菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
唔知點解部pentax67快門制禁唔到
之前換左電池(以為無電)禁左快門釋放制都係郁唔到
星期日去日本 點算

試下篤粒救命制
可能係無電果陣反光板落左黎未彈番上去

邊粒?我禁左鏡頭隔離個粒圓形制但都係無反應
http://photoblog.hk/wordpress/182211/%E4%B8%8D%E9%9C%80%E8%A6%81%E9%BB%91%E6%88%BF%E4%B9%9F%E8%83%BD%E6%B2%96%E8%8F%B2%E6%9E%97%E7%9A%84%E4%BE%BF%E6%94%9C%E3%80%8C-lab-box%E3%80%8D%EF%BC%8C%E5%8F%AF%E8%99%95%E7%90%86-120-%E5%8F%8A-135

呢個lab box大家點睇?

back左120+135 kit
佢話遲d會有控溫同自動轉片配件

未試過自沖想試買唔買得過?

祝你好運
你試下上d興趣班睇下你係咪真係有興趣先
你又要買幾支chemicals,又要試,又要晾

Iso 400 光圈5.6 有效範圍2m,係唔係咁睇?
但快門點set?set返under少少就得?
菲林機討論

https://lihkg.com/thread/3532/page/38?ref=android

想問下大家用開邊隻135菲林

原來菲林都好多選擇

新玩菲林機 有部nikon em
用緊fujifilm 業務用

業務用個色溫好暖 有冇邊隻冷D既介紹

我都係用fujifilm業務用 有啲冷 偏藍

巴打係邊間沖

冷色,fuji provia 100f
正片,偏貴
自己掃同出面掃其實放大黎睇係咪都唔及用數碼相機影出黎嘅清晰

1. 頭已側
2. 係7m
3. 快門喺部機度set,一般default 係1/125

但如果我一樣iso 400,想開大光圈,咁快門加快就得?
唔知點解部pentax67快門制禁唔到
之前換左電池(以為無電)禁左快門釋放制都係郁唔到
星期日去日本 點算

試下篤粒救命制
可能係無電果陣反光板落左黎未彈番上去

邊粒?我禁左鏡頭隔離個粒圓形制但都係無反應

篤完過片/按shutter都唔work?
唔得就幫唔到你
用得好短時間就放左

1. 頭已側
2. 係7m
3. 快門喺部機度set,一般default 係1/125

但如果我一樣iso 400,想開大光圈,咁快門加快就得?

光圈同枝燈決定主體既光暗
快門決定背景既光暗

如果你光圈開大2級,
枝燈出力咪減番2級

如果你開快D快門, 開大D光圈
就會變左主體爆光背景勁暗
新手覺得菲林機好難control
新手覺得菲林機好難control

係咪對iso 光圈 快門未熟?
fujica d機係咪麻麻 我見冇咩人提
fujica d機係咪麻麻 我見冇咩人提

用緊st801覺得好爽
沖掃有無好介紹
要個file夠大
有無巴打賣緊nikon FM2?
部x-700神神地成日快門開唔晒,決定轉部襟用d既算
我調轉
由彩圖麗轉去opp
opp平太多,尤其黑白...
除非有d正片自己覺得影得好先比返彩圖
我調轉
由彩圖麗轉去opp

個scan 爭幾皮
睇縮圖咁真係好咩

以前我都係佢常客
但近年真係加價得太勁
我又唔係影咩大作所以無乜要求
所以最緊要平
個價夠我影雙倍菲林

有時去旅行自己expect d相會好靚先比佢搞
否則平時同朋友鳩影d相唔洗咁靚
我調轉
由彩圖麗轉去opp

個scan 爭幾皮
睇縮圖咁真係好咩

以前我都係佢常客
但近年真係加價得太勁
我又唔係影咩大作所以無乜要求
所以最緊要平
個價夠我影雙倍菲林

有時去旅行自己expect d相會好靚先比佢搞
否則平時同朋友鳩影d相唔洗咁靚

要平用電話影唔好

係架我成日用電話影
係咪低人一等架
大阪相機舖location

1. カメラのナニワ西梅田店
cameranonaniwa.co.jp
地鐵西梅田站, JR大阪, 北新地站地下街,
我部平LX 同50 1.4 係個間買, 菲林相機同鏡唔多,
不過去開JR大阪個堆相機舖就最好去埋.

2. 八百富写真機店
yaotomi.co.jp
JR大阪中央口大堂, 扶手電梯落B1, 第一個路口轉左.
啲野好靚仔, 不過貴啲, 配件又多.
我買左個AI 用騰龍Adaptall II 環, 1080yen, 平過ebay 同淘寶
JR店主要係賣SLR, 分店係附近嘅 大阪駅前第3ビル B2, 主攻RF.

3. カメラのキタムラ 大阪・梅田中古買取センタ-
blog.kitamura.jp
係 カメラのナニワ梅田中古買取センター (4) 隔離
我miss 撚左冇去到...

4. カメラのナニワ梅田中古買取センター
〒530-0012大阪市北区芝田1丁目1-25
JR大阪御堂筋北口對面, 阪急三番街隔離
數碼野多, 另有分店係對面街
〒553-0003大阪市北区芝田2丁目1-3 梅仙堂ビル5F
個邊多菲林野, 不過唔太啱我

5. カメラのナニワ心斎橋 本店
〒542-8678大阪府大阪市中央区心斎橋筋1-3-12
地鐵御堂筋線心齌橋exit 5, 向東行
過左有蓋嘅商店街第一個街口就係
二樓有大量菲林機, 配件少d

6. カメラのナニワ あべの店
大阪市阿倍野区阿倍野筋2丁目1-29 AIT ビル8F
JR天王寺, 近鐵大阪阿倍野橋站附近,
Bic Camera, U記座商場對面, 好隱閉, 要上人地d office building,
舖頭好細不過見到有堆平鏡, 我執到支3500yen 嘅OM 28mm 3.5
有霞, 依家拎左去抹...加埋一樣平過香港

附註
カビ=霉
クモリ=霞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞