菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike

咁120咪成舊水一捲

120通常平過135

135有三十六格,上片上得好,隨時有39格
120沖同scan都貴啲

咁負片黎講Kodak portra 同ektar 係咪無得輸

係portra真係貴得有道理
Fuji pro 400H其實都好

Fuji pro 400h唔係仲貴咩

135既話9x 蚊一卷
仲貴過slide ,不過如果鐘意日系色pro400h真係

貴到閪

120通常平過135

咁負片黎講Kodak portra 同ektar 係咪無得輸

135既話9x 蚊一卷

貴到閪

影黑白又會推介邊隻菲林?

135既話9x 蚊一卷

貴到閪

啱啱買左Fuji acros 同rollei 80s黎試
17400 yen, 外觀差

呢間野啲野粗用一流

呢間野啲野粗用一流

LX

呢間野啲野粗用一流

呢部咩機?
前幾日上旺角菲林機店睇機
Minolta x700賣成$1600

好睇ebay 買平幾百

愈貴愈有人買
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧

成屋都係用nikon 我又冇銀去買A7
定係照玩冇得focus無限遠嘅m42

淨係M42可以試下Pentax?
原廠有出轉環,我估應該無左無限遠對唔焦嗰問題呱

影景就要無限喇
入多部M42 body 囉 幾舊水
唔建議買蘇聯嘅Zenit, 雖然都係M42
不過用大姑媽會食住支鏡唔上唔落
東德有部好想試 不過唔記得個model...
覺得賓得D M42機個樣唔係我杯茶

想買praktica L

我硬係覺得praktica啲機個快門係部前面好怪
遲啲睇下有冇地方可以拎上手撚下
想影第一筒slide
有冇咩好介紹
諗緊賣Contax AX 定 RTS3 好
頭先出街見到人用leica M6
真係J死我
想影第一筒slide
有冇咩好介紹

Agfa CT precisa? 定係直接試RVP100
想影第一筒slide
有冇咩好介紹

Agfa CT precisa? 定係直接試RVP100

Velvia 100點睇?

135既話9x 蚊一卷

貴到閪

啱啱買左Fuji acros 同rollei 80s黎試

Fomapan?

呢間野啲野粗用一流

LX

Pentax lx

呢間野啲野粗用一流

LX

Pentax lx

咁嘅價我覺得ok 丫, 香港點得
佢都寫到明係B 定C 品
不過如果係A 品 S 品反而唔適合我用
(大阪) 行到去八百富見到嘅係三幾倍價錢
當然部機好靚仔

呢間野啲野粗用一流

LX

Pentax lx

當然部機好靚仔

呢部都算外觀差?
真係J死我

用落其實無乜特別

你意思旁軸同反光相機用落其實無大分別?

呢間野啲野粗用一流

LX

Pentax lx

當然部機好靚仔

呢部都算外觀差?

呢部都好靚仔
其實玩舊鏡用咩機最好

A7 吧

成屋都係用nikon 我又冇銀去買A7
定係照玩冇得focus無限遠嘅m42

淨係M42可以試下Pentax?
原廠有出轉環,我估應該無左無限遠對唔焦嗰問題呱

影景就要無限喇
入多部M42 body 囉 幾舊水
唔建議買蘇聯嘅Zenit, 雖然都係M42
不過用大姑媽會食住支鏡唔上唔落
東德有部好想試 不過唔記得個model...
覺得賓得D M42機個樣唔係我杯茶

想買praktica L

我硬係覺得praktica啲機個快門係部前面好怪
遲啲睇下有冇地方可以拎上手撚下

有部東蔡 快門制都係前面
其實仲好揸手
真係J死我

用落其實無乜特別

你意思旁軸同反光相機用落其實無大分別?

用落Leica 其實無乜特別
係札實但唔好見佢唔大部就覺得輕
旁軸同單鏡反光主要係對焦分別
一個睇框線一個係所見所得
個人用落好快適應
各有各好但分別真係唔大
如果想玩下奶鏡
其實R mount 係個比較相宜嘅選擇
利申:影咗六年菲林宜家M6長插90mm鳩行鳩影

咁巴打有無啲平得黎又唔差嘅菲林介紹,黑白彩色正片都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞