有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
幾個月前做手術要全身麻醉,我記得係5秒內就瞓咗。
之前爆鼻骨做過手術係全身麻醉

印象中個麻醉師首先問我叫咩名,
答完之後就俾我聞氣加打針, 5秒後就瞓著咗

醒返已經係手術等候室個度等人推我返病房, 但係個陣係勁眼瞓勁唔清醒嘅, 之後又瞓著咗再清醒已經返到上房
做過盲腸手術
又係比人推入手術室
問完資料就同我講而家打麻醉藥
Feel 到隻手入藥位好涼,好快到心口
再同我講聞住氣數1,2,3
數到第3下就無曬知覺
到醒個時已經feel 到自己推緊入𨋢,之後再訓返
到完全醒已經係個零鐘之後
之後痛到仆街
我都試過一次,返到病房,凍到張床都震埋
六月初試過一次,(手術前禁食)早上11點去醫院check in , 等下午3點手術室,夠鐘換衫姑娘推入手術室,麻醉師到左,外科醫生遲到,麻醉師同我吹水對資料,大概吹左十分鐘,之後麻醉師打左支勁粗類似水狀既野落個斗度,但無感覺既,之後姑娘話醫生到換緊衫,之後麻醉師就講:「我會睇住你,放心,你唔會有危險既」之後就打第二針落個斗度,我望住支針打左一格量(大概兩秒左右)我失去左意識, 本來30分鐘既手術做左兩個鐘,之後比姑娘拍醒推返上房 ,下午5:30左右 上到房一直昏昏沈沈到凌晨4點先有胃口食野
到左早上想去廁所都要姑娘扶去(唔想用鴨仔)

PS:想知止痛針係咪嗎啡黎(未打前典床典席,打完即時止痛)
簡單比喻:訓覺=standby mode,麻醉=斷電關左大制咁
做緊手術嘅止痛藥通常都係morphine/fentanyl
如果上到病房多數都係panadol同tramadol
除非大傷口就可能有morphine
我醒左之後係狂食野,超好胃口
可能因為無食野十幾個鐘
我醒左之後再訓(打左止痛針勁眼訓)、訓醒就好好胃口啦(廿幾個鐘無食野)
我以為嗎啡Tim, 因為姑娘話唔可以打咁多,怕我上引 , 不過住左4日院,都拍左3支,之後食藥止到痛就唔使打針,之後就出左院,(佢比左3,4隻止痛藥我)
腸胃鏡,我係種豆加噴野落喉嚨,十零秒就斷片
腸鏡係後眼入,醒返先知屎忽已經比人通左睇哂感覺有啲差
好似係驚手術中途如果你有乜過敏反應嘔既話驚你比d嘔吐物搞到呼吸唔到
做前一日粥水,做前三日唔好食油炸野同菜
唔該晒

份嘢寫到好似乜都唔得咁,嚇到我
問過醫生
如果平時食煙飲酒
手術後對麻醉藥副作用影響細好多
細手術同大手術藥力應該唔同
之前做小手術 我聞咗好耐都無訓
唔知係咁岩無氣定點
見佢地換過枝新 但都仲係未訓著
聽到佢地討論話無理由點解仲未訓著
佢聞咗好耐啦wo
然後醫生叫我合埋眼過幾秒就無知覺
細個割包皮試過
23號個日先做咗次
種豆落手再推麻醉藥落去
都唔知幾時訓著咗
做完手術d姑娘叫我話我知做完啦返到房啦
個刻開始覺得痛同埋好口渴
但又唔可以即刻飲水
覺得凍凍地 過咗兩個鐘就飲得水
其實又冇咩野
第一次全麻會難忘d 可能份量唔同
個次係feel到暈暈地同埋個人向後墮

插呢舊野落手,再用來打針
如果係細路做全身既話
有時麻醉師會搽啲有味既潤唇膏落個respirator到呃下佢地
有次個麻師帶支可樂味呃個細路話飲可樂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞