菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
最近想入部旁軸
睇中左Canonet QL17同Olympus 35RD
求意見 玩開反光唔熟旁軸

Canon P

之前講得唔清楚 想搵部細小小唔換鏡都ok
我都對RF機有啲興趣,我見人買咗多數都要跟測光標,其實洗唔洗?

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

求問 RF機係通常內置測光唔準?
我都對RF機有啲興趣,我見人買咗多數都要跟測光標,其實洗唔洗?

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

好多機放左咁多年都可能老化,
如果個測光雞左, 啲RF 冇左auto mode
好似廢左大半武功咁

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

唔關RF機事,唔準就唔準
只係蘇聯果堆舊RF好多都無測光
但唔知你點樣有RF機要用測光錶既印象

現代少少既機無M mod好多時一死測光就成部唔用得添

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

我估巴打指嘅RF 唔係俄機或者leica iii 個啲
而係咩七劍, Minolta Hi Matic 個啲
新手想問下丶有邊部pentax m42mount嘅菲林機買得過呢 ?

M42 mount 多數無測光,就算有電壓都唔啱,所以我建議買canon FD 個類機,一來平,二來可以用原生fd,買個mount又可以用Nikon / m42

諗下先 、感謝巴打解答
人在東京,有無人想要幫手買菲林😂

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

屌你世上無最準嘅測光
所謂嘅準其實只係一個range
測光只係頭一個步驟
曝光準唔準好多因素
部機準你個人on9
影岀嚟都可以柒
想準就唔好玩菲林
影數碼逐張playback睇chart對曝光
依賴部機嘅測光你點影都係柒,明未?

因為唔熟RF機所以問多左,唔該哂

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

我估巴打指嘅RF 唔係俄機或者leica iii 個啲
而係咩七劍, Minolta Hi Matic 個啲

感謝巴打解答 本身都係target 七劍戈類

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

屌你世上無最準嘅測光
所謂嘅準其實只係一個range
測光只係頭一個步驟
曝光準唔準好多因素
部機準你個人on9
影岀嚟都可以柒
想準就唔好玩菲林
影數碼逐張playback睇chart對曝光
依賴部機嘅測光你點影都係柒,明未?

因為唔熟RF機所以問多左,唔該哂

同埋機身測光唔夠測光錶準確其實我都知,
但係想準唔好玩菲林呢句係咪代表大家都要練到人肉測光
問心我人肉測光真係麻麻 上黎問問學野
新手想問下丶有邊部pentax m42mount嘅菲林機買得過呢 ?

M42 mount 多數無測光,就算有電壓都唔啱,所以我建議買canon FD 個類機,一來平,二來可以用原生fd,買個mount又可以用Nikon / m42

諗下先 、感謝巴打解答

Spotmatic 用家 又平又正 我覺得幾好用

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

隔咗咁耐,啲機通常測光唔準

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

一啲啲啦Leica果啲都仲可信嘅

問個位巴打話打算入類似七劍個啲
個類機好多都係auto mode 加一個固定快門, 即係如果高測光差別太大或者唔work 嘅話 咁部機就得一個速度可以用, 咪同廢武功一樣...
巴打話leica 個啲機 冇測光都得啦

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

個類機好多都係auto mode 加一個固定快門, 即係如果高測光差別太大或者唔work 嘅話 咁部機就得一個速度可以用, 咪同廢武功一樣...

七劍有四部都有手動快門喎

咁都有啲唔係丫
樓上巴打話類似七劍個啲RF 嘛
唔一定係個七隻嘅
我估佢意思係個啲鏡間快門,
有光圈優先個啲自動機...
個種機有啲真係冇電或者冇測光唔work

我有部hi matic 7s 呀, 係算幾輕便
個測光同auto 都算用到, 係有啲霞冇得救

睇你人肉測光準唔準
睇你部機有無內置測光

咁都有啲唔係丫
唔一定係個七隻嘅

咁求其喺鴨寮街排檔𢴇一部都夠做

算啦 個啲入電都唔work
去啲樓上舖睇下啦
唔係追七劍嘅話幾舊水夠做啦
都係個句, check 電check 測光
之後再係淘寶入個LR44 轉625 電adapter
咁就有排j
係ebay 買左minolta x700
送到嚟用唔到
比盧師傅睇都救唔到
係ebay 買左minolta x700
送到嚟用唔到
比盧師傅睇都救唔到

衰咩先
試下問淘寶啲師傅

咁都有啲唔係丫
唔一定係個七隻嘅

咁求其喺鴨寮街排檔𢴇一部都夠做

算啦 個啲入電都唔work
去啲樓上舖睇下啦
唔係追七劍嘅話幾舊水夠做啦
都係個句, check 電check 測光
之後再係淘寶入個LR44 轉625 電adapter
咁就有排j

果啲隨時唔入電都work

所以不如平平地買部東德單反
M42 又多鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞