有冇人試過全身麻醉?

577 回覆
776 Like 8 Dislike
好撚正
明明前一秒仲傾緊計
扮哂意識清醒
下一秒已經冧咗
我有嘗過聞氣同直接注射 兩次唔到同10就已經瞓咗
試過一次聞一陣就訓左
起身就返到病床見到隻腳包實哂
一郁就痛到仆街,唔知係咪關麻醉事
個距離感都有問題,攞杯水都要攞兩次先攞到
淨係記得一起身真係好似打機咁 隻眼睇嘢好蒙 望住天花板啲燈 跟住兩頭望望下自己喺邊 跟住慢慢清醒返 個感覺幾奇妙
我覺得做完先最辛苦 不過都好視乎你係做大手術定係小手術
剩係記得個後生女醫生插針插我幾野都唔中
最後要個老醫生插
數10下 數到5就斷片
醒果陣除左凍冰冰同覺得身邊既人講野好大聲都無乜感覺
其實有冇副作用 開左兩次刀之後覺得個人記性差左
可能我因為第一次做好緊張
我記得嗰護士幫我打麻醉藥落手個陣吉錯位置 仲要問我點解唔訓 嚇到我心都離一離
同樣照腸鏡
見到醫生打左支針落隻手到
叫我數數字 我心諗有無咁勁
點知第4第5下就突然好眼訓 斷晒片
到有知覺個陣已經響病房
老母話已經照完出返黎成個鐘
一直以為係咁樣嘅

醫龍好好睇

試過

數到 1,2,3 下一秒就係護士叫醒我
數數下會不自覺有合埋眼既意識
之後就bye~醒番做完
牙都還好
劏真係 呢世都唔好試啦好嘛
種完豆,打麻醉藥 一秒就訓咗
起身頭暈到仆街

利申:一小時前做完
講得唔好,應該係喺手術室接受麻醉後,覺得好撚好瞓
打個鹽水豆 然後打訓教藥俾你訓教 之後就
吸氣個口罩會有陣膠味 睇你對呢種味會唔會好敏感
至於幾耐醒返 睇你做幾耐 做d乜手術 同埋麻醉科醫生俾幾多藥你 痛唔痛就睇你咩手術 如果微創就無咁痛 開刀就痛好多 不過會俾部止痛機你自己用
嘔係因為止痛藥 副作用令到你好想嘔 同埋有人對麻醉氣體比較敏感 都會嘔
加一
入到手術室通常駁完監擦儀器就會聞氧氣
因為要pre oxygenation等麻醉科醫生有足夠時間插喉唔會咁快desaturation
通常聞2~3鐘鐘就會係鹽水豆度打麻醉藥,會有少少乸
個個都要打鹽水豆落藥嘅因為全身麻醉係靠藥+麻醉氣2樣
通常做完手術麻醉科醫生就會停麻醉氣同打藥令你醒返
嘔係其中一種side effect,未必個個都會

利申手術室護士
做過大手術 唔洗幾秒訓著
入埋icu 訓左2日先醒返
想問手術室開豆既係咪好多都係實習醫生
佢地係人咁緊張既情況下亂插開豆插痛人
令到病人仲緊張
如果換轉係醫生視角應該好撚搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞