菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
大家點睇minolta 啲機械機
我自己就覺得佢好重 同好硬淨
好有手感

係地攤同marketplace 個大佬買左部SR-1
好撚正
有冇青試過啲菲林曬極都係黃黃地咁 連影黑白都係咁
係邊度出咗問題
(通常用fuji菲林 有小小過期,試過去彩圖麗同好世界沖)

暫時影左3卷都偏黃
唔知係咪我影得衰
留名
第一個post終於爆咗

係我7左自己網絡問題回唔到post就開新,同各位巴打道歉
想買 ZM Biogon 35 f2
想問下全新市價大約幾多

好有手感

minolta機手感一流
有d 乜舊wide 鏡(<24mm) 推介?
我見om 24mm 3.5 定 2.8 好似唔貴?
或者m42 有無?

我來留名的
有d 乜舊wide 鏡(&lt;24mm) 推介?
或者m42 有無?

我來留名的

咩mount 用

本身就用緊m42 但係睇過下好似無乜
所以都唔介意買多部body 黎用其他mount
好有手感

minolta機手感一流

乜野型號好
有d 乜舊wide 鏡(&amp;lt;24mm) 推介?
或者m42 有無?

我來留名的

咩mount 用

本身就用緊m42 但係睇過下好似無乜
所以都唔介意買多部body 黎用其他mount

CZJ20好似唔錯
Minolta MD鏡有冇邊支好推介
想問下升級意見
本身玩緊m42都有幾支鏡
考慮緊試下其他系統,反正m42轉咩mount都好方便
巴打有無咩提議?
見好多人推minolta都有少少興趣,其實minolta係吸引在真係好高質?定性價比?
本身玩開m42就想轉CY,但我睇落CY d鏡都唔太平.....
想話玩得上去會唔會反而不及玩contax g?
我知鏡呢d好多種好睇口味但都想睇下其他意見
想問下升級意見
巴打有無咩提議?
見好多人推minolta都有少少興趣,其實minolta係吸引在真係好高質?定性價比?
本身玩開m42就想轉CY,但我睇落CY d鏡都唔太平.....

contax g 已經好高質,可能要玩奶鏡先比到你過種升左一級ga味道

Negative用開Pro image同ektar

咁多人用fm2

最近多人吹奏嘛
事實係幾好用, 不過都唔值依家個價

香港真係炒到好貴
好彩我呢部係屋企人留俾我,連埋幾支AiS鏡
想問下升級意見
巴打有無咩提議?

contax g 已經好高質,可能要玩奶鏡先比到你過種升左一級ga味道

巴打我知contax g好高質呀
成日都心癮起想玩
我意思係cy mount d鏡都唔見得平(相較我而家幾百蚊至一千頭d m42鏡 ),係咪玩g會爽過cy?

其次問高唔高質就係因為上面d巴打好似好推minolta想問下
想問下升級意見
巴打有無咩提議?

成日都心癮起想玩
我意思係cy mount d鏡都唔見得平(相較我而家幾百蚊至一千頭d m42鏡 ),係咪玩g會爽過cy?

其次問高唔高質就係因為上面d巴打好似好推minolta想問下

G同Y係完全兩樣野,我有G2同RTS3/AX,用得多都係G2,只因以前做野係用開G2
想問下升級意見
巴打有無咩提議?

成日都心癮起想玩

CY手動
G自動
兩款機手感完全唔同

G用落似數碼機
想問下升級意見
巴打有無咩提議?

成日都心癮起想玩

CY手動
G自動
兩款機手感完全唔同

G用落似數碼機

g鏡近已經好現代feel,想影出來有菲林味道都係cy

minolta 無論手動同自動年代都係好野,又唔算貴,我個人鍾意minolta影出來d籃色

成日都心癮起想玩

CY手動
G自動
兩款機手感完全唔同

G用落似數碼機

g鏡近已經好現代feel,想影出來有菲林味道都係cy

minolta 無論手動同自動年代都係好野,又唔算貴,我個人鍾意minolta影出來d籃色

Minolta Blue
Canon Ae1有冇人用
想問下仲有冇人用praktica? 之前係屋企搵到部陳年bx20,1月中去過香檳大廈諗住搵下鏡買,入咗間陳烘,佢見我部機個快門壞咗,話可以留低部機之後報價俾我幾錢有得整,但係到宜家都未有聲氣,諗住呢幾日打去追下
想問下仲有冇人用praktica? 之前係屋企搵到部陳年bx20,1月中去過香檳大廈諗住搵下鏡買,入咗間陳烘,佢見我部機個快門壞咗,話可以留低部機之後報價俾我幾錢有得整,但係到宜家都未有聲氣,諗住呢幾日打去追下

陳烘應該幾貴
試下揾第二間啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞