菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike

Zenit系啲機到212之後我覺得個外型不太討好,有諗過入18,不過電子快門好多都死

我有部Zenit Automat, 仲work
快門真係啪啪聲
100蚊人仔

巴打淘番嚟?呢部唔係用M42 mount,12xp我都係貪佢機械,啪啪聲先好聽

係呀, 淘寶有個seller 我認得佢個名
佢寫過啲關於蘇聯機鏡嘅書同文章
Automat 係用K Mount
影過幾筒, 個測光都準

個seller叫咩名,等我睇下佢啲文學下嘢?K Mount機我應該唔會揀,事關我啲鏡全部都係M42

淘寶search 店舖 北京焦點器材
個seller 叫李立軍, 以前係色影有佢啲文章
另外買左本介紹蘇聯器材嘅書都見到佢個名

本書喺佢度有得賣?

冇呀...本書我係上海買架
今晚影影

北京焦點器材??search 唔到
大阪相機舖location

1. カメラのナニワ西梅田店
cameranonaniwa.co.jp
地鐵西梅田站, JR大阪, 北新地站地下街,
我部平LX 同50 1.4 係個間買, 菲林相機同鏡唔多,
不過去開JR大阪個堆相機舖就最好去埋.

2. 八百富写真機店
yaotomi.co.jp
JR大阪中央口大堂, 扶手電梯落B1, 第一個路口轉左.
啲野好靚仔, 不過貴啲, 配件又多.
我買左個AI 用騰龍Adaptall II 環, 1080yen, 平過ebay 同淘寶
JR店主要係賣SLR, 分店係附近嘅 大阪駅前第3ビル B2, 主攻RF.

3. カメラのキタムラ 大阪・梅田中古買取センタ-
blog.kitamura.jp
係 カメラのナニワ梅田中古買取センター (4) 隔離
我miss 撚左冇去到...

4. カメラのナニワ梅田中古買取センター
〒530-0012大阪市北区芝田1丁目1-25
JR大阪御堂筋北口對面, 阪急三番街隔離
數碼野多, 另有分店係對面街
〒553-0003大阪市北区芝田2丁目1-3 梅仙堂ビル5F
個邊多菲林野, 不過唔太啱我

5. カメラのナニワ心斎橋 本店
〒542-8678大阪府大阪市中央区心斎橋筋1-3-12
地鐵御堂筋線心齌橋exit 5, 向東行
過左有蓋嘅商店街第一個街口就係
二樓有大量菲林機, 配件少d

6. カメラのナニワ あべの店
大阪市阿倍野区阿倍野筋2丁目1-29 AIT ビル8F
JR天王寺, 近鐵大阪阿倍野橋站附近,
Bic Camera, U記座商場對面, 好隱閉, 要上人地d office building,
舖頭好細不過見到有堆平鏡, 我執到支3500yen 嘅OM 28mm 3.5
有霞, 依家拎左去抹...加埋一樣平過香港

附註
カビ=霉
クモリ=霞

1,2, 5都去過, 其實都唔平

巴打淘番嚟?呢部唔係用M42 mount,12xp我都係貪佢機械,啪啪聲先好聽

影過幾筒, 個測光都準

個seller叫咩名,等我睇下佢啲文學下嘢?K Mount機我應該唔會揀,事關我啲鏡全部都係M42

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

記得淘寶個user location set 去中國

影過幾筒, 個測光都準

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

唔該巴打,小弟好少淘佬

我有部Zenit Automat, 仲work
快門真係啪啪聲
100蚊人仔

影過幾筒, 個測光都準

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

新手一問香港邊到買到 Canon Canonet QL17 GIII

影過幾筒, 個測光都準

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

好正

影過幾筒, 個測光都準

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

好正

淘佬有冇得賣

影過幾筒, 個測光都準

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

唔該巴打! 搵到耳仔喇!

https://www.google.com.hk/search?q=ZENIT-12XP+%E6%B8%AC%E5%85%89&oq=ZENIT-12XP+%E6%B8%AC%E5%85%89&gs_l=serp.3...15174.19209.0.19666.11.10.0.0.0.0.151.717.9j1.10.0....0...1c.1j4.64.serp..2.3.207...0j0i30k1j30i10k1.VMZP0qpbaQk

影過幾筒, 個測光都準

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

唔該巴打! 搵到耳仔喇!

https://www.google.com.hk/search?q=ZENIT-12XP+%E6%B8%AC%E5%85%89&oq=ZENIT-12XP+%E6%B8%AC%E5%85%89&gs_l=serp.3...15174.19209.0.19666.11.10.0.0.0.0.151.717.9j1.10.0....0...1c.1j4.64.serp..2.3.207...0j0i30k1j30i10k1.VMZP0qpbaQk

自柒錯Link

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c.w4002-1198458489.49.rXs7Nt&id=43417938492
Fm2 跟20 f3.5 + 50.2/4 或跟 35f2 巴打們會一支走天涯定點?

爬文喇 on9問題唔想答

你係邊位攝影大師?唔駛咁講野嘛,呢度討論區黎

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

好正

淘佬有冇得賣

實有...search 下個書名

另外, 呢本都ok...假如有玩中國機嘅話

本書喺佢度有得賣?

今晚影影

好正

淘佬有冇得賣

實有...search 下個書名

另外, 呢本都ok...假如有玩中國機嘅話

感激不盡
話說想問下巴打知唔知Pentax SPF/k1000有無得換裂像對焦?好中意個手感只係差左個對焦
最近想入部旁軸
睇中左Canonet QL17同Olympus 35RD
求意見 玩開反光唔熟旁軸
新手想問下丶有邊部pentax m42mount嘅菲林機買得過呢 ?
最近想入部旁軸

呢啲機好似啲測光都雞雞地喇喎
最近想入部旁軸

呢啲機好似啲測光都雞雞地喇喎

意思係因為舊而測光雞定係本身一出既測光就雞
仲有其他旁軸平平地推介下嗎
最近想入部旁軸

你搵到RD既話入RD
少見好多
利申:私心想要
我都對RF機有啲興趣,我見人買咗多數都要跟測光標,其實洗唔洗?
我都對RF機有啲興趣,我見人買咗多數都要跟測光標,其實洗唔洗?

要睇下你買乜喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞