有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
慘過比人插CN
我唔係問有咩功能我係佢問點運作
我聽過最on9既答案:度好位之後禁下個制
試過腿骨折做半身麻醉
印象中係feel到有人搞你d骨 但唔痛
全身麻醉好好多 斷片—>醒返就係走廊等上病房 事後痛到仆街既係洗傷口要搣膠紙 連埋d腳毛 痛到標眼水
一定要打針加吸氣 過程無feel
正常做完係走廊就差唔多醒
無左藥效先會痛
做左幾次都味試過嘔
會緊張 但無咩好驚
有次聽講個醫生錯手搞到我失血過多
輸左4包血 得返半條人命
係阿 都好易錯手下半身癱瘓
個次半身麻醉 都味撚有麻醉feel就插左落尿道 痛撚左下
之後拎返條喉出黎好似比火燒咁 好撚痛阿DLLM
拮完針之後醫生話快啲訓教啦
過多三秒左右就訓左

5年前斷腳
醫生問你想全身定局部?
我選局部
入到手術室D冷氣又凍
幾個鐘又無聊
係到聽D護士同醫生傾 lunch time食乜好
望住手術燈籠反射睇住醫生做手術
最後悶到訓左 早知選擇全身

發覺最痛唔係傷口痛
我隻腳要放血放條膠管入傷口到
你feel到D血管收縮壓住條管一次痛一次
成晚痛到打止痛針十止痛藥都冇用
第二朝護士扯返條管出黎,feel到咩叫如釋重負
記得佢一落針 就有啲嘢涼涼地由左手開始上
sense到有黑加倫子能得利嘅味
唔係聞到 唔係食到 係無啦啦係個腦出現
唔是好識形容
然後數到四就好似睇電視第一視覺咁見住自己眼皮慢慢合埋 然後就乜撚都唔知

其實果種感覺 諗返都幾恐怖
同瞓覺完全兩回事
瞓覺你會知道自己係慢慢瞓著 瞓醒你係知道同感覺到自己瞓過
全身麻醉唔會

利申 未試過昏迷同斷片 比較唔到
做手術試過無十秒,個靚女護士叫我數三下,我數得一下已經訓死
無追Po 不過想補充下

照腸鏡胃鏡果隻嚴格來說不算全身麻醉(不需要麻醉科醫生)

「全身麻醉需要多種藥物包括肌肉緩和劑及氣管插管,風險較高。而內窺鏡檢查前的靜脈鎮靜劑注射則只令病人熟睡,病人正常呼吸,檢查後可輕易叫醒。」

似飲咗迷姦水多啲
上年做骨科大手術,係第一次做手術加全麻,因為要控制術後痛楚,仲要加埋半麻

被推向手術室,望住天花,驚到仆街到勁震
入到去齋麻醉team都成6,7人
堆麻師不停係身邊搞呢樣果樣,set up唔同儀器,個氣氛好緊張

佢地知我超驚,同我邊講笑邊打豆(驚到完全feel唔到)
然後插唔同顏色既管落粒豆

望住天花個抽氣扇,開始前後郁,但仲好清醒,同麻師吹水話幾似飲左酒

冇耐後俾嘢我吸,緊張到恰實眼 麻師叫盡量撐到就撐,大力吸

然後,連幾時Black out都唔知

下一秒係個病房,以為自己發緊夢
開始劇痛到仆街,慘叫姑娘
佢叫麻師醒左兩劑瑪啡,即刻唔痛但又暈左

最後糢濃中被推番出去,第一眼見到眼濕濕既父母
原來⋯己經8粒鐘⋯⋯⋯⋯⋯⋯
割包皮試過
心諗你條撚樣終於令我收得工
係得插針個吓痛
然後feel到有啲好涼既野入左血管
再聞氣 3,2,1 就瞓左
醒既時候就已經係插緊喉 傷口有啲痛既感覺
試過一次,
做之前絕食一個朝早,已經痛到無胃口,小便都去唔到
做完手術,感受到停屍間同病扆好焗
最慘第一次手術就失敗 ,之後住多兩星期先出院
好痛咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞