有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
點解同我咁唔一樣
我係聞氣,但唔知點解會㩒實我胸同頸之間個位
又好似feel唔到打針
但做完手術抖大氣個肺會痛
不過論最驚既位都係比護士準左去手術室
但手術室係有等候室
果陣集合左唔同既病人
不斷見唔到既醫生護士做準備工作不斷咁出出入入
再有護士同你對手帶跟手推你入手術室果陣最不安
係推入手術室過程望住天花d光管一條一條咁係眼前進入消失 自己就除哂衫乜都無著 果刻feel到好撚無助
醒左嘔撚到仆晒街
試過細個做手術 畀舊野我吸 但吸個陣覺得個罩入面好似冇空氣咁 好辛苦 然後佢幫我打針 然後就瞓咗 醒番已經係手術室出面
到大個再做 佢舊野一隊落嚟 然後直接就打針 跟住又係即刻瞓咗
個陣我記得係打咗豆
feel到隻手涼浸浸嘅時候都仲好清醒
之後姑娘比啲野我聞
我一開始冇好大力咁索
所以都仲未進入麻醉狀態
一大力索就即刻訓着咗
好想知到底係啲氣定係輸液麻醉咗我
果次做手術要全身麻醉
入去麻醉之前諗住死撐想試下保持清醒
點知吸左幾下個醫生同我吹水講到第二句我已經斷左片
醒翻已經做完出翻黎
真心好撚嬲果陣
做完手術個人都未清醒同好攰
果陣不斷有護士叫自己個名
又放哂鴨仔係床邊
果陣都唔知咩事
跟住就個人醒下訓下果陣就護士狂問
有無尿屙 要屙尿啊唔好訓
答左無 搖完頭 5分鐘都無就又黎問
最臨尾係直接拉埋個簾叫你屙
果陣屙左兩野就拎翻個鴨仔比個護士佢就好開心走左
Me too
唔洗擔心,我做過兩次,入到去,醫生/麻醉師會介紹下自己,問下你乜名之類,之後比氣叫你大力吸,2-3下就斷片.
印象最深係做等醒時,我係比個姑娘同阿姨鬼咁大聲傾計噪醒,-醒第-個感覺係好急尿同好凍,真係好撚凍,全身係度震。柯左尿佢比張好暖既被我冚,就送番上病房,過程一d都唔恐怖。
試過做眼手術 朝早醫生俾我飲完杯橙色野
之後入到房吉我手 第一下吉話睇唔到我d 血管吉錯左 所以又紋出黎又吉多下
之後等左陣聽到個護士話條友仲未訓著嘅
之後就搵罩cup 住我就訓著左
一樣 果種凍係好似比人掉左落冰天雪地咁
成身震到個姑娘即用被圍住我
果種暖既感覺真係好撚正
試過局部麻醉
全程感受到醫生係後面界左一刀同係到‘了’入面 又feel到佢地縫針 但又唔痛 手術室又靜 得d拎起/放低工具既聲
真係好恐怖
Why not both
有小學一年班 係病床推到入手術室驚到仆街
諗起張手術床凍到仆街,護士姐姐同我講左幾句就冇意識,之後訓到3點半先起翻身
我係11 2歲果時做全身麻醉 姑娘淨係叫我吸完氣數十下 之後數到2 3下就無左知覺 到醒果時就係聽到姑娘叫XXX起身啦
淨係試過局部麻醉,有一次麻醉藥份量落得唔夠,做做下嗌痛
不過我想知吸入去果啲係咩野離 細細個人地話係純氧
好細個做手術 個陣勁驚
之後個護士姐姐話:驚就大力捉住我隻手啦(應該想試我幾時失去意識)
跟住就撩我傾計 問我中意食咩味雪糕
我答完雲尼拿 佢就叫我大力索 問係唔係依隻味 咁當然就唔係啦
跟住佢又交戲扮野話換隻士多啤梨味 叫我大力索
之後⋯ 就斷片了
醒番之後個人感覺好空虛
感謝細心的護士姐姐carry第一次麻醉
全身麻醉你訓左之後會插喉
叫醒你個陣就係拔喉個陣
點解你地會狂嘔?
我醒返只會覺得半醉不醒,胡言亂語好似飲醉左酒咁。

我係點滴全身麻醉,個小腿特別有感覺,啲血脈好似好勁咁跳動緊咁,
啲護士同我閒談傾左四句野之後,我就冇晒意識,勁快。

有人話支針吉落去手背嗰陣會好痛, 我又覺得冇乜嘢, 因為手術房實在太凍啦, 加上我肚餓到冇晒感覺⋯⋯ 即係覺得身體好攰好攰,連痛覺都減半。

咁當然啦,既然係全身麻醉,做手術期間一啲痛楚都冇。
試過兩次打針,一次吸氣
打針嗰時會feel到隻手有嘢流入嚟,好冰好涼,然後就訓著 醒返嗰陣嘔到仆街
吸氣無咩不適感,我記得吸完3秒內失去意識 個情況就好似電腦畀人強制熄機咁 真係一瞬間就合埋眼 下一秒已經係做完手術醒返
仆你個街 麻醉完成日痾唔到屎
局部麻醉先最痛,一支一支針咁吉落去

寧願全身麻醉乜都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞