有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
細個割包皮 聞完有浸檸檬味 唔夠兩秒就訓著
有無ching全麻前飲水 術後唔知自己嘔,仲要開唔到眼
係呀,做完,訓左陣,做埋佢check list 要嘅野(食野、行、去小便)就走得。我係朝早8 點入去嘅,大約十點做手術,四點左右就出院了
做過好多次

對上一次係今年9月

感覺係咁:
麻醉師 打麻醉針 打入豆豆度 feel 到啲substance 喺隻手度 又冰又「那」又痛

瞇埋眼 抹番開 手術已經完咗

完咗第一個感覺係:好攰,開始做手術未

連開始訓著個感覺都無
——
知道自己做完手術後
會係一間房到等藥散(好似)
之後番番自己病房
感覺係好攰 畀唔到反應人 最多「嗯」一聲
小白
堅 好快就瞓咗
做完就盡可能飲多啲水
做日康復
....做十字韌帶要全身麻醉
8歲做眼手術 嗰陣好驚唔知會發生咩事 有個姑娘仲安慰我話無事 之後左手畀人打針 結果即刻瞓咗
廢到
全身麻醉剝智慧牙,應該係種豆落藥,然後再俾你聞氣。藥力開始發作嗰陣你會覺得好舒服,但醫生唔俾你就咁瞓,叫你繼續深呼吸,前後好似叫咗我三次,跟住就突然熄機。

醒返之後已經係等緊俾人推落病房,完全唔痛,我仲用英文同姑娘傾咗陣偈同問幾點……跟住到真係推落房嗰陣,我轉得返台講中文,俾姑娘屌做乜考佢英文

我覺得老尷嘅係唔俾落床去廁所,但姑娘頭幾個鐘又會定時定候問你屙咗尿未,然後隻掛隻鴨仔喺床頭又驚佢倒瀉。

Between,俾佢哋周到你自己落床嘅,真係好似捉到逃犯咁,會同其他人講「你又唔聽話喇」
完全唔知幾時訓咗
聽完醫生話開始打麻醉藥
下一秒已經返咗房
無咗6個鐘
acl 都斷
恥笑開始
認真po 搞事請出返去
一樣
果陣係威院做過大手術
種豆果個應該係實習醫生插到我好撚痛
跟手request個senior講好痛可唔可以轉人插
插完豆 麻醉醫生就同你講一陣會有氣要你聞
再叫我數數目 一聞果陣種豆位feel到刺痛
數到兩下就已經無知覺
真係岩岩醒果陣無咩痛
但上翻病房就開始黎料痛到仆街
同埋麻醉完d護士成日問有無尿屙
臨出院果陣問護士先知
全身麻醉最尾係要睇識唔識屙尿
屙到尿先代表d麻醉過程無問題
好記得果陣無尿屙比個護士不斷咁逼鳩
明明訓著左都叫醒我叫我試屙
會 聽過
好似都用左十秒
一做完驚你藥力未散腳軟仆街,唔會俾你落床自己行,會擺個膠壺喺床邊俾你用。

其實唔洗太擔心去唔到廁所,你做嗰陣會有鹽水,然後一醒又會叫你飲水。我朝早6點開始唔俾飲水嘅,到下晝兩點醒哂已經用咗兩次鴨仔屙尿……
有無人諗過麻醉完瞓緊嘅感覺同死亡其實一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞