係打藥果陣先發現支針斷左
試過mock 4隻智慧齒 全身麻醉

醫生幫我數10、9、8⋯ 然後好快訓著左
醒返之後我唔知自己響邊
淨係知道我無啦啦坐左響張輪椅度
比人推緊出去搭的士
我呀媽陪住我上的士 然後又訓返
迷迷糊糊我返到屋企
迷迷糊糊我又訓返響自己張床
最後起床已經係幾個鐘之後嘅事
定係飛機仔黎
如果係飛機仔
就真係成枝針隊入血管到吊完藥先搣返走
同普通豆唔同
做過4次全身麻醉手術,個過程大概係咁:

1.換手術衫,要全身除曬,底褲都除埋

2.訓上床車推你去手術室

3.入左手術室第一度門之後,確實你知唔知做咩手術。姑娘同你種豆(我覺得算係痛) , 有私家醫院就入到手術室,轉左上手術床先同你種豆,驚痛可以叫佢搵支幼d,咁之後掹返出來會冇咁痛。公立醫院嗰支會粗d ,掹完隻手會腫兩日

4.通常你右邊身做手術就會種左邊手,左邊身做手術就種右手

5.透過粒豆注射,會feel到有液體進入你體內。另一隻手就夾手指,量血壓

6.俾個罩蓋住你,俾氣你聞,叫你深呼吸,十秒八秒後會冇知覺

7.有意識醒返,個人會想郁來郁去,公立醫院會見到你隔離左右全部都剛剛做完手術等緊醒

8.推返你上病房。真正醒返之後盡量唔好飲唔好食,一食會即嘔。我最近嗰次9點醒返,下午3點幾,飲左兩啖湯都想嘔。

9.如果嘔,通常都係嘔d綠綠地,黃黃地嘅野,嘔完會舒服d。

10.最麻煩係屙尿,未落得地去廁所會俾鴨仔你床上屙,但好難屙。過左唔嘔之後盡量飲水,逼自己屙到。否則插尿喉你就仆街,一來痛,二來私院每插一下就收你幾舊水。好彩未試過。

6.
做過兩次小手術,都係半身麻醉
做完兩次都低温,要着保暖衣
不過聽醫生朋友講全身對身體唔好
冇必要就唔好全身麻醉巴打
我之前係額頭對上爆缸 最後要打全麻 可能果時我太細 打完就123就訓左
咁私家醫院手術室費好貴喎
5年前割包皮
真係想挑戰吓麻醉藥係咪咁靈

朝早開始
瞓係手術枱
護士話幫我打麻醉針 叫我放鬆啲
打完3秒自動黑mon
係真係冇徵兆果隻

係走廊醒咗一醒聽到醫生到我老豆講已經搞掂
再醒已經係凌晨 條丁既痛楚亦隨之而來
麻醉會唔會發夢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞