菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike

Bid咗,再諗住整番俾人

事源係我見我fd有部12,想買嚟玩下,我借佢部試手感,試試下B門長按之後放手佢唔識閂番,之後㩒咩掣都唔得,傻俾下拉下卷片杆,神奇係又拉到,點知拉咗個簾閂咗三份二,反光板又跌咗一半,我咪試下拉多次睇下㩒唔㩒到快門囉,點知都係唔得,快門速度仲緊咗拎唔到,好似有嘢上死咗咁

後期蘇聯野真係千奇百怪
早兩個星期我仲可以賣部73 年Zenit B 比你
最後兩百五連支花花地嘅八羽賣左

個部野啲料實淨呀, 仲簡陋到連自動收光圈都冇...不過個部野我段估真係打不死

真係有咁實淨?

除非好故意要做低佢
我真係諗唔到點樣正常甚至係高強度使用呢舊野會整到佢神左

我只係想要一部蘇聯SLR可以正常玩B門,長打不壞。。。

咁Zenit B 啦就
簡單唔易壞 又平
我呢部9 蚊美金之嘛

奇怪係ebay冇一部Zenit B係俄羅斯賣,個個都係英國賣家,其實Zenit B係咪外銷版?

有架 以前有啲蘇聯機係有外銷架
話說英國個攝影器材進口稅高
所以蘇聯野有市場

我嘅蘇聯野主要係烏克蘭seller 賣嘅

Mir24 賣飛佛鏡之一

師兄支鏡影風景點樣?有冇圖參考下

三腳貓技術 冇乜特色 不過真係mir24 影嘅
機係FG

嗚哇,巧正牙!
師兄仲用左咩菲林

同埋,海棉唔係黑色咩?點柒左?同埋唔識睇有一part 紅左

第一張啲湖水紅色喎...

部機啲海棉碎到七七八八 咪遮唔到光囉
印象中好似係柯達200

Sor鳩
我以為係波利維亞之類既湖或者紅潮,本身紅色

有張係屋企hdd 仲正
啲紅色整到好似有架UFO 吸緊個人 或者耶穌升緊天咁

圖呢

Mir24 賣飛佛鏡之一

師兄支鏡影風景點樣?有冇圖參考下

三腳貓技術 冇乜特色 不過真係mir24 影嘅
機係FG

嗚哇,巧正牙!
師兄仲用左咩菲林

印象中好似係柯達200

Sor鳩

有張係屋企hdd 仲正

圖呢

Bid咗,再諗住整番俾人

事源係我見我fd有部12,想買嚟玩下,我借佢部試手感,試試下B門長按之後放手佢唔識閂番,之後㩒咩掣都唔得,傻俾下拉下卷片杆,神奇係又拉到,點知拉咗個簾閂咗三份二,反光板又跌咗一半,我咪試下拉多次睇下㩒唔㩒到快門囉,點知都係唔得,快門速度仲緊咗拎唔到,好似有嘢上死咗咁

後期蘇聯野真係千奇百怪
早兩個星期我仲可以賣部73 年Zenit B 比你
最後兩百五連支花花地嘅八羽賣左

個部野啲料實淨呀, 仲簡陋到連自動收光圈都冇...不過個部野我段估真係打不死

真係有咁實淨?

除非好故意要做低佢
我真係諗唔到點樣正常甚至係高強度使用呢舊野會整到佢神左

我只係想要一部蘇聯SLR可以正常玩B門,長打不壞。。。

咁Zenit B 啦就
簡單唔易壞 又平
我呢部9 蚊美金之嘛

奇怪係ebay冇一部Zenit B係俄羅斯賣,個個都係英國賣家,其實Zenit B係咪外銷版?

有架 以前有啲蘇聯機係有外銷架
話說英國個攝影器材進口稅高
所以蘇聯野有市場

我嘅蘇聯野主要係烏克蘭seller 賣嘅

我好多嘢都係喺烏克蘭seller買嘅,但奇怪係Zenit B冇一個seller係俄烏,所以唔知係咪Zenit B係外銷形號,如果咁Zenit B應該有內銷型號,要搵搵資料先

eBay 試下打俄文可能會搵到俄佬賣機

Sad

Sad

所以我覺得係外銷
内銷應該係Zenit E,有測光版,質素同快門設計分別係點我就唔知喇

Sad

所以我覺得係外銷

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Zenit_B

以前最快三日

以前最快三日

咁我星期三上去寄,有冇咩要注意?

Sad

所以我覺得係外銷

http://camerapedia.wikia.com/wiki/Zenit_B

有俄文版,即係唔係全外銷?

有俄文版我ok呀,但ebay好難搵
影咗2卷110菲林先發現好少鋪頭有得沖
東德leica 掂唔掂?
沖電影菲林係咪dotwell, showa, 天祥依3間?

自己直接寄去台灣

http://www.gobido.com/taiwan-movie-film-process-shop/#1454045794333-323d56c9-4e30
搵到依個網

邊間推介

http://www.whatevergraphy.com/products/motion-picture-film-develop-service_
朋友介紹但自己仲未有機會試

巴打可唔可比多次條link

Leica 好似無東德喎
Btw唔見germany 字眼好似係二戰前嘅機

DDR 先係東德

DDR 先係東德

咁DRP呢部係乜野黎?

DDR 先係東德

咁DRP呢部係乜野黎?

呢部應該係iiia? 戰前

DDR 先係東德

咁DRP呢部係乜野黎?

Early Leica cameras bear the initials D.R.P., which stands for Deutsches Reichspatent, German Patent.

嗚哇,巧正牙!
師兄仲用左咩菲林

印象中好似係柯達200

Sor鳩

有張係屋企hdd 仲正

圖呢

巧正牙
搞到禾想整爛啲海綿

嗚哇,巧正牙!
師兄仲用左咩菲林

印象中好似係柯達200

Sor鳩

有張係屋企hdd 仲正

圖呢

巧正牙
搞到禾想整爛啲海綿

唔係掛

DDR 先係東德

咁DRP呢部係乜野黎?

Early Leica cameras bear the initials D.R.P., which stands for Deutsches Reichspatent, German Patent.

德國招商局標誌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞