菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
Fm2 跟20 f3.5 + 50.2/4 或跟 35f2 巴打們會一支走天涯定點?

個人喜好?
不過我初頭覺得50唔夠用,攞唔晒,入左35
之後而家覺得35有時主體唔夠出,想trade走買20 夾50,一支wide一支特寫

整身用開24+50 少啲影鏡所以成日插50 ,但24點都有佢用武之地,所以苦惱緊要一支過定20+50

有時都咁諗,無左個焦距好唔慣 覺得會有日用到咁
但好多時只係心理作用,完全無需要要多支
35萬能焦距好
Fm2 跟20 f3.5 + 50.2/4 或跟 35f2 巴打們會一支走天涯定點?

個人喜好?
之後而家覺得35有時主體唔夠出,想trade走買20 夾50,一支wide一支特寫

整身用開24+50 少啲影鏡所以成日插50 ,但24點都有佢用武之地,所以苦惱緊要一支過定20+50

35萬能焦距好

35其實難用
用得好就係彈性,用唔好就係到喉唔到肺
無50既分離又無廣角既實用性

個人喜好?

35萬能焦距好

35其實難用

呢句精警 我都覺得有時35硬係差少少咁
部機顯示菲林數目個數字長期停左起36唔識返轉頭,點搞

邊部機?

nikon fg

打開後蓋, 睇下機身比後蓋攝入去個條縫入面, 接近快門掣位應該有粒銀色.
搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

邊部機?

nikon fg

打開後蓋, 睇下機身比後蓋攝入去個條縫入面, 接近快門掣位應該有粒銀色.
搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

係呀...
如果咁都冇反應就要拎去check...

有時係啲海棉碎或者菲林碎走左入去
kick 住條彈弓, 咁就篤篤佢ok

邊部機?

nikon fg

搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

係呀...

我部fg 都係同樣情況
彩圖麗用cn16定c41?
菲林機可以點影星軌?要準備啲咩?

邊部機?

nikon fg

搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

係呀...

我部fg 都係同樣情況

點算好
佢邊到有得check

邊部機?

nikon fg

搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

係呀...

我部fg 都係同樣情況

點算好
佢邊到有得check

我頭先試過,我都係唔得
唔知點解部pentax67快門制禁唔到
之前換左電池(以為無電)禁左快門釋放制都係郁唔到
星期日去日本 點算

試下篤粒救命制
可能係無電果陣反光板落左黎未彈番上去

Ching 可能係反光鏡個彈簧老化
咁岩上次係日本試過一次,以為係冇電
之後膽粗粗開黎睇,整一整塊反光鏡就冇事

邊部機?

nikon fg

搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

係呀...

我部fg 都係同樣情況

點算好
佢邊到有得check

屌,無咗個counter影唔撚到相?
電子快門機死counter攞去整
隨時開蓋整死埋其他電子嘢
到時醫返都變白痴
唔好岀嚟柒,有錢買筒好啲嘅菲林好過攞錢去整個 counter
你部機係咪幫人交租之後換返嚟架?
如果係,又真係有啲肉赤嘅

sorry 打搞曬

搵支針督下佢

係咪依粒?

無反應

係呀...

我部fg 都係同樣情況

點算好
佢邊到有得check

屌,無咗個counter影唔撚到相?
電子快門機死counter攞去整
隨時開蓋整死埋其他電子嘢
到時醫返都變白痴
唔好岀嚟柒,有錢買筒好啲嘅菲林好過攞錢去整個 counter
你部機係咪幫人交租之後換返嚟架?
如果係,又真係有啲肉赤嘅

sorry 打搞曬

Ching係邊度買?

個人喜好?

35萬能焦距好

35其實難用

35真係影相咁多年都無用過
50有時都覺得wide

50都wide
巴打用開咩蕉距
菲林機討論

https://lihkg.com/thread/3532/page/38?ref=android

想問下大家用開邊隻135菲林

原來菲林都好多選擇

彩色負片: Portra 160 / 400
彩色幻燈片 : Provia 100F / Velvia 50
黑白負片 : Tmax 100 / 400 / Ilford 800

個人喜好?

35萬能焦距好

35其實難用

35真係影相咁多年都無用過
50有時都覺得wide

50都wide
巴打用開咩蕉距

90 or 85

50 or 28

個人喜好?

35萬能焦距好

35其實難用

通常一係 28 一係 50
用俄仔偽賽MIR 10A 28mm 近攝 0.2M 街拍一流
點睇八羽怪呢支鏡? 有冇啲平平地嘅m42鏡介紹?

俄仔有支Zenitar 50mm 1.7 全開好Sharp,影暖味,ebay 4-5百有交易

利申:俄鏡JJ
菲林機可以點影星軌?要準備啲咩?

快門線~~~~

倒易率表
腳架
菲林機討論

https://lihkg.com/thread/3532/page/38?ref=android

想問下大家用開邊隻135菲林

原來菲林都好多選擇

彩色負片: Portra 160 / 400
彩色幻燈片 : Provia 100F / Velvia 50
黑白負片 : Tmax 100 / 400 / Ilford 800

Agfa Ultra 100, Natura 1600
RXP RVP
Ilford 800 Tmax400 Push3200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞