菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇咩傻瓜機抵用? 二三百左右

你一係俾多兩三百
一係under一百

七八百可以執到Ricoh R1, Mju2, XA(唔好有任何數字)
Yashica T果堆可能得,Konica Big Mini

Under 100就求其,唔好揀zoom就得

想問下邊度多傻瓜機賣

你一係俾多兩三百
一係under一百

七八百可以執到Ricoh R1, Mju2, XA(唔好有任何數字)
Yashica T果堆可能得,Konica Big Mini

想問下邊度多傻瓜機賣

marketplace

你一係俾多兩三百
一係under一百

想問下邊度多傻瓜機賣

marketplace

巴打係咪指 HK Camera (菲林相機專門店)呢間
google過SHOW左呢間出黎

想問下邊度多傻瓜機賣

marketplace

係呀...另外你想要啲點嘅傻瓜機
我有部mju-II 有38-80 zoom 嘅
唔係比人吹奏個個model
有冇興趣

想問下升級意見
本身玩緊m42都有幾支鏡
考慮緊試下其他系統,反正m42轉咩mount都好方便
巴打有無咩提議?
見好多人推minolta都有少少興趣,其實minolta係吸引在真係好高質?定性價比?
本身玩開m42就想轉CY,但我睇落CY d鏡都唔太平.....
想話玩得上去會唔會反而不及玩contax g?
我知鏡呢d好多種好睇口味但都想睇下其他意見

contax g 已經好高質,可能要玩奶鏡先比到你過種升左一級ga味道

巴打我知contax g好高質呀
成日都心癮起想玩
我意思係cy mount d鏡都唔見得平(相較我而家幾百蚊至一千頭d m42鏡 ),係咪玩g會爽過cy?

其次問高唔高質就係因為上面d巴打好似好推minolta想問下

高唔高質嘅野見人見智,但當年leica整部cl同單反都係搵minolta合作

想問下邊度多傻瓜機賣

marketplace

尖沙咀個間 今日先上完去 勿相認

$23xx 誇左d wor

當交學費

om-1
幫人交租

好撚後悔
嗰陣見到ebay好平但唔信係真野
爬文先見到自己on99

當交學費

om-1
幫人交租

好撚後悔
嗰陣見到ebay好平但唔信係真野
爬文先見到自己on99

算啦 買平買貴呢啲野係呢個圈子都係平常事, 用得開心安樂就算

上EBAY見到支俄仔鏡幾平下,想問下粒黑點會唔會影響成像

俄仔鏡本來就好平,要買就揾枝靚仔啦

自己拆左佢吹兩下咪得
好易拆

想問如果枝鏡好似張圖咁影出黎影響大唔大?
個賣家話有fungus,但影響唔大…
第一次買舊鏡唔知點check

買完翻嚟起碼都要揾人清一清佢啦下話
利申新手

買支正正常常嘅好過啦,無謂慳個少少

入塵就話有名師傅幫到你清,霧哂霉就無謂,支鏡本身都唔係貴,何必
利申:有同一支鏡,s/n 50萬

邊支俄仔黎先

我買個部二手OM1 個時跟支50 1.4 都係咁上下, 搵啲大陸師傅執執佢 都仲係好似圖咁, 照用冇事

買完翻嚟起碼都要揾人清一清佢啦下話
利申新手

霉呢家野好難講
有機會食左入coating,點抹都無用
而且以前d coating軟,抹完d霉都好易有印
又有菲林復出

邊支俄仔黎先

Jupiter 8

邊支俄仔黎先

Jupiter 8

平咪入囉, 返到黎加100蚊去抹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞