菲林機討論(2) 下次自己開post

987 回覆
5 Like 1 Dislike
自己掃同出面掃其實放大黎睇係咪都唔及用數碼相機影出黎嘅清晰

求解答

求解答

On9嘢唔想答
乜柒叫清晰?
數碼相放大會起格仔
算唔算清晰?

巴打好好火喎

求解答

睇你用咩機咩鏡同埋點翻拍法
你開部A7R2,開哂腳架燈箱用支百微L慢慢搞,再入LR tune色tune sharpness執毛執塵
一定比起你出去掃sharp d
但麻煩好撚柒多倍而且你玩彩負既話執色執死你
fujica d機係咪麻麻 我見冇咩人提

用緊st801覺得好爽

我喺801同chinon cm3之間
我揀左後者
但係801都係好東西嚟

求解答

On9嘢唔想答
乜柒叫清晰?
數碼相放大會起格仔
算唔算清晰?

Sorry 問錯問題,巴打唔好抆
應該係問菲林scan出黎無數碼影出黎銳利先啱
有冇巴打推介尖沙咀 沖菲林鋪?
去左hk-cxxxxxx 點知今日休息
fujica d機係咪麻麻 我見冇咩人提

用緊st801覺得好爽

我喺801同chinon cm3之間
我揀左後者
但係801都係好東西嚟

巴打會唔會再分享下
我都係貪801有1/2000快門同埋裂像對焦
其實我中意SPF多d但係無呢兩樣野
沖掃有無好介紹
要個file夠大

爬文

Nikon FM2同Pentax K1000 大家比較推薦邊部

利申新手入門
Nikon FM2同Pentax K1000 大家比較推薦邊部

利申新手入門

fm2功能強d(都係J佢1/4000s)
k1000平d,多野玩d(易d上m42鏡),部份機Assembled in HK

其實k1000絕對夠用
利申:p記用家
部機顯示菲林數目個數字長期停左起36唔識返轉頭,點搞
想問有無巴打知邊到有blackbird fly賣

邊部機?

邊部機?

nikon fg
Fm2 跟20 f3.5 + 50.2/4 或跟 35f2 巴打們會一支走天涯定點?
Fm2 跟20 f3.5 + 50.2/4 或跟 35f2 巴打們會一支走天涯定點?

個人喜好?
不過我初頭覺得50唔夠用,攞唔晒,入左35
之後而家覺得35有時主體唔夠出,想trade走買20 夾50,一支wide一支特寫

整身用開24+50 少啲影鏡所以成日插50 ,但24點都有佢用武之地,所以苦惱緊要一支過定20+50

個人喜好?
不過我初頭覺得50唔夠用,攞唔晒,入左35
之後而家覺得35有時主體唔夠出,想trade走買20 夾50,一支wide一支特寫

本身用開24+50 少啲影景所以成日插50 ,但24點都有佢用武之地,所以苦惱緊要一支過定20+50

邊部機?

nikon fg

打開後蓋, 睇下機身比後蓋攝入去個條縫入面, 接近快門掣位應該有粒銀色.
搵支針督下佢

爬文喇 on9問題唔想答

爬文喇 on9問題唔想答

好睇人架姐...
如果帶一支鏡嘅話就35>50>20
20 好似太wide
有冇諗過28?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞