菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
有冇人知灣仔彩圖麗,沖+scan 120 flim幾錢?
有部contax s 快門簾穿晒窿
問過達叔都話冇零件唔肯整
有冇人知邊度有師傅肯整?

相機維修中心有班師傅之前做Contax/Kyocera,睇佢地幫唔幫到?
電子機始終無就無件,由其Contax都完左原廠保養

自膠,舊個部

唔該你先
係呀 東蔡嗰部

淘寶有個重慶師傅有表示過佢會做換快門布,
Leica III, 上海58-2 之類會收500人仔

唔係好識用淘寶 有冇本地師傅肯整?

就算香港有師傅識整 都未必有東德機嘅零件啦, 有零件又肯整嘅話都會好貴
達叔CLA 都收900喎

係真係唔平囉,所以個個都話買過部仲好,除非好有價值

新手上路
Ricoh KR-5 w/ 富士業務用100

自膠,舊個部

唔該你先
係呀 東蔡嗰部

淘寶有個重慶師傅有表示過佢會做換快門布,
Leica III, 上海58-2 之類會收500人仔

唔係好識用淘寶 有冇本地師傅肯整?

就算香港有師傅識整 都未必有東德機嘅零件啦, 有零件又肯整嘅話都會好貴
達叔CLA 都收900喎

係真係唔平囉,所以個個都話買過部仲好,除非好有價值

算啦 諗諗先
多謝大家意見
咁除左contax/pentacon 同praktica
有冇其他東德m42機?

佢Facebook 有晒價錢

40+38=$78 ?係咪無package?
Fed-3 早期型就幾靚
後期平頂就柒喇

40+38=$78 ?係咪無package?

無package
上年400蚊入左部壞測光OM1, 玩得好開心
平時用手機黎測光
遲下學下sunny 16 rules先
第一次影完一卷菲林 回片戈陣好似回得太多
連個菲林頭戈段都入埋去 咁樣會唔會沖唔到?
第一次影完一卷菲林 回片戈陣好似回得太多
連個菲林頭戈段都入埋去 咁樣會唔會沖唔到?

梗係唔會啦
回片本身就預你捲哂入去
有冇其他東德m42機?

唔好用pentacon 呀,好易疊片

利申用緊

用緊邊部?我都有部壞機
有冇其他東德m42機?

唔好用pentacon 呀,好易疊片

利申用緊

用緊邊部?我都有部壞機

Six tl

中幅黎講最平
岩岩入左部 fuji klasse s 試玩下
多謝蘇師傅救番我部x700
同左佢傾左陣D維修花生
想問一問有無巴打知呢個filter有咩用

UV?

UV?

唔似係 因為我用眼望過落去係好蒙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞