有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
sevoflurane
麻醉科醫生通常唔係實習,不過有啲可能junior啲
不過好多打豆其實都ok,因為個個case都要種豆訓練有數
除非你啲血管真係好幼好難打
試過有人突然扎醒 成個人彈起身 但係仲咬住條喉 床頭醫生護士都呆咗一陣
幫d個樣勁惡既人麻醉 數三秒之後訓到成隻豬咁個種反差萌
胸口有好多公仔 又龍又虎又馬騮 但係訓到豬咁
Sevoflurane 厲害,仲問到姑娘用咩
曾經因為急症一日做兩次手術 一次係局部麻醉一次全身

局部果次為為已經半昏迷,
一開始好似有人用手指R緊你
再過多陣feel到入面d骨被野撞緊 先知原來早已經擋開左我
但過程完全唔痛

半夜再做第二次手術全身麻醉
果時已經得半條命 同個姑娘講左幾句突然一刻就無左意識 開眼果刻已經係病房
當時第一感覺係突然由好光地方(手術室)去到好暗
之後有人過黎同我照片 我估d麻醉藥力未過晒 好快之後又瞓返
第二朝d姑娘迫我落床企下 仆佢個街果時真係痛到入心入肺
最少有3條野插住我
我數咗3秒就訓咗 係極突然 跟住醒返個陣就已經做完手術 個陣9歲 無咩感覺 純粹覺得好得意
未試過
似係個幾特別既人生經歷
On9 haha
試過,唔知麻醉師打D咩入豆到,跟住feel到好痛仲一路上緊隻手到,跟住就係做完手術了!
笑左出聲
細細個做小腸氣手術 淨係記得佢叫我吸個黑仔罩 聞到好臭 之後就暈左
數幾聲就突然斷片,醒返手術就搞掂
試過兩次,之後係覺得自己記性差咗
同埋醒後勁痛,個姑娘話嗎啡已經打到盡
好記得細細個做手術
同啲巴打一樣一下就訓著左,然後又一秒醒返咁
成個過程就好似眨左一下眼
但係醒左果下記得好凍
係咁對住姑娘嗌凍,好似仲喊埋
我都係
手術室護士俾藥味氧氣罩俾我聞 叫我深呼吸去聞
我嗰時得8歲 我拎住個罩跟佢做一次深呼吸
之後我同佢講:好臭呀 唔聞啦
護士話:快啲聞 我數5聲 你每數一次你深呼吸一次
我好記得數到第3次我就眼前矇矇地就不知不覺訓左 仲發左個夢 醒左已經出左手術室
其實咩叫種豆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞