菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
菲林機新手玩完即棄機想正式買部機玩下。
想問下pentax k1000 好d定係 canon ae-1易上手?
乜都唔識想入門的~

thanks!

邊部平買邊部
pentax k mount 堆大姑媽鏡幾好玩
菲林真係玩鏡玩菲林多過玩body

Thanks 巴打回覆!
上ebay睇過pentax好似平啲應該買呢部
同埋做咗小小research新手學野用呢部無得懶

想問埋係ebay買有無咩要注意
因為香港買唔知點解都要成千蚊但ebay幾百有交易

有無去過香檳果啲行個圈?可能有收獲

有朋友之前同我講話香檳d價好痴線所以無去睇呀,值得去?
我都驚自己咩都唔識俾人呃~

有無話一定要乜野mount?
無既我有部測到光既spotmatic 黑色,m42 mount 既
測光低左一格要自己就番
同埋最大問題係快門1/1000 我估收左皮,1/500或以下都應該無問題(卦

就番我地點既話,免費送出

咁好人!!!
其實我都係聽巴打講邊部平買邊部同埋想學野唔懶得先揀K1000無咩preference!

香檳真心貴喎

睇彩數
得閒可以行一轉
遠少少去埋將軍果啲囉
咁你大概知道市價係幾多

Showa嗰啲鋪頭都千頭先買到
反而ebay就真係5-7百有交易
Olympus XA想清霉 淘寶有無推介?

香檳真心貴喎

睇彩數
得閒可以行一轉
遠少少去埋將軍果啲囉
咁你大概知道市價係幾多

香港宜家個菲林市場其實好蓬勃
如果有brand新岀一部菲林相機隨時大賣
唔計之前Leica部ma

福仔bessa r系囉 唔見有人買

香檳真心貴喎

睇彩數
得閒可以行一轉
遠少少去埋將軍果啲囉
咁你大概知道市價係幾多

福仔bessa r系囉 唔見有人買

m機始終有個魅力喺到
如果新出一部m42 mount 一定大把人狗衝

福仔再出m42 既話我都衝

香檳真心貴喎

睇彩數
得閒可以行一轉
遠少少去埋將軍果啲囉
咁你大概知道市價係幾多

難D.....出都唔知賣幾多錢...
5K?

同埋除左可以加現代MATRIX 測光入去
AF?
真係唔知可以點出
仲要個量唔會大...實會貴

香檳真心貴喎

睇彩數
得閒可以行一轉
遠少少去埋將軍果啲囉
咁你大概知道市價係幾多

難D.....出都唔知賣幾多錢...
5K?

同埋除左可以加現代MATRIX 測光入去
AF?
真係唔知可以點出
仲要個量唔會大...實會貴

最後嘅M42 單反應該係2005 年停產嘅Zenit 412
想問下pentax k1000 好d定係 canon ae-1易上手?
乜都唔識想入門的~

thanks!

邊部平買邊部

無既我有部測到光既spotmatic 黑色,m42 mount 既
測光低左一格要自己就番
同埋最大問題係快門1/1000 我估收左皮,1/500或以下都應該無問題(卦

咁好人!!!
其實我都係聽巴打講邊部平買邊部同埋想學野唔懶得先揀K1000無咩preference!

你係咪要?係既睇下留個contact,橫掂個body 擺o係度都阻定。

m42 mount 勝在乜廠都有d 鏡咁,但講明先部野全手動既。

邊部平買邊部

測光低左一格要自己就番

咁好人!!!

你係咪要?係既睇下留個contact,橫掂個body 擺o係度都阻定。

m42 mount 勝在乜廠都有d 鏡咁,但講明先部野全手動既。

Telegram?
https://t.me/tratam

Thanks so much!!!
今日拎老豆部fm去相機維修中心整,應該都係得發霉同自拍計時有問題,係唔係拎到去,同佢講話想維修部機就得,有冇啲特別零件一定要換?
部機幾十年冇用過,但有放入密封膠箱加過期防潮包(老豆唔知要定期換)
利申,剩係玩過數碼機,未接觸過菲林機
數碼機都剩係玩過canon,fujifilm

邊度發霉?

你同佢講清楚你有咩問題想搞,你講得清楚佢通常唔會再叫你整埋乜

如果你有多budget既話你可以問埋佢睇睇使唔使換棉同埋做CLA

講真舊機自拍計時
除非有特別需要否則可以ignore唔整

換棉係遮光棉?

呢支係50.4?

似近尾鏡 應該自己GOOGLE都抹到
係上番光圈果個彈弓機制位要留意番

係50.4呀
有人都同我講過自己抹其實唔難,但我驚搞衰左就廢事啦
俾錢專業人士搞好過

我去過ssp 的色梁
抹過支57 1.2 ar
收得唔算貴 又ok快手
菲林新手有個問題
Fuji 部即棄相機開左之後係咪唔洗一次過影哂
可唔可以影完幾張之後放低隔一排再拎出嚟影?
菲林新手有個問題
Fuji 部即棄相機開左之後係咪唔洗一次過影哂
可唔可以影完幾張之後放低隔一排再拎出嚟影?

香檳真心貴喎

睇彩數
得閒可以行一轉
遠少少去埋將軍果啲囉
咁你大概知道市價係幾多

蓬勃極都係Niche
而且新既菲林機無歷史少左個selling point
今日拎老豆部fm去相機維修中心整,應該都係得發霉同自拍計時有問題,係唔係拎到去,同佢講話想維修部機就得,有冇啲特別零件一定要換?
部機幾十年冇用過,但有放入密封膠箱加過期防潮包(老豆唔知要定期換)
利申,剩係玩過數碼機,未接觸過菲林機
數碼機都剩係玩過canon,fujifilm

邊度發霉?

你同佢講清楚你有咩問題想搞,你講得清楚佢通常唔會再叫你整埋乜

如果你有多budget既話你可以問埋佢睇睇使唔使換棉同埋做CLA

講真舊機自拍計時
除非有特別需要否則可以ignore唔整

換棉係遮光棉?

呢支係50.4?

似近尾鏡 應該自己GOOGLE都抹到
係上番光圈果個彈弓機制位要留意番

係50.4呀
有人都同我講過自己抹其實唔難,但我驚搞衰左就廢事啦
俾錢專業人士搞好過

我去過ssp 的色梁
抹過支57 1.2 ar
收得唔算貴 又ok快手

已經拎左去尖沙咀相機維修中心了,個呀伯都幾好傾
四千分之一秒,就算係數碼機都好,自己都幾乎唔用
利申:有冇Minolta用家,用緊X-570+ MD 50mm F2.0

Srt 101 28mm 2.8
四千分之一秒,就算係數碼機都好,自己都幾乎唔用
利申:有冇Minolta用家,用緊X-570+ MD 50mm F2.0

Srt 101 28mm 2.8

M 記28mm

乜都唔識想入門的~

thanks!

邊部平買邊部

測光低左一格要自己就番

巴打好有心
咁多位巴打點睇Leica iiic
有無人去開oxx pxx pxx到沖相

你地scan嘅相有無偏黃問題?

我都係有少少偏黃

佢部機本身setting偏黃同高對比

金細呢
有無邊間無咁黃
或者係接近返原色
用普通嗰隻scanner scan負片之後用Lightroom 反返轉隻色有無得諗
有無巴打試過咁樣做
用普通嗰隻scanner scan負片之後用Lightroom 反返轉隻色有無得諗
有無巴打試過咁樣做

唔使諗,普通scanner單面發光,唔會scan到野
要用有scan菲林功能既flatbed,例如V700,兩面都有燈先得

Scan負片最大問題係負片本身有片基色,即係果隻啡色
反相之後會令你幅相有嚴重既藍綠色偏(啡色既相反)
要用跟機software修正或者自己搞好耐去試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞